Dunajewski,Dubel ,Puchała,poszukuję informacji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Dunajewski_Paweł

Dunajewski,Dubel ,Puchała,poszukuję informacji
Witam miło.
poszukuję wszelkich informacji na temat rodziny Dunajewski pochodzącej ze Lwowa.Dziadek Stanisław ur w 1877,jego siostra Joanna 1873,brat Wiktor 1884,brat Władyslaw wyemigrował do Ameryki przed 1920 . Ojcem ich był Antoni syn Michała a matką Julia z Jaworskich córka Teklii ??.Pozdrawiam milo Paweł D.
poszukuję wszelkich informacji na temat rodziny Dunajewski pochodzącej ze Lwowa.Dziadek Stanisław ur w 1877,jego siostra Joanna 1873,brat Wiktor 1884,brat Władyslaw wyemigrował do Ameryki przed 1920 . Ojcem ich był Antoni syn Michała a matką Julia z Jaworskich córka Teklii ??.Pozdrawiam milo Paweł D.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Pawle
Służę etymologią nazwisk:
Dubel (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego dubiel ‘głupiec; gatunek ryby’.
Dunajewski (bez daty źródłowej) – od nazwy miejscowej Dunajów (Kresy Wschodnie).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Puchała 1410 - w grupie nazwisk pochodzących od puch ‘pierze, para’ puchać, puchnąć.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Służę etymologią nazwisk:
Dubel (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego dubiel ‘głupiec; gatunek ryby’.
Dunajewski (bez daty źródłowej) – od nazwy miejscowej Dunajów (Kresy Wschodnie).
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Puchała 1410 - w grupie nazwisk pochodzących od puch ‘pierze, para’ puchać, puchnąć.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Dunajewski_Paweł

Witaj Meggy.
siostra mojego dziadka Joanna Dunajewska ur we Lwowie w 1873r wyszła za Ignacego Dubel ur we Lwowie 31.07.1871.Ojcem jego byl Jakub Dubel syn Stanisława i Marii a mamą Anna zd Kodyba córka Michała Kodyba i Tekli zd Mazurkiewicz.To wsio co zdołałem znaleźć.
Pozdrawiam milusio
Paweł
siostra mojego dziadka Joanna Dunajewska ur we Lwowie w 1873r wyszła za Ignacego Dubel ur we Lwowie 31.07.1871.Ojcem jego byl Jakub Dubel syn Stanisława i Marii a mamą Anna zd Kodyba córka Michała Kodyba i Tekli zd Mazurkiewicz.To wsio co zdołałem znaleźć.
Pozdrawiam milusio
Paweł
Paweł z Warszawy
-
Dunajewski_Paweł

- Ewa_Szczodruch

Witaj
Służę etymologią:
Margol (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego margać 'machać ogonem (o zwierzęciu)' lub od imienia Małgorzata.
Mudlaff - nie znalazłam
Służę etymologią:
Margol (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego margać 'machać ogonem (o zwierzęciu)' lub od imienia Małgorzata.
Mudlaff - nie znalazłam
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Etymologii nie znalazłam. Nazwisko jest bardzo rzadkie w Polsce.
Zerknij tu:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/karpf.html
Etymologii nie znalazłam. Nazwisko jest bardzo rzadkie w Polsce.
Zerknij tu:
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/karpf.html
-
mmaziarski

Re: Dunajewski,Dubel ,Puchała,poszukuję informacji
Znalazłem u nas w Jaśle rodzinę Dunajewskich.W 1954 zmarł Władysław Dunajewski urodzony nie wiem gdzie w 1886 roku.Nie brał w Jaśle ślubu a dzieci urodziły się w latach 30tych.Dunajewski_Paweł pisze:Witam miło.
Odnośnie nazwiska Dubel,to istnieje u nas nazwisko Dubiel i to w dużej ilości od conajmniej 1784 roku.
Pozostałe nazwiska:Puchała i Jaworski są także.
Pozdrawiam
Mieczysław