Brak aktu zgonu - Międzyrzec Podlaski par. greckokatolicka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

witam,

w akcie ślubu z 1818 r mam podaną dokładną datę i parafię zgonu matki młodego.
Niestety w księdze z podanego roku takiego aktu zgonu nie ma. Przeszukałam rok 1814 Nowe Miasto - akt po akcie, szukając pod innymi nazwiskami, ale nic. Przeszukałam ten rocznik również w parafii Stare Miasto oraz w rz-kat - też nic. W okolicznych rocznikach też takiego aktu zgonu nie ma.
Ktoś na forum kiedyś wspominał, że zdarzały się różnice pomiędzy wpisami w księgach pierwopisowych oraz wtóropisowych (czasami pominięty był jakiś akt) lub pomiędzy księgami kościelnymi i ASC.
Gdzie jednakże szukać pierwopisowych ksiąg z parafii greckokatolickiej? Cerkiew Nowe Miasto to obecnie kościół św Piotra i Pawła w Międzyrzecu Podlaskim. Wątpię, by były tam te księgi. Zatem gdzie?

Kasia
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

A sprawdziłaś inne roczniki? Może w dacie był błąd i akt zgonu znajduję się we wcześniejszych lub poźniejszych latach.

Pozdrawiam

Daniel
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Sprawdziłam od 1810 do 1820. Nie ma.

Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”