Bieliny Opoczyńskie - metryki sprzed 1810 r.

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... :wink:

Bieliny (Bieliny Opoczyńskie, proszę nie mylić z tymi w świętokrzyskiem) leżą między Gielniowem a Drzewicą, w gminie Gielniów (woj. mazowieckie, powiat przysuski). Parafia należała do diecezji kieleckiej, ale w AD Kielce nie widzę żadnych metryk stamtąd.

Pozdrawiam
Michał
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Michał, a pytałeś o te Bieliny w Bibliotece Diecezjalnej w Sandomierzu, tam mają szeroki zakres parafii, nawet tych za Wisłą po prawej stronie, jak była ta parafia w diecezji kieleckiej, to może jak raz tam jest, a widziałem z tonę różnych starych ksiąg, zapytać nie zaszkodzi przez telefon, odbierają telefony dwie miłe panie ; pozdrawiam - Julian
mila_m

Sympatyk

Post autor: mila_m »

witam,
czy udało się może znaleźć metryki sprzed tego 1810r.? jestem zainteresowana gdyż to parafia moich przodków.

Pozdrawiam,
Mila
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Niestety nie.
Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam

:) To nie te Bieliny pomyliłem z Bielinami Sandomierskimi

Beliny Sandomierskie tylko przez chwile były w diecezji kieleckiej, to diecezja sandomierska, w kancelarii parafialnej mają ksiegi od roku 1831, ale czesto bywa tak że podawane informacje są nieścisłe i być może jakieś przynajmniej szczątkowe zasoby z wcześniejszych lat zachowały się w kancelarii parafialnej. Jak zadzownisz dostaniesz informacje ze strony internetowej najlepiej przekonać się o tym na miejscu.

M.Terek
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Kontaktowałem się z proboszczem (mówię o Bielinach Opoczyńskich;). Jakoże objął placówkę na początku tego roku, nie bardzo sie orientował czy i co jest. Powiedział, że po remoncie plebanii, który teraz robi uporządkuje te dokumenty, które są. Będę się kontaktował po wakacjach czy są wśród nich stare metryki.

Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witaj
Pewną oznaką stanu rzeczywistego w parafii może być fakt iż diecezja radomska była (lub jest) dygitalizowana przez mormonów a w nich zasobach nie widzę (być może jeszcze) parafii Bieliny Opoczyńskie.

Pozdrawiam
M.Terek
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Mam odpowiedź od proboszcza: na plebanii nie ma tych ksiąg, a więc w związku z tym, że nie ma ich też archiwum diecezjalnym, najprawdopodobniej nie zachowały się.

Pozdrawiam,
Michał
Pozdrawiam,
Michał
michalekorg

Post autor: michalekorg »

Witam!

Pracowałem w czasach gimnazjum jako organista w Bielinach. Na strychu znajdowały się księgi metrykalne sięgające 1773 roku. Ówcześnie proboszczem był ks. Mucha, może u niego uda się uzyskać jakieś informacje. W razie pytań proszę o email. michalekorg@gmail.com

pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Marek_Staszak

Członek PTG

Post autor: Marek_Staszak »

Witam
Parę lat temu gdy szukałem dokumentów swoich przodków w Bielinach Opoczyńskich.to tamtejszy proboszcz pozwolił mi przeglądnąć księgi parafialne. Rok później szczegółowo je przeglądałem. W kancelarii najstarsza księga była z 1810 roku. O innych starszych księgach od niego nie słyszałem. Też mówił mi o planowanym remoncie plebanii.
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Byłem dzisiaj na plebanii w Bielinach Opoczyńskich i zweryfikowałem wszystkie zachowane księgi: są to tylko unikaty od 1810 r. (a dokładniej od 1812 r.). Nie ma ksiąg starszych.
Wspominałem księdzu o tej informacji o księdze/księgach od 1773 r. na strychu, ale mówił, że na strychu nic nie było. Więc jeśli te starsze księgi rzeczywiście były, to albo ktoś je zabrał, albo wyrzucił. Obecnie w archiwum parafialnym starszych ksiąg nie ma.
Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”