Ukraiński nacjonalny bank represowanych
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Batogowski_Sergij

http://www.reabit.org.ua/nbr/
Zawiera informacje dotyczące 206968 osób represowanych na terenach Ukrainy, w tym Polaków, za czasów istnienia Związku Radzieckiego.
Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy
Zawiera informacje dotyczące 206968 osób represowanych na terenach Ukrainy, w tym Polaków, za czasów istnienia Związku Radzieckiego.
Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy
-
Sawicki_Julian

Witam Sergij, po mojemu to tu brak końcowej tabelki z datą śmierci. Jest tu nanazwisko ; Sawicka i Sawicki prawie 3 strony wymienionych tych represjonowanych Polaków, bo żaden Sawicki nie miał sie na Podolu za Ukraińca, a tym bardziej Rosjanina. Jest taki program w telewizji ; historia i tam są przypominane różne historie, np. słyszałem wypowiedź Swietłany, córki Stalina na temat Związku Radzieckiego i jej wyjazdy na zachód. O mordowaniu Polaków na Ukrainie jest dużo opisów po polsku naocznych świadków, wtedy jako dzieci, ale pamiętają co widzieli . W latach wojny w 1939 roku Ukraińcy witali wojska rosyjskie po 17 września jako przyjaciele i wyzwoliciele. w roku 1941 po 22 czerwca znowu witali Niemców jak przyjaciele i wyzwoliciele. Są też opisy jak np. w roku 1943 Komendant kółka strzeleckiego Walenty Sawicki przez Ukraińców został porąbany siekierami na sieczkę. Dziecko dwu letnie zostało przybite do stołu nożem z taką siłą że potem dwóch chłopów nie mogło tego noża wyrwać, by pochować to dziecię. to tylko maleńki urywek z książki tego co z Polakami robili Ukraińcy ; pozdrawiam - Julian
- Batogowski_Sergij

Re: Ukraiński nacjonalny bank represowanych
Witaj Julianie. Na temat tabeli z datą śmierci to chyba masz rację ale zresztą jeżeli osóba represowana była stracona, to datę jej śmierci możesz zobaczyć w informacjach, klikając na imię wybranej osoby.Sawicki_Julian pisze:Witam Sergij, po mojemu to tu brak końcowej tabelki z datą śmierci. Jest tu nanazwisko ; Sawicka i Sawicki prawie 3 strony wymienionych tych represjonowanych Polaków, bo żaden Sawicki nie miał sie na Podolu za Ukraińca, a tym bardziej Rosjanina. Jest taki program w telewizji ; historia i tam są przypominane różne historie, np. słyszałem wypowiedź Swietłany, córki Stalina na temat Związku Radzieckiego i jej wyjazdy na zachód. O mordowaniu Polaków na Ukrainie jest dużo opisów po polsku naocznych świadków, wtedy jako dzieci, ale pamiętają co widzieli . W latach wojny w 1939 roku Ukraińcy witali wojska rosyjskie po 17 września jako przyjaciele i wyzwoliciele. w roku 1941 po 22 czerwca znowu witali Niemców jak przyjaciele i wyzwoliciele. Są też opisy jak np. w roku 1943 Komendant kółka strzeleckiego Walenty Sawicki przez Ukraińców został porąbany siekierami na sieczkę. Dziecko dwu letnie zostało przybite do stołu nożem z taką siłą że potem dwóch chłopów nie mogło tego noża wyrwać, by pochować to dziecię. to tylko maleńki urywek z książki tego co z Polakami robili Ukraińcy ; pozdrawiam - Julian
Na temat Ukraińców, których wystawiasz jako symbol zbrodni, to powiem Ci, że nie podzielam ludzi na Polaków, Ukraińców, Chińczyków czy Amerykanów. Uważam, że o wiele większą cechą w ludziach jest to, czy ktoś jest dobrym czy złym człowiekiem. Nie można jednoznacznie mówić o tym, że jedna nacją jest lepsza od innej, bo zresztą każda narodowość ma swoich bohaterów i zbrodniarzów. Nie należę do tych, którzy uważają, że o tragedii Wołyńskiej trzeba milczeć ale nie wspieram jednobokość wyświetlania prawdy bo uważam, że taka pozycją po prostu kiedyś spowoduje nowy konflikt. Naocznym przykładem tego o czym teraz mówię jest konflikt u nas na wschodzie Ukrainy. Ta konfrontacja jest bardzo podobna do tragedii Wołyńskiej. Teraz na wschodzie Rosjanie zabijają bezbronnych cywilów tylko po to, że oni są Ukraińcami, i równierz Ukraińcy tak samo zabijają rosyjskich cywilów. Np. mojego prapradziadka Polaka który był ojcem dominikanem zamordowali Ukraińcy i również moich pradziadków, Ukraińców, cywilów zamordowali Polacy. Otóż uważam, że wspominając tragedie, najpierw trzeba powiedzieć o tym, jak kiedyś w zgodzie mieszkali razem Ukraińcy i Polacy, Rosjanie i Ukraińcy i nagle.... coś się stało, ktoś poprostu podpalił słomę. A robią to politycy jak z jednej tak i z drugiej strony.
- Marek.Podolski

