Posesor plebanii -co to oznaczalo?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Niewiadomski_Robert

Jeden z przodkow figuruje w akcie urodzenia corki jako "posesor plebanii" we wsi Chotow parafia Oleszno w okolicach miasta Wloszczowa. Problem w tym, ze w Chotowie nie bylo parafii a wiec i plebanii; czy to chodzi o dobra plebanskie? O co tutaj moglo chodzic. Osoba, o ktorej pisze byla niewatpliwie drobnym szlachcicem, dzierzawiacym najprawdopodobniej w innych miejscowosciach (wnioskujac na podstawie akt ur. jego innych dzieci). Prosze o wyjasnienie albo odeslanie do zrodel jesli ktos ma wiedze co taki termin w praktyce oznaczal. Spotkalem sie juz wczsniej z takim okresleniem przy innej okazji ale nie bylo wyjasnienia terminu. Dzieki, Robert
- Brozek_Oskar

Co do Chotowa to zdaje mi się że tam kiedyś była parafia, spaliła się lub co innego i została włączona do Oleszna, bądź też była najpierw w Chotowie a potem do Oleszna została przeniesiona. Niestety nie mam jak sprawdzić tego czy mi się nie pomyliło, ale coś w głowie błyska że takie dziwa się tam działy.
Nawet na stronie parafii jest:
"Kościół w Olesznie przez wiele lat był traktowany jako Kościół filialny Świątyni w Chotowie. Dopiero w XVIII w. do Oleszna przeniósł się pierwszy proboszcz. Kościół w Chotowie formalnie przestał istnieć w 1789 r. "
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Nawet na stronie parafii jest:
"Kościół w Olesznie przez wiele lat był traktowany jako Kościół filialny Świątyni w Chotowie. Dopiero w XVIII w. do Oleszna przeniósł się pierwszy proboszcz. Kościół w Chotowie formalnie przestał istnieć w 1789 r. "
Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
- Niewiadomski_Robert