Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Rzeczywiście, przydatna innowacja.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
dpawlak

Nieaktywny

Re: Geneteka - nasze wspólne dzieło

Post autor: dpawlak »

Co do KZM.
Gdyby forum było przyjaźniejsze, to pewnie taki administrator dawno by się znalazł i zrobił swoją robotę. Ja np. mam spis wszystkich parafii z przynależnością dekanalną, powstał przy okazji tworzenia mapy parafii:
http://mapy.lubgens.eu/polska.html
Ponieważ jednak jestem tu postrzegany jako truteń, to dostosowując się do tego postrzegania nie podzielę swą wiedzą i pracą. Musi się znaleźć jakaś inna pszczółka.
Będę miał czas, to zrobię również wersję z osią czasową ale nie pod szyldem PTG, wiem, wredny jestem, czegoś tu się nauczyłem.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Bett

Sympatyk

Re: Geneteka - nasze wspólne dzieło

Post autor: Bett »

Ja Cię uwielbiam :-)
Lucyna
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

Nie czepiam się, ale testuję luki. Ku chwale projektu:)
RK
Awatar użytkownika
Bożena_Kaźmierczak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bożena_Kaźmierczak »

Pomocna zmiana :)

Pozdrawiam - Dorota
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Orszymowo (Płock)- Księga Urodzeń

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Witajcie,
nie wiem czy temat , o jaki chcę zapytać powinien się znalezsc w tym wątku , ale nie znalazłem nic odpowiedniejszego , to po pierwsze ,

w ostatnim info o publikacji nowych indeksów w Genetece znalazłem parafie Sołek ( LD) zgony z lat 1935-47 , to po drugie,

mam trochę materiału z parafii ,które mnie interesują młodszego niż 100 lat , m.in. zgony i śluby , również do 1946 roku, to po trzecie,

czy to również mogę zindeksować bez narażania się na jakieś zarzuty o publikację materiału objętego magiczną cyfrą stu lat.

Na razie tego nie ruszałem , bo myślałem ,że nie można , ale jak to wygląda tak naprawdę ?

Proszę o info.
pozdrawiam
Bogdan
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witaj,
sprawa wygląda tak, że do geneteki wysyłać można nawet chrzty z 2014r., ale dostępne będą dopiero od 2115r., więc takie działanie raczej nie ma sensu, ale np. zgony dostepne są wszystkie, bo przecież ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych. Z kolei małżeństwa mają "barierę" 85 lat, a chrzty to wiadomo - 100 lat.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Dziekuje za informacje
pozdro
Bogdan
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Marcin wszystko już chyba wyjaśnił.
Ze swej strony dodam jeszcze prośbę o nie zgłaszanie jako błędów w komunikacie o wstawionych indeksach lat, które będą widoczne w wynikach wyszukiwania dopiero za jakiś czas. Świeży przykład:

Łowicz św. Duch (LD) -- U 1912-14

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... d&rid=1558

Rocznik 1914 będzie widoczny dopiero w przyszłym roku.
pozdrawiam
Tomek Turniak
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Temat podmieniania indeksów ze skorowidzy na indeksy zrobione z aktów budził i budzi wiele kontrowersji.

Wykonaliśmy już wiele podmian, kierując się następującymi zasadami:
1. Identyfikujemy źródło danych, na podstawie którego powstał indeks.
2. Jeżeli źródła w starym i nowym indeksie się zgadzają, indeks jest podmieniany, a autor informowany o tym fakcie.
3. Nicki autorów wyświetlają się przy każdej księdze pod "Autorzy indeksów wybranej miejscowości:", nawet jeśli żaden rekord nie jest już przypisany do danej osoby.

Cześć autorów indeksów skróconych rozszerza już swoje indeksy, co widać w komunikatach o wstawionych indeksach oraz na liście zasobów w trakcie indeksacji. Przyjęliśmy zasadę, że autor indeksu skróconego ma pierwszeństwo w rozszerzaniu go.

Proszę o kontakt z administratorami osoby, które chcą skorzystać z prawa pierwszeństwa.
Nie zgłoszone indeksy z czasem trafią na listę indeksów do rozszerzenia i będą czekać na chętnych.

