Korzenie Szlacheckie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
- Lipnik.F.Turas

Potrzebna pomoc.
poszukaj w bibliotece cyfrowej
naszej na forum
czy nie ma spisu szlachty wylegityminowanej w królestwie polskim.
bo opoczno to chyba królestwo polskie =zabór rosyjski
jan
naszej na forum
czy nie ma spisu szlachty wylegityminowanej w królestwie polskim.
bo opoczno to chyba królestwo polskie =zabór rosyjski
jan
Potrzebna pomoc.
Sebastianie,
w sieci jest dostępny wykaz nazwisk z książki Elżbiety Sęczys "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861"
http://www.dig.pl/pdf/Szlachta_wylegitymowana.pdf
Badowski pojawia się trzy razy z różnymi herbami (Doliwa, Poraj, Sas).
Jeśli któryś z nich Cię zainteresuje - sprawdzę Ci wieczorem w domu wpisy.
Pozdrawiam,
Ania
w sieci jest dostępny wykaz nazwisk z książki Elżbiety Sęczys "Szlachta wylegitymowana w Królestwie Polskim w latach 1836-1861"
http://www.dig.pl/pdf/Szlachta_wylegitymowana.pdf
Badowski pojawia się trzy razy z różnymi herbami (Doliwa, Poraj, Sas).
Jeśli któryś z nich Cię zainteresuje - sprawdzę Ci wieczorem w domu wpisy.
Pozdrawiam,
Ania
Potrzebna pomoc.
Dzien dobry,
W ksiedze "Wylegitymowanej Szlachty" nie ma Mateusza i Blazeja.
Moze jakies inne imie mogloby Cie interesowac?
Pozdrawiam,
Bozenna
W ksiedze "Wylegitymowanej Szlachty" nie ma Mateusza i Blazeja.
Moze jakies inne imie mogloby Cie interesowac?
Pozdrawiam,
Bozenna
Potrzebna pomoc.
Bozenno, a jakie są imiona Podczaskich herbu Rawicz?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
sebastian.skoczylas

Potrzebna pomoc.
bardzo dziękuje za pomoc, czy mógłbym prosić o sprawdzenie Marianny/Mari Bylickiej(Bylicki) u niej również była kwestia o pochodzeniu szlacheckim; jeśli chodzi o Badowskich nie wiem na pewno jakich w kolejności mieli przodków, ale postaram się to jakoś rozwikłać.
Sebastian
Sebastian
Potrzebna pomoc.
Jolu,
zapis ze "Szlachty wylegitymowanej..." E. Sęczys:
PODCZASKI h. Rawicz - od Macieja, subdelegata grodu chęcińskiego w r. 1765 - wnuk Aleksander leg. 1860.
Sebastian,
Bylickich powyższe źródło nie podaje. Jeśli chodzi o Badowskich, to:
1. BADOWSKI h. Doliwa - od Ignacego, cześnika pomorskiego (...),
2. BADOWSKI h. Poraj
- Dominik Adam Wojciech (syn Grzegorza i Marianny Bieniewskiej)
- od Adama, komornika warszawskiego - prawnuk Ignacy Józef (syn Szymona i Teresy Gluzińskiej)
3. BADOWSKI h. Sas
- od Walentego, dz. d. Badowe Górne (woj. mazowieckie) - prawnuk Adam Ignacy (syn Pawła i Franciszki Zdzieszyńskiej)
- od Jana (d. Radzanowo) - syn Tadeusz
...może Ci to w czymś pomoże
Pozdrowienia,
Ania
zapis ze "Szlachty wylegitymowanej..." E. Sęczys:
PODCZASKI h. Rawicz - od Macieja, subdelegata grodu chęcińskiego w r. 1765 - wnuk Aleksander leg. 1860.
Sebastian,
Bylickich powyższe źródło nie podaje. Jeśli chodzi o Badowskich, to:
1. BADOWSKI h. Doliwa - od Ignacego, cześnika pomorskiego (...),
2. BADOWSKI h. Poraj
- Dominik Adam Wojciech (syn Grzegorza i Marianny Bieniewskiej)
- od Adama, komornika warszawskiego - prawnuk Ignacy Józef (syn Szymona i Teresy Gluzińskiej)
3. BADOWSKI h. Sas
- od Walentego, dz. d. Badowe Górne (woj. mazowieckie) - prawnuk Adam Ignacy (syn Pawła i Franciszki Zdzieszyńskiej)
- od Jana (d. Radzanowo) - syn Tadeusz
...może Ci to w czymś pomoże
Pozdrowienia,
Ania
-
sebastian.skoczylas

