Jak dalej szukać?

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Jak dalej szukać?

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Dotarłam do dokumentów mówiących o tym, że po śmierci mojej Prababci jeszcze tego samego roku mój Pradziadek ponownie się ożenił i ze swoją drugą żoną mial dwoje dzieci - Bogdan Edward Maciejewski ur. w Warszawie 11-10-1883 oraz Jadwiga Zofia Maciejewska ur. 13-10-1887 też w Warszawie. O ile o istnieniu drugiej żony cośkolwiek wiedziałam, bo mówiło się w domu, że mojego Dziadka wychowywała macocha, tak o przyrodnim rodzeństwie już nie.
I teraz dylemat - jak ich odnaleźć? Nazwisko bardzo popularne. Przeglądałam od 1908 wstecz parafię zgonu mojego Pradziadka, ale na żaden ślub nie natrafiłam (Św. Barbara w Warszawie). Czy ewentualnie USC mogłoby udzielić informacji o ich ślubach, tylko nie wiem gdzie i kiedy zawieranych?

Może ktoś ma pomysł, jak dotrzeć do tych danych?
Ostatnio zmieniony wt 25 lis 2014, 19:40 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Dorota
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Tak sobie pomyślałem, że może przyrodni zmarli młodo lub po narodzinach?
I druga myśl, że pradziadek zmieniał w wawie miejsce zamieszkania?
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Aktów zgonów przyrodnich nie znalazłam. Podejrzewam, że mogli wstępować w związki małżeńskiego około 1910 roku, a tych akt jeszcze brak w SZWA. Pradziadek mógł zmieniać miejsce zamieszkania, bo jako woźny sądowy miał obowiązek zamieszkania w rewirze, który obejmował sąd.
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”