Genealogy Challenge - Wyzwanie dla genealogów ;-)

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
rozek19

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: rozek19 »

Łukasz, daj potem znać, czy doszło i wszystko OK ;)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Łukasz, powoli robię zadanie to od nowa, podpatrzyłem z tego już zrobionego w poczekalni ; Julian
Ostatnio zmieniony pt 28 lis 2014, 00:20 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Rzeszotek_Łukasz pisze: Beato, prosimy o nominację :)
Lukasz, licze na pomoc,
nominowac to moge, ale jakie roczniki oni maja zrobic... i jak to podlinkowac, przerasta to moja fantazje ;)
1.Anna Bartnicka
2. Pawel Wasiak
3. Ola Heska

pzdr. bb
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

OK, to ja czekam na jakieś wytyczne od Łukasza i link (ale tylko konkrety, na fantazje nie mam w tej chwili czasu ;) :) ).
Ola
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Przepraszam za krótką zwłokę, ale musiałem zająć się innymi tematami.
Zaktualizowałem pierwszy post, więc będzie wiadomo, komu jaki materiał przypadł :)
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
RenataMessel

Sympatyk

Post autor: RenataMessel »

Zadanie wykonane, pliki przeslane.

Moja nominacja: Tea Akerlund, Marek Poprawa, Daniel Paczkowski.

Pozdrawiam serdecznie,
Renia :)
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Zrobione (mam nadzieję, że dobrze) i wysyła się (wetransfer mi podpowiada, że ze 3 godziny mu zejdzie).

Nominuję następujące osoby:
Janina Władysława Tomczyk
Marek Podolski sloniatko60
Kuba (o ile widzę nazwiska na forum nie ujawnił) kotik7

Pozdrawiam,
Ola
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

OlaH pisze:Zrobione (mam nadzieję, że dobrze) i wysyła się (wetransfer mi podpowiada, że ze 3 godziny mu zejdzie).

Nominuję następujące osoby:
Marek Podolski sloniatko60
Kuba (o ile widzę nazwiska na forum nie ujawnił) kotik7

Pozdrawiam,
Ola
Witam

Dziękuję za nominację, ale z 3 powodów odmawiam udziału w waszej zabawie.
1) Mam zobowiązania wobec Projektu Poznań oraz z tytułu współpracy z indeksującymi zdjęcia z Płocka w zakresie metryk w języku łacińskim i rosyjskim. Ta praca zajmie mi co najmniej 2014/2015 rok
Ponadto po wielu staraniach mam możliwość otrzymania zdjęć z XVIII wieku z Łąkoszyna - Kutno i właśnie ten duży projekt rozpoczęłam. Mieszkało tam sporo drobnej szlachty i wiem, że ten teren interesuje wiele osób. To również długotrwały projekt.
2) Z niesmakiem oglądałam cyrki z wylewaniem sobie kubła zimnej wody na łeb i dla mnie to był kompletny kretynizm bez względu na to kto to robił oraz jaki mu cel przyświecał. Wszystkie projekty należy robić z własnej nieprzymuszonej woli, a szczególnie te dobroczynne.
3) Indeksacje i przeglądanie metryk ludzi zmarłych traktuję z należytym dla nich szacunkiem i modlę się za ich dusze przez nas wspominane.
Głupi jest dla mnie amerykański zwyczaj obchodzenia święta zmarłych jak bardzo wiele innych zwyczajów w Polsce małpowanych (vide bazgranie ścian, agresywne demonstracje itp) i takie "wyzwania" jak to do nich zaliczam.
Wiem Olu, że mieszkając w USA nabrałaś tamtych zwyczajów i wydaje ci się to mądre i bardzo dowcipne ( he, he szczerzysz zęby na wzór amerykański), ale ja mam swoje lata i swoje zdanie na każdy temat i przy tym pozostaję.
To wszystko co mam do powiedzenia w tym temacie, który zupełnie przypadkowo otworzyłam i przeczytałam.

Ps. Nie mam emerytury w dolarach i euro, a tylko 965,10 zł ( zobacz sobie przelicznik kursu walut )emerytury na utrzymanie 2 chorych osób i koszty opłacania internetu oraz energii elektrycznej, a także mój wysiłek przy robionej od 4 lat indeksacji to wszystko co mogę zrobić dla wspólnego dobra bez głupich nominacji
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Nooo, bardzo "wysoki" poziom kultury osobistej po raz kolejny wykazała moja poprzedniczka. Miałabym wiele do powiedzenia w odpowiedzi, ale chyba nie warto........

