Marcinkiewicz - skąd to nazwisko?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
AlicjaSurmacka

Witam!
Moją piętą achillesową jest i chyba już tak pozostanie odtworzenie losów mojej praprababki Magdaleny Sobierajczyk, która urodziła jedyne w dodatku nieślubne dziecko syna Tomasza- mojego prapradziadka.
Protoplastą tej gałęzi jest Krzysztof Sobieraj ur ok. 1727 roku we wsi Krery gmina Masłowice, parafia Chełmo, pow radomszczański, jego syn Błażej ur. ok. 1751 roku miał córkę Magdalenę urodzoną ok. 1789 roku. Krzysztof Sobieraj był kmieciem. Jego wnuczka wspominiana już wcześniej Magdalena córka Błażeja i Marianny urodziła 5 .01.1812 roku w Sokolej Górze parafii Wielgomłyny nieślubne dziecko syna Tomasza. Do aktów zarówno unikatów jak i duplikatów zostało dopisane Tomaszowi najprawdopodobniej później nazwisko Tomasz Sobierajczyk czyli Marcinkiewicz.- trzeci akt od dołu po lewej stronie księgi - bardzo nieczytelny
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,363799601
akt z zasobów USC:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9b ... 01343.html
Nie mam bladego pojęcia czy to było uznanie dziecka przez ojca ale faktem jest, że ów Tomasz w 1843 roku w parafii ościennej w Niedośpielinie (akt 12) poślubił pannę szlachetnie urodzoną Delfinę Elżbietę Golińską. W akcie ślubu występuje jako pisarz prewentowy i zastępca wójta gminy Masłowice. Zresztą bardzo starannie się na akcie podpisał.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362775301
W małżeństwie Tomasza i Delfiny Marcinkiewiczów urodziło się 8 dzieci (w parafii Chełmo, Bąkowa Góra i Niedośpielin) w tym moja prababka Waleria Ksawiera Marcinkiewicz urodzona w Niedośpielinie w 1852 roku. Rodzicami chrzestnymi dzieci Tomasza byli szlachcice; w 1860 roku wielmożny Władysław Wzdulski dziedzic Kraszewic i Józefa Siemińska w 1863 Konstanty Wzdulski i Stanisława Jodłowska w 1865 zarządca Korytna Antoni Medyński i Ludwika Sołtysińska z Bożykowej.
Jeżeli bardzo zdolne dziecko chłopskie- nawet panny miało szansę na jakieś tam wykształcenie to już na pewno nie miało szansy ożenić się z ubogą szlachcianką a za taką uważam Delfinę Elżbietę Golińską.
Dziś już niczego z tamtych lat się nie dowiem ale jestem intuicyjnie przekonana, że Magdalena Sobieraj zapewne była dziewką we dworze w Sokolej Górze a dziedzicami Sokolej Góry byli wtedy Wzdulscy i to Wzdulscy zadbali o wykształcenie mojego przodka a może też Wzdulski był jego ojcem, bowiem w innym przypadku to moją Magdalenę wydali by za jakiegoś parobka.
Nigdzie nie odszukałam aktu małżeństwa Magdaleny Sobieraj czy Sobierajczyk a w akcie jej zgonu z 21.12.1847 roku parafia Chełmo ma napisane, że zmarła Magdalena Marcinkiewicz – wdowa lat 60 córka Błażeja i Marianny z Sobierajów z Krer zamieszkała u syna.
Nie odszukałam też w żadnej parafii :Wielgomłyny, Niedośpielin, Chełmo i Bąkowa Góra w latach 1811 do 1847 aktu zgonu żadnego Marcinkiewicza, który by pozostawił owdowiałą żonę.
Czy może mi ktoś logicznie wyjaśnić skąd u licha wzięło się nazwisko Marcinkiewicz???
Pozdrawiam serdecznie Alicja
Moją piętą achillesową jest i chyba już tak pozostanie odtworzenie losów mojej praprababki Magdaleny Sobierajczyk, która urodziła jedyne w dodatku nieślubne dziecko syna Tomasza- mojego prapradziadka.
Protoplastą tej gałęzi jest Krzysztof Sobieraj ur ok. 1727 roku we wsi Krery gmina Masłowice, parafia Chełmo, pow radomszczański, jego syn Błażej ur. ok. 1751 roku miał córkę Magdalenę urodzoną ok. 1789 roku. Krzysztof Sobieraj był kmieciem. Jego wnuczka wspominiana już wcześniej Magdalena córka Błażeja i Marianny urodziła 5 .01.1812 roku w Sokolej Górze parafii Wielgomłyny nieślubne dziecko syna Tomasza. Do aktów zarówno unikatów jak i duplikatów zostało dopisane Tomaszowi najprawdopodobniej później nazwisko Tomasz Sobierajczyk czyli Marcinkiewicz.- trzeci akt od dołu po lewej stronie księgi - bardzo nieczytelny
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,363799601
akt z zasobów USC:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d9b ... 01343.html
Nie mam bladego pojęcia czy to było uznanie dziecka przez ojca ale faktem jest, że ów Tomasz w 1843 roku w parafii ościennej w Niedośpielinie (akt 12) poślubił pannę szlachetnie urodzoną Delfinę Elżbietę Golińską. W akcie ślubu występuje jako pisarz prewentowy i zastępca wójta gminy Masłowice. Zresztą bardzo starannie się na akcie podpisał.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,362775301
W małżeństwie Tomasza i Delfiny Marcinkiewiczów urodziło się 8 dzieci (w parafii Chełmo, Bąkowa Góra i Niedośpielin) w tym moja prababka Waleria Ksawiera Marcinkiewicz urodzona w Niedośpielinie w 1852 roku. Rodzicami chrzestnymi dzieci Tomasza byli szlachcice; w 1860 roku wielmożny Władysław Wzdulski dziedzic Kraszewic i Józefa Siemińska w 1863 Konstanty Wzdulski i Stanisława Jodłowska w 1865 zarządca Korytna Antoni Medyński i Ludwika Sołtysińska z Bożykowej.
Jeżeli bardzo zdolne dziecko chłopskie- nawet panny miało szansę na jakieś tam wykształcenie to już na pewno nie miało szansy ożenić się z ubogą szlachcianką a za taką uważam Delfinę Elżbietę Golińską.
Dziś już niczego z tamtych lat się nie dowiem ale jestem intuicyjnie przekonana, że Magdalena Sobieraj zapewne była dziewką we dworze w Sokolej Górze a dziedzicami Sokolej Góry byli wtedy Wzdulscy i to Wzdulscy zadbali o wykształcenie mojego przodka a może też Wzdulski był jego ojcem, bowiem w innym przypadku to moją Magdalenę wydali by za jakiegoś parobka.
Nigdzie nie odszukałam aktu małżeństwa Magdaleny Sobieraj czy Sobierajczyk a w akcie jej zgonu z 21.12.1847 roku parafia Chełmo ma napisane, że zmarła Magdalena Marcinkiewicz – wdowa lat 60 córka Błażeja i Marianny z Sobierajów z Krer zamieszkała u syna.
Nie odszukałam też w żadnej parafii :Wielgomłyny, Niedośpielin, Chełmo i Bąkowa Góra w latach 1811 do 1847 aktu zgonu żadnego Marcinkiewicza, który by pozostawił owdowiałą żonę.
Czy może mi ktoś logicznie wyjaśnić skąd u licha wzięło się nazwisko Marcinkiewicz???
Re: Marcinkiewicz - skąd to nazwisko?
W kwestii formalnej, akurat to nie jest prawdą:
Wykształcony i dobrze sytuowany chłop był całkiem dobrą partią dla ubogiej szlachcianki.AlicjaSurmacka pisze:Jeżeli bardzo zdolne dziecko chłopskie- nawet panny miało szansę na jakieś tam wykształcenie to już na pewno nie miało szansy ożenić się z ubogą szlachcianką a za taką uważam Delfinę Elżbietę Golińską.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Niewiadomski_Robert

