Nazwisko: Chrostowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4020&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Chrostowski_Włodzimierz

Sympatyk

Post autor: Chrostowski_Włodzimierz »

Jestem właśnie Chrostowski moja rodzina pochodzi z okolic Ostrołęki - najstarsze wiadomości dotyczą mojego pradziadka Ludwika Chrostowskiego, wcześniejszych poszzukuję.
Adrian_Chrostowski

Post autor: Adrian_Chrostowski »

Ja też jestem z Chrostowskich. Poszukuję informacji na temat przybranych rodziców mojego dziadka, który został adoptowany w Warszawie na przełomie lat 40 i 50, właśnie przez rodzinę Chrostowskich.
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Zbierając materiału do albumu o Morągu, mieście w którym się urodziłem, trafiłem na tą biografię:
http://www.grajewiak.pl/index.php?optio ... &Itemid=89
Pan Stanisław Chrostowski był w Morągu przez wiele lat kierownikiem Szkoły Podstawowej Nr 4.
Przemek Kisielewski
marrkus

Re: Nazwisko: Chrostowski

Post autor: marrkus »

Chrostowski_Włodzimierz pisze:Jestem właśnie Chrostowski moja rodzina pochodzi z okolic Ostrołęki - najstarsze wiadomości dotyczą mojego pradziadka Ludwika Chrostowskiego, wcześniejszych poszzukuję.
witam.jesli to ludwik,maz franciszki z domu oleksiak.urodzony w 1856 roku. Syn joxefa i marianny........
to moj pra pra dziadek..syn ludwika jozef to moj pradziadek.jego syn aleksander...........z opowiesci rodxinnyvh wiem ze wywodzi sie gdzies z polnocy wsrszawy,,,,ostroleka,lomza......dzieki
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Na Żoliborzu przy ul. Śmiałej 58 mieszkał w domu jednorodzinnym, którego był właścicielem
w latach 1940 - 1960 farmaceut, właściciel apteki na Nowym Mieście o nazwisku Chrostowski.
Z tego co pamiętam miał tylko jedną córkę. Zmarł około 1960 r. w wieku około 90 lat.
Okolo 1779 r. szl. Adam Zdrojkowski administrator majątku w Dobczynie par. Klembów, wraz z żoną,
synem Franciszkiem - Adamem oraz córkami: Joanną-Bogumiłą i Weroniką opuścił Dobczyn i stał się
dzierżawcą folwarku Dembe Wielkie w parafii Czernice Borowe. Jego córka Weronika Zdrojkowska
poślubiła szl. Wawrzyńca Chrostowskiego dziedzica cząstkowego we wsi Chrostowo w par. Czernice Borowe,
z którym miała trzech synów: Franciszka ur. w 1792 r., Apolinarego-Hipolita ur. w 1806 r. i Adama ur. w 1811 r.
wszyscy urodzili się w Chrostowie. W 1828 r. Apolinary Chrostowski poślubił panę Konstancję Zembrzuską ze wsi Zembrzusy. Nie badałem dokładnie historii parafii Czernice Borowe i wsi Chrostowo,
ale wszystko wskazuje na to, że wieś ta to gniazdo rodu Chrostowskich.
Pozdrawiam
Jan
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

W północnej części Mazowsza są dwa niezależne od siebie rody Chrostowskich. Jeden wywodzi się z Chrostowa w parafii Czernice Borowe (powiat przasnyski), a drugi z Chrostowa w parafii Troszyn (powiat ostrołęcki) :).

Marek
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Moze sie i trzeci rod znajdzie. Trzecie Chrostowa znajduje sie niedaleko Jedwabne.
wojszr

Post autor: wojszr »

Chrostowscy z Chrostowa parafii Troszyn (powiat ostrołęcki), pieczętowali się herbem Grzymała. Założoną w pobliżu, w późniejszym okresie wieś Chrostowo Wysocarz ( teraz tylko Wysocarz), zamieszkiwali Chrostowscy herbu Lubicz. Wynika z tego, że tych rodów było więcej.
Awatar użytkownika
emigrantka

Sympatyk

Post autor: emigrantka »

Mojego pr dziadka matka to Aniela Chrostowska jej ojciec Ludwik Chrostowski pochodzili z Drozdowa( podlaskie)
Angie
LeszekChrostowski

Post autor: LeszekChrostowski »

Witam nazywam się Chrostowski .Jestem synem Aleksandra ur 1948r mój dziadek to Józef Chrostowski ur 1911r ,wiem że dziadek mieszkał kiedyś w Chrostowie prawdo podobnie tym w gm Troszyn .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”