Za odpowiedź na pytanie dlaczego w ogóle podmieniać indeksy ze skorowidzy w sytuacji, gdy są dostępne kopie cyfrowe aktów, niech wystarczy wątek "Geneteka -- zgłoszenie, rozbieżności indeks a metryka", gdzie mimo wielu próśb i wyjaśnień nadal są zgłaszane poprawki do indeksów opisanych jako wykonane ze skorowidzy/spisów rocznych.
pozdrawiam
Tomek Turniak
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Geneteka - niekompletne roczniki

Post autor: Romanowski_Piotr »

Witajcie,

Mam pytanie do administratorów geneteki. Czy są dołączane do niej indeksy z niekompletnych roczników? Zdaje się, że w instrukcji indeksowania była kiedyś zamieszczona informacja, że należy przesyłać tylko indeksy z całego roku. Teraz nie widzę takiego zalecenia.

Myślę o takich przypadkach, kiedy na 90 kilka procent można powiedzieć, że nie da się tych braków uzupełnić, ze względu na zniszczenia wszelkich dostępnych form ksiąg metrykalnych. Kiedy np. na 70 aktów brakuje 2 kart z 8 aktami, to też trochę szkoda, żeby informacje z pozostałych 62 aktów eliminować.
Z drugiej strony niekompletny rocznik może wprowadzić w błąd użytkownika geneteki.

Piotr
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

Piotrze,
jak z pewnością zauważyłeś są indeksy z roczników nawet nie tyle niekompletnych, co nie w pełni sfotografowanych - zdarzają się puste indeksy (tylko numer) z opisem w uwagach "brak zdjęcia aktu". Z tego, co mi wiadomo,takie przypadki są pracowicie katalogowane, żeby później dokonać uzupełnień tam, gdzie to możliwe. A niekomletne roczniki z XVII i początku XIX wieku samy sporadycznie wysyłałem i były przyjmowane, bo jak nie ma wcześniejszej księgi,a dana zaczyna się w trakcie roku,to szkoda pryncypialnie odrzucać kilka czy kilkanaście aktów. Opisy w uwagach typu "rok 17xx od lipca" pomagają zrozumieć użytkownikowi, że to nie jest kompletny rocznik.
To chyba dobre rozwiązanie - w każdym razie większa pomoc niż pominięcie rocznika z powodu nielicznych braków (o ile braki wspomnimy).

pozdrawiam,

Radek Konca
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Radek,
Masz rację, odnośnie najstarszych ksiąg metrykalnych to chyba wszyscy mają świadomość, jakie mają one przełożenie na indeksy. Zastanawiałem się raczej nad późniejszymi, np. z terenu Kongresówki, gdzie bardziej można się spodziewać, że rocznik jest kompletny.

Cały czas sugerowałem się dawnym zaleceniem, że do geneteki przesyłamy kompletne roczniki. A może dałoby się odpowiednią adnotację dawać w zakładce "Opracowane zasoby"? Choć może rzeczywiście, jak piszesz, opis w uwagach załatwia sprawę...

PR
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Najważniejsza sprawa do identyfikacja źródła i opisanie go w bazie.
Jeżeli źródło jest "wybrakowane" (np. karty są wyrwane), dalej jest to źródło i takie indeksy są przyjmowane.

Zalecenie (wymaganie) przesyłania kompletnych roczników dotyczy sytuacji pomijania części aktów, które w źródle są, w szczególności zindeksowania tylko aktów dotyczących wybranych osób.
pozdrawiam
Tomek Turniak
megagrzechu

Sympatyk
Ekspert

źródła indeksów

Post autor: megagrzechu »

Szanowni Znawcy Geneteki
powszechnie wiadomo że ineksujący korzystają z różnych źródeł oryginalnych ksiąg lub duplikatów
i tworzą indeksy z pełnych aktów lub z skorwidzy/rejestrów.
Proszę o info czy i wjaki sposób można te infomacje ddotyczące sposobu indeksowania odczytać.
z góry dziękuję

---------------------
pozdrawiam wszystkich
Grzechu
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”