Hmm... faktycznie to dosc zagadkowe, bylo dosc powszechne, ze panny sluzace we dworze rodzily dzieci swoich prdacodawcow albo ich kuzynow, ktorzy mogli tam czasowo przebywac. Moze wart byloby poszukac czy owi Wzdulscy nie mieli jakich koligacji z Marcinkiewiczami... byc moze jakich Marcinkiewicz tam byl czasow albo jako ekonom etc. U mnie w drzewie wystepuja Marcinkowscy (inna forma nazwiska niz u Ciebie ale mogl byc to wariant), szlachcice z okolic Kielc, Malogoszczy i Jedrzejowa z konca xviii w. ( to nie jest tak dalego od terenow, o ktorych piszsz) moze to jakis trop.
-
AlicjaSurmacka

Być może tak było jak napisał Darek, choć ja w swoich parafiach się z z tym nie spotkałam (parafie w ''Kongresówce" wokół Radomska)
Przejrzałam też wszystkie akty dotyczące rodzeństwa mojej Magdaleny Sobieraj i Oni nie należeli do bogatych i nie sądzę aby mój Tomasz był bogatym chłopem. Był tylko trochę jak na ówczesne czasy wykształconym.
A czy Delfina Golińska była ubogą szlachcianką też do końca nie jestem przekonana. Napisałam tak bo trudno mi sobie wyobrazić syna panny w tamtych czasach, który poślubia szlachciankę.
Alicja
Przejrzałam też wszystkie akty dotyczące rodzeństwa mojej Magdaleny Sobieraj i Oni nie należeli do bogatych i nie sądzę aby mój Tomasz był bogatym chłopem. Był tylko trochę jak na ówczesne czasy wykształconym.
A czy Delfina Golińska była ubogą szlachcianką też do końca nie jestem przekonana. Napisałam tak bo trudno mi sobie wyobrazić syna panny w tamtych czasach, który poślubia szlachciankę.
Alicja
-
Sawicki_Julian

