Najmłodsi jeńcy w Stalagu 344 Lamsdorf /Szare Szeregi/
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
barbara12144

Witam serdecznie!!!!!
Bardzo Paniom dziękuję za ukierunkowanie mnie.......oczywiście wszystko sprawdzę idąc wskazaną drogą .
No i natychmiast dam znać , bez względu na wynik poszukiwań.......
Jeszcze raz dziękuję....jak wiele problemów udałoby się uniknąć ..."GDYBY WSZYSCY LUDZIE DOBREJ WOLI ......"
Bardzo Paniom dziękuję za ukierunkowanie mnie.......oczywiście wszystko sprawdzę idąc wskazaną drogą .
No i natychmiast dam znać , bez względu na wynik poszukiwań.......
Jeszcze raz dziękuję....jak wiele problemów udałoby się uniknąć ..."GDYBY WSZYSCY LUDZIE DOBREJ WOLI ......"
Witam
W książce "Hitlerowskie Więzienie na Zamku Lubelskim" jest spis więźniów zamordowanych w egzekucjach. Na stronie 471 , widnieje osoba : Czudowski Zdzisław ur. 23 lipca 1926 r. w Białej Podlaskiej a zamordowany 22 lutego 1944 na Majdanku.
Spis opracowała Pani Zofia Leszczyńska na podst. obwieszczeń okupanta o egzekucjach i ankiet byłych więźniów , relacji i pamiętników zebranych przez Klub b.Więźniów Politycznych Zamku Lubelskiego a przechowywanych w Archiwum Muzeum na Majdanku.
Pozdrawiam
Piotr Glądała
W książce "Hitlerowskie Więzienie na Zamku Lubelskim" jest spis więźniów zamordowanych w egzekucjach. Na stronie 471 , widnieje osoba : Czudowski Zdzisław ur. 23 lipca 1926 r. w Białej Podlaskiej a zamordowany 22 lutego 1944 na Majdanku.
Spis opracowała Pani Zofia Leszczyńska na podst. obwieszczeń okupanta o egzekucjach i ankiet byłych więźniów , relacji i pamiętników zebranych przez Klub b.Więźniów Politycznych Zamku Lubelskiego a przechowywanych w Archiwum Muzeum na Majdanku.
Pozdrawiam
Piotr Glądała
-
barbara12144

PANIE PIOTRZE !!!!!!!!
Wielkie dzięki !!!!!!!!!!!!!!
TAK - to mój kuzyn..........Tyle lat jego matka szukała jakichkolwiek wieści........tyle łez wylała...........
ZDZISŁAW był legendą w naszej rodzinie...był niezwykle dobrym chłopakiem.....
Za wszelką cenę będę chciała zdobyć tą książkę.....
Jeszcze raz wielkie dzięki........Jak już pisałam ,swego czasu przekazałam w/w Klubowi listy ZDZISŁAWA pisane z więzienia na Zamku do swojej matki. Pojadę TAM i jeszcze raz wszystko obejrzę.......
Pozdrawiam
B.E.Wołoczko
Wielkie dzięki !!!!!!!!!!!!!!
TAK - to mój kuzyn..........Tyle lat jego matka szukała jakichkolwiek wieści........tyle łez wylała...........
ZDZISŁAW był legendą w naszej rodzinie...był niezwykle dobrym chłopakiem.....
Za wszelką cenę będę chciała zdobyć tą książkę.....
Jeszcze raz wielkie dzięki........Jak już pisałam ,swego czasu przekazałam w/w Klubowi listy ZDZISŁAWA pisane z więzienia na Zamku do swojej matki. Pojadę TAM i jeszcze raz wszystko obejrzę.......
Pozdrawiam
B.E.Wołoczko
-
barbara12144

-
barbara12144

-
barbara12144

-
barbara12144

-
DąbrowskiJacek

- Kontakt:
-
barbara12144

-
barbara12144

-
barbara12144

Witam .......
Kilka dni temu w tvp wspominano Łambinowice i dawny Stalag 344 Lamsdorf ...............
Cały czas deklaruję swoją pomoc ..........Dysponuję wykazem opracowanym przez prof. Damiana Tomczyka,zawierającym 550 nazwisk niepełnoletnich chłopców - powstańców warszawskich w stalagu 344 Lamsdorf.
Kilka dni temu w tvp wspominano Łambinowice i dawny Stalag 344 Lamsdorf ...............
Cały czas deklaruję swoją pomoc ..........Dysponuję wykazem opracowanym przez prof. Damiana Tomczyka,zawierającym 550 nazwisk niepełnoletnich chłopców - powstańców warszawskich w stalagu 344 Lamsdorf.
- maria.j.nie

Witam Barbarobarbara12144 pisze:Witam serdecznie!
Jestem w posiadaniu książki Prof.DAMIANA TOMCZYKA pt. " Najmłodsi jeńcy w historii wojen" -
/to SZARE SZEREGI/ Otrzymałam ją od Autora z osobistą dedykacją w dniu wydania 1993r.
Dotyczy ona losu najmłodszych żołnierzy Powstania Warszawskiego w największym obozie jenieckim
na terenie III - Rzeszy - Stalagu 344 Lamsdorf / dzisiaj Łambinowice/ Oprócz opisu, zawiera listę 550 nazwisk,podane jest tam:imię,nazwisko, pseudonim,imię ojca,data i miejsce urodzenia,stopień wojskowy i przynależność, numer jeniecki,data i miejsce przeniesienia. Książka jest bardzo interesująca........ Chętnie sprawdzę co trzeba........
czy Twoja oferta jest aktualna ?
Pozdrawiam serdecznie wszystkiego dobrego Maria
- Brzezicka_Ilona

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk : Olejarz i Wyroda/Wyrod
Pozdrawiam
Ilona Brzezicka
Pozdrawiam
Ilona Brzezicka
Pozdrawiam
Ilona
Ilona
-
barbara12144

Witam serdecznie ! Pani Ilono....w "moim" wykazie brak nazwisk : Olejarz i Wyroda/Wyrod
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Brzezicka_Ilona

Witam serdecznie 
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź

Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź
Pozdrawiam
Ilona
Ilona