Urodzenie, śmierć a potem wyjście za mąż ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: fiolet »

Witam. Indeksuję par. Książ Wielki i natrafiłam na takie coś:

Akt urodzenia 51/ 1910r. -we wsi Antołka 1910.02.29 rodzi się Klementyna Jakubowska córka Karola i Zuzanny Krzywda małżeństwa Jakubowskich

Akt zgonu 64/ 2010r. - we wsi Antołka 1910.07.14 umiera pięciomiesięczna Klementyna Jakubowska córka Karola i Zuzanny Krzywda małżeństwa Jakubowskich.

I zaś w pierwszym wymienionym akcie urodzenia 51/1910r. jest dopisek do aktu: Klementyna Jakubowska, dnia 19 listopada 1930 roku w kościele parafii Kalina Wielka zawarła związek małżeński z Piotrem Grudzień.

Co o tym sądzicie? Jak to potraktować? Jak zapisać?

Moje podejrzenia są takie: Rodzi się Klementyna, która po 5 miesiącach umiera. Potem rodzi się małżeństwu następna córka, której także nadają imię Klementyna. Pisarz hipoteczny dopisując adnotacje o małżeństwie pomylił akty i zamiast żyjącej zapisał zmarłej ? Ale niestety do tego raczej nie dojdę ponieważ mam akty tylko do 1913r. A tam nie ma innej Klementyny Jakubowskiej ;-)
Pozdrawiam
Beata

Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne ;-).
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Ślicznie dziękuję wszystkim czytającym 80-ciom osobom, za pomoc.
Pozdrawiam
Beata

Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne ;-).
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pomocy potrzebujesz w
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-1744.phtml
?
Tzn jak (w których polach? treść co wpisać?) zapisać w indeksach osobowych to co wyżej opisjesz? Wszelkie adnotacje możesz, al enie musisz, umieszczać w uwagach. Może być tam (w indeksie os. akt urodzeń) wpis lub skrót wpisu o zawartym małżeństwie. Możesz "od siebie" coś dodać.
Nikt przy indeksacji nie wymaga pogłębionych badań, szczególnie gdy brak materiału lub musiałabyś umieszczać uwagi o osobach potencjalnie żyjących. Wiec problemu nie ma. Byłby - gdybyś jakimś zbiegiem okoliczności wiedziała o urodzeniu Klenetyny w 1914 w grudniu i nie miaa informacji o jej śmierci. Wtedy dylemat "wpisać/nie wpisąc info o błędzie" byłby większy:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję. Staram się wpisywać w uwagach informacje o zmianie stanu cywilnego, śmierci czy inne aby poszukujący szybciej znaleźli informacje. Zwłaszcza, że takie informacje są w aktach zawarte. Wiem, że nie muszę ale czyż mając takie informacje nie byłoby poszukiwania łatwiejsze i przyjemniejsze?

Tym bardziej, iż indeksuję "swoją parafię" i staram się robić to bardzo dogłębnie ponieważ nie wiem czy dana osoba na którymś etapie poszukiwań nie okaże się moim przodkiem. A z taką sytuacją spotkałam się po raz pierwszy i nie wiem co o tym sądzić i czy moja hipoteza może być słuszna ?
Pozdrawiam
Beata

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Beato,
w akcie małzenstwa jest wiek panny młodej 19 lat, a slub pod koniec roku, wiec raczej w 1910r. sie nie urodzila :)

Sprawdz akt nr 86 z 1911 :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
fiolet

Sympatyk
Nowicjusz

Faktycznie - przeoczyłam akt 86 z 1911.
Ale ślub jest zapisany w 1930r. przy akcie nr.51 z 1910r. więc wszystko się zgadza.
Zmarła Klementyna z 1910r. a ślub zawarła Klementyna z 1911r. mając 19lat. Pisarz wpisując zawarcie małżeństwa omyłkowo wpisał nie do tej co miał Klementyny.

No i wszystko się wyjaśniło - dziękuję.
Pozdrawiam
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”