Nie mogę tego pisma zrozumieć - co to za język?
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
-
Sawicki_Julian

Tak myślałem Sergij, ze masz polskie nazwisko i korzenie, coś tam na temat ludobójstwa masz w pamięci. To przykre ze Polak zabijał Polaka, ale dlaczego tak było, trzeba sięgnąć wstecz do czasów zaborów. To np. według książki Janusza Ciechanowicza pt. Rody Rycerskie Wielkiego Księstwa Litewskiego napisane że popędzał do tego czynu z Cerki Pop. Tak było że we wsi wszyscy Polacy się sami nawzajem wymordowali, po napuszczeniu ruskich żołdaków na siebie Polaków. Pop wytykał palcem ze Żydzi i Polacy to podły naród, sami się na wzajem zabijają. Ukraińcy obwiniali Żydów za to ze sami Ukraińcy produkowali gorzałkę od zawsze, ale Żydzi nie pozwalali im swojej ( ukraińskiej ) sprzedawać, tyko produkcję żydowską. A Polacy jako panowie szlachta na urzędach nie przeszkadzali Żydom w handlu, tak tam pisze ; pozdrawiam - Julian
- Batogowski_Sergij

Dokładnie, kiedyś "popędzał do tego czynu z Cerkwi Pop" a teraz Rosjan i Ukraińców do tego czynu popędzają telewizja i dzięnnikarze. A telewizja i kiedyś Popy rozkazy dostają i dostawali od polityków.
Co do mojego pochodzenia, to wśród Polaków mam prapradziadka po stronie matki, a po ojcu Batogowskich "dokopałem" tylko do 1804-go roku, i wszyscy prawosławnego wyznania, kto wie? może wcześniej moi przodkowie Batogowscy byli Polakami, ale z tej gałęzi w archiwach niema wcześniejszych metryk. Trzeba będzie zrobić DNA-analizę, ale na razie nie zauważyłem nazwiska Batogowski wśród osób którę zrobili sobie DNA-analizę.
Pozdrawiam,
Sergij
Co do mojego pochodzenia, to wśród Polaków mam prapradziadka po stronie matki, a po ojcu Batogowskich "dokopałem" tylko do 1804-go roku, i wszyscy prawosławnego wyznania, kto wie? może wcześniej moi przodkowie Batogowscy byli Polakami, ale z tej gałęzi w archiwach niema wcześniejszych metryk. Trzeba będzie zrobić DNA-analizę, ale na razie nie zauważyłem nazwiska Batogowski wśród osób którę zrobili sobie DNA-analizę.
Pozdrawiam,
Sergij
-
Sawicki_Julian

Marek to będzie pisany język literami rosyjskimi w większości polskich słów, czyli po ukraińsku.
Sergiej Twoje nazwisko mogło być przekształcone, może z Batug, jest takie nazwisko.
Znalazłem link do książki o wojnach tatarsko tureckich jak rycerstwo polskie broniło Podola, aż Bogdan Chmielnicki prawie całe Podole w jego rękach poddał Rosji. Nawet ma pomnik i nazwę miasta na Ukrainie, który walnie, choć polski szlachcic, przyłączył się do powstania Ukrainy, pozdrawiam - Julian ;
http://polona.pl/item/309442/2/
Sergiej Twoje nazwisko mogło być przekształcone, może z Batug, jest takie nazwisko.
Znalazłem link do książki o wojnach tatarsko tureckich jak rycerstwo polskie broniło Podola, aż Bogdan Chmielnicki prawie całe Podole w jego rękach poddał Rosji. Nawet ma pomnik i nazwę miasta na Ukrainie, który walnie, choć polski szlachcic, przyłączył się do powstania Ukrainy, pozdrawiam - Julian ;
- Batogowski_Sergij

Na temat Batoga na Podolu to wiedziaem o tym już wcześniej, to właśnie jest jedna z trzech moich hipotez pochodzenia tego nazwiska. Na razie zamierzam zbadać archiwum Sanguszków, bo właśnie oni byli właścicielami mojej rodowej wsi Stęzarzyce.Sawicki_Julian pisze:Marek to będzie pisany język literami rosyjskimi w większości polskich słów, czyli po ukraińsku.
Znalazłem link do książki, jak rycerstwo polskie broniło Podola, aż Bogdan Chmielnicki prawie całe Podole w jego rękach poddał Rosji. Nawet ma pomnik i nazwę miasta na Ukrainie, który walnie, choć polski szlachcic, przyłączył się do powstania Ukrainy, pozdrawiam - Julian ;
Pozdrawiam,
Sergij
-
Sawicki_Julian

No to powodzenia w szukaniu, przypominam się Sergij o moich Sawickich, jak widać ich bardzo dużo wśród represjonowanych, tam na Podolu też mieli majątki i urzędy. Tylko mnie chodzi o lata z samego początku 1700, ale dokładnie gdzie, trudno określić, czyli mogą być wszędzie, bo przenosili się z miejsca na nowe miejsce po kilka razy za swego życia jedna rodzina ; pozdrawiam - Julian