Brzesko, woj. małopolskie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
geomorfina

- Lipnik.F.Turas

Zbyszku
Małopolskie Małopolskie napewno nie po wypowiedz Mietka Maziarskiego
Bo on ma indeksy tej parafii
A do autorki pomyłka ewentualnie z płcią dziecka jest możliwa
Nie zawsze notatka po łacinie imienia przy wpisywaniu do ksiag oddawała faktyczną płeć dziecka. Ja tak miałem w czańcu
gdzie przodka św.JP2 Franciszka Wojtyła zanotowano jako dziewczynkę . dopiero analiza zapisów ślubu i zgonu poprawia
identyfikacje osoby .Takie pomyłki się zdarzaja Nie eliminuj zapisu tylko szukaj jego konsekwencji czyli wszystkich zapisów.
Jan
Małopolskie Małopolskie napewno nie po wypowiedz Mietka Maziarskiego
Bo on ma indeksy tej parafii
A do autorki pomyłka ewentualnie z płcią dziecka jest możliwa
Nie zawsze notatka po łacinie imienia przy wpisywaniu do ksiag oddawała faktyczną płeć dziecka. Ja tak miałem w czańcu
gdzie przodka św.JP2 Franciszka Wojtyła zanotowano jako dziewczynkę . dopiero analiza zapisów ślubu i zgonu poprawia
identyfikacje osoby .Takie pomyłki się zdarzaja Nie eliminuj zapisu tylko szukaj jego konsekwencji czyli wszystkich zapisów.
Jan
-
geomorfina

Janie, wiem, że takie pomyłki się zdarzały.
Tutaj kaurat są księgi pisane prozą, że tak powiem, nie tabelaryczne i po polsku.
Jest wyraźnie zapisane, że przedstawiono dziecię płci męskiej. Dlaej informacja, że na chrzcie nadano imię Wincenty. Dlatego wydaje mi się, że tutaj akurat pomyłki nie było. Z drugiej strony nigdy do końca nie wiadomo.
Dodaję fragment księgi z zestawieniem za rok 1862 i sam akt, nr 16 - Kamiński Wincenty:

Tutaj kaurat są księgi pisane prozą, że tak powiem, nie tabelaryczne i po polsku.
Jest wyraźnie zapisane, że przedstawiono dziecię płci męskiej. Dlaej informacja, że na chrzcie nadano imię Wincenty. Dlatego wydaje mi się, że tutaj akurat pomyłki nie było. Z drugiej strony nigdy do końca nie wiadomo.
Dodaję fragment księgi z zestawieniem za rok 1862 i sam akt, nr 16 - Kamiński Wincenty:

- Lipnik.F.Turas

-
geomorfina

Zbyszku,
Brzesko k. Okocimia nie łapało się do gubernii kieleckiej, a przy wpisie praprababci jest gub. kielecka.
Janie, przejrzałam zgony dostępne w GenBazie, ale tylko do 1867r. (są do 1875r.), gdyż później język księgi zmienia się na rosyjski, a niestety nie znam tego języka.
Wincenty na pewno przeżył pierwsze 5 lat życia, co było później? Może kiedyś się dowiem
Jest jeszcze opcja zmiany imienia. Miałam taką sytuację. Długo szukałam aktu urodzenia prapradziadka Józefa i nie było tam, gdzie się go spodziewałam. Przeszukując wszystkie możliwe opcje trafiłam na ślad przy chrzcie córki z jego pierwszego małżeństwa - ojciec: Józef Nikodem.
Akt urodzenia Nikodema znalazłam bez problemu w parafii i roku, w którym być powinny od początku, ale szukałam pod złym imieniem
Pozdrawiam
Joanna
Brzesko k. Okocimia nie łapało się do gubernii kieleckiej, a przy wpisie praprababci jest gub. kielecka.
Janie, przejrzałam zgony dostępne w GenBazie, ale tylko do 1867r. (są do 1875r.), gdyż później język księgi zmienia się na rosyjski, a niestety nie znam tego języka.
Wincenty na pewno przeżył pierwsze 5 lat życia, co było później? Może kiedyś się dowiem
Jest jeszcze opcja zmiany imienia. Miałam taką sytuację. Długo szukałam aktu urodzenia prapradziadka Józefa i nie było tam, gdzie się go spodziewałam. Przeszukując wszystkie możliwe opcje trafiłam na ślad przy chrzcie córki z jego pierwszego małżeństwa - ojciec: Józef Nikodem.
Akt urodzenia Nikodema znalazłam bez problemu w parafii i roku, w którym być powinny od początku, ale szukałam pod złym imieniem
Pozdrawiam
Joanna
-
geomorfina

Też zwróciłam na to uwagę. W akcie również jest jakby połączone "Wincenty a". Normalnie byłoby napisane 'Wincenty, a rodzicami...', ale tutaj jakby ktoś przeciągnął połączenie z imienia do tego 'a', chyba, że się kleks akurat trafił.
Nie wiem już sama co myśleć, muszę złożyć wniosek do archiwum chyba o kwerendę ślubów.
Nie wiem już sama co myśleć, muszę złożyć wniosek do archiwum chyba o kwerendę ślubów.
Joasiu, niekoniecznie to co było wpisane do aktu było zgodne ze stanem faktycznym. Siostra prababki Stanisława została zapisana jako "dziecię płci męskiej", ale imię nadane na chrzcie było żeńskie, dalej akt miał notkę o ślubie z Ludwikiem, sprawdziłam to telefonicznie w USC i potwierdziła się jej "żeńskość".
Szukaj ślubów, życzę powodzenia.
Pozdrawiam Tekla
Szukaj ślubów, życzę powodzenia.
Pozdrawiam Tekla
-
geomorfina

Brzesko - Liber Copulatorum
Dzień dobry, poszukuję zdjęcia wpisu w księdze ślubów z 1893 roku, miejscowość Brzesko, obecne woj. małopolskie. Chodzi mi o zapis ślubu krewnego Ferdynanda Sieprawskiego i Rozalii Sławińskiej. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Jarek
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Re: Brzesko - Liber Copulatorum
W parafiiRivann pisze:poszukuję zdjęcia wpisu w księdze ślubów z 1893 roku, miejscowość Brzesko, obecne woj. małopolskie
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
albo u mormonów
https://www.familysearch.org/search/cat ... =614969-50
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Re: Brzesko - Liber Copulatorum
Pani Krystyno, dziękuję za podpowiedź. Mam nadzieję, że ktoś z państwa posiada skany tego rocznika i mógłby pomóc mi w dotarciu do oryginalnego wpisu - niestety nie znam daty dziennej. Podane przez Panią Krystynę źródła są dla mnie równie niedostępne. Pozdrawiam, Jarek
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times