Biała, Gmina Sulejów - Historia miejscowości.

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

sebastian.skoczylas

Sympatyk

Biała, Gmina Sulejów - Historia miejscowości.

Post autor: sebastian.skoczylas »

Witam, wiem ze ten temat dotyczy tylko pośrednio genealogi i nie wiem czy jest w odpowiednim miejscu, więc z góry przepraszam. Chciałem dokładnie przeanalizować losy pewnej miejscowości: Biała, Gmina Sulejów, Powiat piotrkowski, dotarłem do kilku informacji na temat tej miejscowości, ale mało mnie to satysfakcjonuje(browar, karczma, młyn, ale nic więcej), więc prosiłbym o polecenie jakiś książek lub podanie linku które pozwolą mi wyczerpać moją niezaspokojoną chęć poznawania.

Sebastian
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Historia miejscowości.

Post autor: historyk1920 »

Witaj Sebastianie !
Mam tu coś ;) mam nadzieję , że usatysfakcjonuje cię ;)
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XI/565

Marek
Ostatnio zmieniony ndz 30 lis 2014, 18:44 przez historyk1920, łącznie zmieniany 1 raz.
Cichon_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Cichon_Krzysztof »

Witaj,
może znasz to źródło, ale warto je znać:
Słownik geograficzny Królestwa Polskiego, który dostępny jest online, następnie Liber beneficiorum Łaskiego -diecezja gnieżnieńska albo Liber beneficiorum Jana Długosza -dotycząca diecezji krakowskiej. To już zależności od położenia wspomnianej przez Ciebie miejscowości. Obie pozycje także online w bibliotekach cyfrowych.
Do średnioweicznych dziejów wsi i osad bardzo pomocny jest także Słownik historyczno-geograficzny ziem polskich w średniowieczu wydawany przez PAN.
Pozdrawiam
sebastian.skoczylas

Sympatyk

kurczę, w jednej z książek odnalazłem że Biała została złożona przez cystersów i produkowali tam piwo w browarze itp., a tutaj nie mogę nic znaleźć, czy nie mogę tego zauważyć czy tego nie ma ?
Cichon_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Cichon_Krzysztof »

Autorzy Słownika geograficznego ziem polskich w średniowieczu wspominają niezidentyfikowaną jedną z osad Biała jako własność cystersów jędrzejowskich, oto link:
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search.php?id=2598
Trzeba jednak pamiętać, że Biała jest popularną nazwą geograficzną więc trzeba wnikliwej analizy, aby z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć lub potwierdzić, ze chodzi o Białą w obecnej gminie Sulejów.
Nota bene Liber beneficiorum, to chciałbym nadmienić, że są to źródła po łacinie. Odezwę się jak coś znajdę:)
Pozdrawiam
sebastian.skoczylas

Sympatyk

z góry dziękuje za pomoc, ja też znalazłem już w książkę w której coś niecoś może być wyjaśnione jej tytuł to chyba '' Przemiany na wsi ziemi piotrkowskiej'', ale nie jestem pewien co do tego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”