Witam, tak z pamieci, nazwisko Wzdulski jest w Chęcinach w roku 1768 u mojego Walentego za chrzestnych, to ksiądz kanonik Melchior Wzdulski i jego brat Teodor, starosta miasta Szczerca gdześ koło Skierniewic. Nawisko Marcinkiewicz, czytałem gdzieś ze był taki królem Cyganów ; pozdrawiam - Julian
- Niewiadomski_Robert

Alicjo, znalzalem trop, ktory moze Cie zainteresuje. Scenarisz jest nastepujacyi: Twoja Magdalena rodzi nieslubnego syna, nastepnie wychodzi za maz za Marcinkiewicza i dziecko z czasem przymuje nazwisko ojczyma. Tutaj znalazlem akt slubu, ktory moze jest tego dowodem -1822 parafia Grzymalkow, numer aktu 10 slub Magdaleny Sobieraj z Jakubem Marcinkiewiczem ( blisko Twoich terenow ale juz w swietokrzyskiem, wiek panny rowniez sie zgadza, 33l. i miejsce ur. tez -Chelmo; pan mlody z Pilicy, nie wiem ktorej, assystuje go stryj tez Jakub, kunsztu kowalskiego, rodzice juz nie zyja, podobnie ja tez rodzice panny mlodej; na podstawie aktu slubu syna Magdaleny, ktory zamieszczasz faktycznie wyglada na to, ze jego zona byla bardzo uboga szlachcianka ( jej rodzice sa zapisani jako dzierzawcy czastkowi, a zatem cywilizacyjnie nie roznili sie bardzo od troche bogatszych chlopow zapewne, wiec slub takiej panny z pisarzem gminnym to byl swego rodzaju "awans" w sensie ekonomicznym zapewne; mam takie przypadki u siebie -rodzice nie posiadaja wiele, wczesnie umieraja, "szlachetna" panna zostaje bez posagu i czesto jesli ma troche szczescia wychodzi za maz za karczmarza albo miejskiego rzemieslinika, albo jakis ekonom ja za zone bierze czesto o podobnej szlacheckiej proweniencji jak ona )
http://postimg.org/image/yfj01blpf/
Mam nadzieje, ze to Twoja Magdalena (a wszystko wskazuje, ze Twoja!) i ze to cos wyjasni w sprawie tej zagadki:) Robert
http://postimg.org/image/yfj01blpf/
Mam nadzieje, ze to Twoja Magdalena (a wszystko wskazuje, ze Twoja!) i ze to cos wyjasni w sprawie tej zagadki:) Robert
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
Scenariusz jest bardzo sensowny.
Imiona rodziców chyba nie są podane, Jej asystuje brat Stanisław.
Ale o tych akt są allegata
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... ma%B3k%F3w
Więc da się zapewne sprawdzić i porównac akty urodzenia.
I księga zapowiedzi,
Imiona rodziców chyba nie są podane, Jej asystuje brat Stanisław.
Ale o tych akt są allegata
Więc da się zapewne sprawdzić i porównac akty urodzenia.
I księga zapowiedzi,
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
AlicjaSurmacka

Robercie, masz u mnie wieeeeeelkie piwo, tylko jak i gdzie Ci je postawię?? Bardzo długo zastanawiałam się co było powodem dopisania drugiego nazwiska i jedyne co przychodziło mi do głowy to wstyd się przyznać...
W życiu nie przyszło by mi do głowy aby ślubu "mojej'' Magdaleny szukać tak daleko od jej miejsca zamieszkania, bowiem sądziłam do tej pory, że te odbywały się w parafii Panny Młodej a co najwyżej parafii ościennej.
Wielkie dzięki za odszukanie bo na 99 % jest to ten akt.
@ Piotrze, również dzięki , zaraz zamówię dokumenty z allegat.
W życiu nie przyszło by mi do głowy aby ślubu "mojej'' Magdaleny szukać tak daleko od jej miejsca zamieszkania, bowiem sądziłam do tej pory, że te odbywały się w parafii Panny Młodej a co najwyżej parafii ościennej.
Wielkie dzięki za odszukanie bo na 99 % jest to ten akt.
@ Piotrze, również dzięki , zaraz zamówię dokumenty z allegat.
- Niewiadomski_Robert

Cziesze sie, ze moglem pomoc !
Owszem, masz racje, ze sluby odbywaly sie zwykle w parafii panny mlodej ale jesli panna mieszkala poza miejscem urodzenia (np ze wzgledu na prace, przy kuzynach etc) to wlasnie tam sie ten slub odbywal. Teraz byloby ciekawe ustalic jak ona sie w tej miejscowosci znalazla ( chociaz to w sumie nie jest tak daleko od miejsca jej urodzenia), moze byla panna na sluzbie w tej wsi?
Serdecznie pozdrawiam, Robert
Serdecznie pozdrawiam, Robert