-
Sawicki_Julian

Potrzebna pomoc.
Witam Jolu, o Podczaskich sporo danych, ( i inne nazwiska), a pewnie w Chęcinach razem z Maciejem jest też Józef Podczaski, podaje linki i pozdrawiam - Julian ;
http://tpzw.zdunskawola.pl/files/herbarz/p.pdf
http://pl.wikisource.org/wiki/Volumina_ ... ndomirskie
http://de.szlachta.wikia.com/wiki/Kirch ... eln_R-K_14
http://tpzw.zdunskawola.pl/files/herbarz/p.pdf
http://pl.wikisource.org/wiki/Volumina_ ... ndomirskie
http://de.szlachta.wikia.com/wiki/Kirch ... eln_R-K_14
Potrzebna pomoc.
Dziękuję bardzo, Aniu i Julian 
Pozdrowienia. Jola Kozak
Potrzebna pomoc.
Witam, korzystając z tematu zadam własne pytanie.
Dość długo szukam, wiele spisów widziałem, lecz nazwiska mnie interesującego nie znalazłem.
Ów nazwisko, to Białko, tereny Nowogródczyzny i Wileńszczyzny. Tylko z przekazów rodzinnych słyszałem, iż powiecie szczuczyńskim woj. nowogródzkiego, rodzinę Białko uważało się lokalnych Panów. Podobnie jak Paprockich, Berdowskich czy Łopatowskich. O Moraczeewskich czy Mokrzeckich nie wspominając, gdyż oni byli jeszcze wyżej.
Dopiero w kwietniu br. coś rozjaśniło się. Znalazłem na cmentarzu parafialnym w Różance Pacowskiej, tablicę granitową z połowy XIX wieku, Andrzeja Białki z tytułem J.P., co wiadomo oznacza Jaśnie Pan. Jest to dowód namacalny, lecz w spisach nie potwierdzony.
Dodam, iż rodzina Białko, na terenie dzisiejszej tzw. Białorusi Zachodniej nie jest autochtoniczne. W połowie XIX wieku przybyli tam. Ale skąd, to nie mam pojęcia.
Za jakiekolwiek wskazówki serdecznie dziękuję.
Z wyrazami szacunku
Krzysztof Gruchacz
Dość długo szukam, wiele spisów widziałem, lecz nazwiska mnie interesującego nie znalazłem.
Ów nazwisko, to Białko, tereny Nowogródczyzny i Wileńszczyzny. Tylko z przekazów rodzinnych słyszałem, iż powiecie szczuczyńskim woj. nowogródzkiego, rodzinę Białko uważało się lokalnych Panów. Podobnie jak Paprockich, Berdowskich czy Łopatowskich. O Moraczeewskich czy Mokrzeckich nie wspominając, gdyż oni byli jeszcze wyżej.
Dopiero w kwietniu br. coś rozjaśniło się. Znalazłem na cmentarzu parafialnym w Różance Pacowskiej, tablicę granitową z połowy XIX wieku, Andrzeja Białki z tytułem J.P., co wiadomo oznacza Jaśnie Pan. Jest to dowód namacalny, lecz w spisach nie potwierdzony.
Dodam, iż rodzina Białko, na terenie dzisiejszej tzw. Białorusi Zachodniej nie jest autochtoniczne. W połowie XIX wieku przybyli tam. Ale skąd, to nie mam pojęcia.
Za jakiekolwiek wskazówki serdecznie dziękuję.
Z wyrazami szacunku
Krzysztof Gruchacz
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
Gruchacz -> Myślenice
-
Sawicki_Julian

