Brzesko, woj. małopolskie

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Jezeli par sw. Jakuba Apostola, to z cala pewnoscia Brzesko k/ Okocimia.

Zbyszek Maderski
geomorfina

Sympatyk

Post autor: geomorfina »

Zbyszku, nie ma gwarancji, że to parafia św. Jakuba Apostoła. Takie było moje pierwsze założenie, jednak w trakcie dyskusji okazało się, że jest błędne.
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Zbyszku
Małopolskie Małopolskie napewno nie po wypowiedz Mietka Maziarskiego
Bo on ma indeksy tej parafii
A do autorki pomyłka ewentualnie z płcią dziecka jest możliwa
Nie zawsze notatka po łacinie imienia przy wpisywaniu do ksiag oddawała faktyczną płeć dziecka. Ja tak miałem w czańcu
gdzie przodka św.JP2 Franciszka Wojtyła zanotowano jako dziewczynkę . dopiero analiza zapisów ślubu i zgonu poprawia
identyfikacje osoby .Takie pomyłki się zdarzaja Nie eliminuj zapisu tylko szukaj jego konsekwencji czyli wszystkich zapisów.
Jan
geomorfina

Sympatyk

Janie, wiem, że takie pomyłki się zdarzały.
Tutaj kaurat są księgi pisane prozą, że tak powiem, nie tabelaryczne i po polsku.
Jest wyraźnie zapisane, że przedstawiono dziecię płci męskiej. Dlaej informacja, że na chrzcie nadano imię Wincenty. Dlatego wydaje mi się, że tutaj akurat pomyłki nie było. Z drugiej strony nigdy do końca nie wiadomo.

Dodaję fragment księgi z zestawieniem za rok 1862 i sam akt, nr 16 - Kamiński Wincenty:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

to masz chrzest szukaj dalej slubu i zgonu.
jak ozenił sie to chłopiec. Zobaczymy.
ciekawy temat
jan
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Faktycznie, to nie Brzesko k/Okocimia, bo tam byly rejestry tabelaryczne.

Zbyszek Maderski
geomorfina

Sympatyk

Zbyszku,
Brzesko k. Okocimia nie łapało się do gubernii kieleckiej, a przy wpisie praprababci jest gub. kielecka.

Janie, przejrzałam zgony dostępne w GenBazie, ale tylko do 1867r. (są do 1875r.), gdyż później język księgi zmienia się na rosyjski, a niestety nie znam tego języka.
Wincenty na pewno przeżył pierwsze 5 lat życia, co było później? Może kiedyś się dowiem :)

Jest jeszcze opcja zmiany imienia. Miałam taką sytuację. Długo szukałam aktu urodzenia prapradziadka Józefa i nie było tam, gdzie się go spodziewałam. Przeszukując wszystkie możliwe opcje trafiłam na ślad przy chrzcie córki z jego pierwszego małżeństwa - ojciec: Józef Nikodem.
Akt urodzenia Nikodema znalazłam bez problemu w parafii i roku, w którym być powinny od początku, ale szukałam pod złym imieniem :)

Pozdrawiam
Joanna
Awatar użytkownika
frisgaard

Sympatyk
Mistrz

Post autor: frisgaard »

Ciekawa sprawa, bo w zestawieniu za rok widać, że ktoś przemienił "a" na "i" na końcu nazwiska oraz zamazał dwie litery (być może "n" i "a") przy imieniu Wincenty.
Łukasz.
geomorfina

Sympatyk

Też zwróciłam na to uwagę. W akcie również jest jakby połączone "Wincenty a". Normalnie byłoby napisane 'Wincenty, a rodzicami...', ale tutaj jakby ktoś przeciągnął połączenie z imienia do tego 'a', chyba, że się kleks akurat trafił.
Nie wiem już sama co myśleć, muszę złożyć wniosek do archiwum chyba o kwerendę ślubów.
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Joasiu, niekoniecznie to co było wpisane do aktu było zgodne ze stanem faktycznym. Siostra prababki Stanisława została zapisana jako "dziecię płci męskiej", ale imię nadane na chrzcie było żeńskie, dalej akt miał notkę o ślubie z Ludwikiem, sprawdziłam to telefonicznie w USC i potwierdziła się jej "żeńskość".
Szukaj ślubów, życzę powodzenia.
Pozdrawiam Tekla
geomorfina

Sympatyk

Dziękuję, Tekla :)
cierpliwość nie jest moją mocną stroną, ale genealogia uczy mnie powoli wytrwałości :)
będę ten temat drążyć :)
Rivann

Sympatyk
Nowicjusz

Brzesko - Liber Copulatorum

Post autor: Rivann »

Dzień dobry, poszukuję zdjęcia wpisu w księdze ślubów z 1893 roku, miejscowość Brzesko, obecne woj. małopolskie. Chodzi mi o zapis ślubu krewnego Ferdynanda Sieprawskiego i Rozalii Sławińskiej. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Jarek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Brzesko - Liber Copulatorum

Post autor: Krystyna.waw »

Rivann pisze:poszukuję zdjęcia wpisu w księdze ślubów z 1893 roku, miejscowość Brzesko, obecne woj. małopolskie
W parafii
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=

albo u mormonów
https://www.familysearch.org/search/cat ... =614969-50
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Rivann

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Brzesko - Liber Copulatorum

Post autor: Rivann »

Pani Krystyno, dziękuję za podpowiedź. Mam nadzieję, że ktoś z państwa posiada skany tego rocznika i mógłby pomóc mi w dotarciu do oryginalnego wpisu - niestety nie znam daty dziennej. Podane przez Panią Krystynę źródła są dla mnie równie niedostępne. Pozdrawiam, Jarek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Odbierz PW
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”