Łukasz, czy mam w takim razie nominować kogoś innego, dla kogo być może numerowanie metryk nie będzie powodem do obrażania ludzi?

Arku, dziękuję za napisanie obszernych instrukcji i dołączenie do nich zdjęć z monitora, bardzo się przydały kiedy miałam wątpliwości.

Pozdrawiam,
Ola
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Janina_Tomczyk pisze: Witam

Dziękuję za nominację, ale z 3 powodów odmawiam udziału w waszej zabawie.
1) Mam zobowiązania ...........
jak wielu innych, ale tez nikt Ciebie nie zmusza - TO MA BYC ZABAWA !!!
Janina_Tomczyk pisze: 2) Z niesmakiem oglądałam ...................
to chyba nie zrozumialas o co w tym wszystkim chodzilo, ja osobiscie tez nie wylalam sobie kubla wody na glowe, ale nie zabraniam tego innym ;)
Janina_Tomczyk pisze: 3) Indeksacje i przeglądanie metryk ludzi zmarłych traktuję z należytym dla nich szacunkiem........................
nie mam pojecia w ktorym momencie dopatrzylas sie braku szacunku dla zmarlych :O
Janina_Tomczyk pisze: Ps. Nie mam emerytury w dolarach i euro, a tylko 965,10 zł....................
" co ma piernik do wiatraka" , ze tak to skomentuje :O, choc Tobie nic nie zarzucam , ale w tej formie zabrzmialo troche- za kase to zrobie ???

pozdrawiam Beata
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Mój popis przyznaje był sądem nad innymi, a tego nie lubię, przepraszam i wyciąłem dla świętego spokoju ; Julian
Ostatnio zmieniony pt 28 lis 2014, 19:12 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Julianie,

Wątek jest o wyzwaniu genealogicznym. Wyzwanie to ma łączyć ludzi i integrować środowisko. Jeśli ktoś ma jakieś powody żeby go nie podejmować to pozostawiamy to prywatnej ocenie poszczególnych użytkowników. Nie jest to miejsce do wypowiadania się na temat emerytur i jakiekolwiek inne tematy.

Od tej pory każdy post który nie będzie powiązany z tematem zostanie przeze mnie zmoderowany.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Witam,
mam pytanie odnośnie numeracji - jak numerować puste strony w środku księgi pomiędzy aktami ?

Pozdrawiam
Justyna
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Z tego co kojarzę często stosowane były nazwy w postaci "ttt.jpg", "tt1.jpg"
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Rzeszotek_Łukasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Rzeszotek_Łukasz »

Pani Janino,
Wydaje mi się, że "personalne wycieczki" nie są potrzebne.
Nasza idea, choć nie tak szczytna jak Ice Bucket Challege (nie zbieramy w końcu na osoby ze stwardnieniem zanikowym bocznym), to powinna raczej łączyć, a nie dzielić. Jest to jedynie zabawa, w której jak się chce to się uczestniczy, a jak nie to nie ;)

Ma ona o tyle sens, że dostępność nowych materiałów zależy od udostępniania już posiadanych przez nas zdjęć. Kolejka jest długa, a na horyzoncie kolejne archiwa, które patrzą na to jakie mamy moce przerobowe - skoro udostępniają nam pracownie, a często gotowe pliki, to oczekują, że zdjęcia szybko pojawią się w docelowych serwerach. Stąd cała idea. Numeratorów nie ma wielu: Bronisław - AP Grodzisk (cały), Włodek - każde AP z którego pozyska materiał, Krzysztof - AP Olsztyn, Kamil - AP Łódź, Robert - AP Pułtusk oraz kilka osób, które dorywczo nam pomagają (wybaczcie, że nie wymieniam z imienia).

Stąd też dziękuję wszystkim, którzy poświęcili 30 min. swojego cennego czasu na małą cegiełkę pozwalającą na rozbudowanie naszej bazy!

Jeżeli kiedyś pojawi się "wyzwanie" dla indeksujących, to zgłaszam się jako pierwszy do bycia nominowanym. A co!

Olu - jak najbardziej, może być kolejna osoba.
Pozdrawiam,
Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”