Potrzebna pomoc.
Witam Krzysztofie, moim zdaniem to nazwisko : Białko jest zapisane gwaro po wschodniemu, powinno być np. Białek lub Białecki. Szukać należy np. tu w głównej tabelce u góry po lewo ; Biblioteka kresowa. W sejmikach szlacheckich z okresu królestwa z województw ; wileńskiego, brzeskiego i jaki są dostępne w necie.
Ze mną chodził do szkoły w 1962 r. Jerzy Białek, mieszkali w nowo wybudowanym domu w Dąbrowie koło Bodzentyna, skąd przybyli, tego nie wiem.
Podaję też link z nazwiskiem ; Białek, ławnik w Słupi koło Kielc i pozdrawiam - Julian ;
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ek&d=0&t=0
Ze mną chodził do szkoły w 1962 r. Jerzy Białek, mieszkali w nowo wybudowanym domu w Dąbrowie koło Bodzentyna, skąd przybyli, tego nie wiem.
Podaję też link z nazwiskiem ; Białek, ławnik w Słupi koło Kielc i pozdrawiam - Julian ;
http://www.slownik.ihpan.edu.pl/search. ... ek&d=0&t=0
Potrzebna pomoc.
Witam. Według mnie, jest to hipoteza błędna. Zważywszy na to, iż w rodzinnej legendzie jest niepolskie pochodzenie rodziny. Mówione jest o litewskich korzeniach i formie nazwiska Bialkis. Ja sugeruję węgierskie pochodzenie. W spisach imigracyjnych amerykańskich jest wiele osób z nazwiskiem Bialko pochądzących z Węgier.
Dziękuję za Pańskie spostrzeżenia. Każda uwaga jest cenna. Dopóki nie zobaczę dokumentów, potwierdzających jakąś tezę, każdą opinię trzeba traktować poważnie.
Pozdrawiam
Krzysztof Gruchacz
Dziękuję za Pańskie spostrzeżenia. Każda uwaga jest cenna. Dopóki nie zobaczę dokumentów, potwierdzających jakąś tezę, każdą opinię trzeba traktować poważnie.
Pozdrawiam
Krzysztof Gruchacz
Białko, Bajgot, Dancewicz, Jakusik, Mikołajczyk, Naliwajko, Miszkiel, Maskiewicz -> Szczuczyn, Różanka, Mikielewszczyzna -> powiat lidzki
Gruchacz -> Myślenice
Gruchacz -> Myślenice
-
sebastian.skoczylas

Arystokracja w Polsce.
Witam,
Nie jestem pewien do dodania tego tematu w tej właśnie kategorii, więc przepraszam za to. Pisze z zapytaniem czy ktoś może wyjaśnić mi jak np.;Irena Elżbieta Bylicka znalazła się w rodzinie Czartoryskich, oraz o informacje o rodzinie Bylickich.
Sebastian.
Nie jestem pewien do dodania tego tematu w tej właśnie kategorii, więc przepraszam za to. Pisze z zapytaniem czy ktoś może wyjaśnić mi jak np.;Irena Elżbieta Bylicka znalazła się w rodzinie Czartoryskich, oraz o informacje o rodzinie Bylickich.
Sebastian.
Arystokracja w Polsce.
Witam Sebastianie,
Trzeba wejść na stronę Wielkiej Genealogii Minakowskiego. Tam bardzo szczegółowo opisana jest zacna rodzina Czartoryskich.
Nie jest to tajemnicą, że
Irena Elżbieta Maria ks. Czartoryska na Klewaniu i Żukowie h. Pogoń Litewska wyszła za mąż za Maksymiliana Andrzeja Bylickiego
h. Pobóg.
Pozdrawiam
Marek
Trzeba wejść na stronę Wielkiej Genealogii Minakowskiego. Tam bardzo szczegółowo opisana jest zacna rodzina Czartoryskich.
Nie jest to tajemnicą, że
Irena Elżbieta Maria ks. Czartoryska na Klewaniu i Żukowie h. Pogoń Litewska wyszła za mąż za Maksymiliana Andrzeja Bylickiego
h. Pobóg.
Pozdrawiam
Marek
-
sebastian.skoczylas

Arystokracja w Polsce.
na początek przydałyby się fundusze na założenie kont.., ale nic może uda mi się coś wypożyczyć w bibliotece.