Poszukuję-Waliczek,Wawrzyczek;miejsc.Łąka,Dębina,Rudołtowice

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

annb

Poszukuję-Waliczek,Wawrzyczek;miejsc.Łąka,Dębina,Rudołtowice

Post autor: annb »

Nazwiska,któremnie interesują: Waliczek,Wawrzyczek
Miejscowośc igłówne),które mnie interesują:Łąka,Dębina,Rudołtowice
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam!

Czy etymologia nazwisk również Cię interesuje?

Jakby co, daj znać...

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
annb

Post autor: annb »

nie,chodzi mi głównie o osoby posiadające to nazwisko lub znające osoby o tym nazwisku
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Człowieku annb !
Miła, sympatyczna i cieplutka Ewa Ci odowiada a Ty nawet nie podpiszesz swego listu. A do tego ta lekceważaca nonszalancja w pisaniu, brak spacji i zaczynanie zdania małą literą....Brr...
Będę się dziwił gdy Ci ktoś więcej odpowie.
Stanisław Pieniążek
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

To nie zgryźliwość a jedynie lekcja dobrego wychowania.
Awatar użytkownika
Adalbertus

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Adalbertus »

Kwaśniewski_Michał pisze: a chyba na tej stronie nie uczymy się kaligrafii ani polskiego, najważniejsze by wiadomość została poprawnie zrozumiana,
Uważam, że właśnie na tej stronie powinniśmy dbać o poprawność języka ! Inaczej zostaniemy zarzuceni postami "jednodniowych" genealogów, którzy surfując po sieci trafiają przypadkiem na strony genealogiczne i w niechlujnej formie rzucają jakieś pytanie. Uważam, że i takim należy podpowiedzieć i pomóc, bo może to chwilowe zainteresowanie zamieni się z czasem w prawdziwą pasję. Natomiast nie powinniśmy się zgadzać na używanie języka, stosowanego przez małolatów na czatach i newsach. Uważam, że wysyłanie wiadomości w tak niechlujnej formie świadczy nie tylko o braku kultury, ale także o braku szacunku dla odbiorców, którzy tę wiadomość mają przeczytać. Dla mnie genealogia jest częścią historii i szeroko pojmowanej kultury,z której nie sposób wyłączyć języka ojczystego. Dlatego nie powinniśmy zgadzać się na używanie na forach genealogicznych języka rodem z czatów na temat współczesnej muzyki młodzieżowej itp. I nikt mnie nie przekona, że wiadomość może być byle jak napisana, byle "była poprawnie zrozumiana". Tak rozumując cofniemy się do pisma obrazkowego.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyński
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Panie Wojtku ja też nie jestem drobiazgowy w pisaniu tekstów.
I nie przeszkadza mi składnia postów?
Chyba po polsku było by to lepiej wiadomości.
Z biegiem czasu użytkownicy forum nabierają wprawy
Jedyna uwaga to taka, że tego typy posty wpisuje się na tablicy ogłoszeń.
Choć taka forma rozpaczliwego,,Help" po polsku Pomocy
też cieszy, jeśli autor chce rozpocząć poszukiwania

Z poważaniem
fturas
Jan
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

A do Annb jaka Dębina ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%99bina
bo jest dużo
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Nie wiem czy tam już byłeś / byłaś
http://www.herby.com.pl/herby/indexslo.html
Tam po wpisaniu nazwiska dowiesz się gdzie w około 1999 roku mieszkali ludzie o nazwiskach które
szukasz
jan
-Pablo-

Sympatyk

Post autor: -Pablo- »

A Pan Stanisław po raz kolejny naucza, ale nie tego, w czym faktycznie mógłby zabłysnąć. Daje lekcje, ale jakoś nikt niczego mądrego się nie nauczył... Wniosek z tego taki, że dopóki ktoś uczy tego, na czym się nie zna, to nikogo niczego nie nauczy. Zwracanie uwagi innym, zwłaszcza gdy nie specjalnie ma to uzasadnienie (czyli po prostu czepianie się szczegółów) też jest brakiem kultury. Dlatego lekcje dobrego wychowania proszę zostawić dla siebie, i nie zaśmiecać tego forum niepotrzebnymi postami, wiecznie zmieniającymi temat wątków.
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

Witam !

Nie jestem na tym forum długo, ale przez ten krótki okres nawiązałem wiele kontaktów [poza forum, ale dzięki forum]. Przez jakiś czas czułem zadowolenie i satysfakcję, że mogę komuś pomóc, podzielić się tym co wiem lub wyszukam w książkach i też się tym podzielić. Czytam posty wielu autorów, bo na poszukiwaniach i cierpliwości polega nasza genealogia. Jedne są bardzo ciekawe, inne mniej; z jednych można wiele się nauczyć, a z innych ... no właśnie ... Nie obrażam się tak szybko i nie zrezygnuję ze swojego zamiłowania, które pochłonęło mnie około dwudziestu lat temu, ale zgryźliwość Pana Stanisława doprowadziła, że mniej tu piszę ... szkoda.

Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
Awatar użytkownika
przeski

Członek PTG
Adept

Post autor: przeski »

Ja też jestem na tej liście od początku ale wypowiedzi Stasia odbieram trochę inaczej. Prawda, że Stanisław często wali prosto z mostu, żaden z niego dyplomata. Czasami nazywa się to uczciwym stawianiem sprawy.
Nie myślę jednak aby było w jego wypowiedzi za dużo zgryźliwości.
Jest otwarty i czasami brutalnie szczery. Annb mogłby wyjść (jakby chciał) z zupełnie innym pierwszym postem. Jego pierwszy post i następny prowokował do takiego a nie innego traktowania. Ludzie najczęściej lekceważą tego rodzaju "wejcia". Stasiu czasami nie zdzierży. Ot i to.
Wszystko jest sprawą stylu Annb. Zobacz jak wchodzą na nasze fora nowi. Jak się pytają. Możesz te nazwiska wpisać do Naszych Parafii a o ich znaczenie zapytać się na Forum. Możesz zrobić wiele rzeczy ale zrób to w dobrych stylu.
Genealogia, tak jak muzyka, powinna łagodzić obyczaje.
Peace and love
Przemek Kisielewski
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Panie Przemku piękny post .
A ja też czasami nie zdzierzę i walę prosto z mostu co myślę .
Pozdrawiam
jan Fturas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”