Witam i prosze o pomoc w rozwiazaniu zagadki,
W 1919 roku, brat mojego dziadka, Leontyn Zapolski , podal w aplikacji pracy na kolei w Minsku ( bialoruskim) swoja date i miejsce urodzenia 18 czerwca 1890 roku w Nowej Aleksandrii gubernia Lubelska , wyznanie prawoslawne. Ta informacja miala mi pomoc w zdobyciu danych rodzicow czyli moich pradziadkow. Zwrocilam sie do AP Lublin o kopie aktu urodzenia, gdyz rok ten jest udokumentowany w archiwum . Na wszelki wypadek poprosilam o informacje o aktach wszystkich Zapolskich na przestrzeni 20 lat ( 1880-1900). I tu niespodzianka. Odpisano mi , ze taki akt urodzenia nie figuruje i ze nie ma zadnych Zapolskch w podanym okresie. Na wszelki wypadek poprosilam o poszukiwania w parafii katolickiej. Dostalam odpowiedz rowniez negatywna.
Zakladajac , ze Leontyn znal swoje dane ( bo jakzeby nie ?) , ze nie mial powodu , aby je zmodyfikowac ( bo po co ?) to jak jest mozliwe, ze pomimo istnienia ksiag z tego okresu nie ma jego wpisu ?
Widzialam w Wikipedii , ze w tym okresie rozne wsie podchodzily pod rozne parafie, moze w tym jest szkopul ? Czy ktos zna wszystkie parafie, ktore mogly wchodzic w pozniejsza parafie Nowa Aleksandria /Pulawy ?
A moze szukac go w parafiach mojzeszowych ???? Z gory dziekuje za wszystkie sugestie. To jedyna szansa ruszyc z ta rodzina, bo Zapolskich jest wszedzie duzo i nic nie moge znalezc wiarygodnego.
Krystyna
Akt urodzenia- jestem w kropce
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
KrystynaJovanovic

-
Wiktor_Witek

Różne mogą być "ewentualności" - pierwsza z brzegu ochrzczony jako dziecko nieślubne, zapisany pod nazwiskiem matki, dopiero później uznany przez ojca. To jedna z wielu rzecz jasna. Druga z brzegu urodził się w Puławach, ochrzczony był gdziekolwiek indziej, jeżeli np. rodzice podróżowali w związku z pracą - przykład - kolej.
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
Serdeczne pozdrowienia
Wiktor
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 2 times
- Kontakt:
W 1901 to była parafia katolicka Włostowice.
A w jakiej parafii szukałes?
A zawód ojca? Też kolejarz? Jesli tak to nastaw się na szukanie wzdłuż linii kolejowych. I uwzględnij opóźnienia w rejestrowaniu aktów.
A w jakiej parafii szukałes?
A zawód ojca? Też kolejarz? Jesli tak to nastaw się na szukanie wzdłuż linii kolejowych. I uwzględnij opóźnienia w rejestrowaniu aktów.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
KrystynaJovanovic