Nazwisko szlacheckie ?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

jamiolkowski_jerzy pisze:W żadnym z dostępnych źródeł nie było i nie ma miejscowości Gnyszyn. W żadnym ze znanych mi herbarzy nie znalazłem nazwiska Gnyszyński.
Natomiast był i jest Gnuszyn w Wielkopolsce, zaś w herbarzach, np Bonieckiego jest nazwisko Gnuszyński (już w XV wiek)i. Herby im przypisywane to Pomian i Nałęcz. Min u Gajla
Bawola Głowa raczej odpada bo to herb z Litwy. Zatem albo z Wielkopolski albo z Litwy, na cos trzeba sie zdecydować.
Tyle faktów.
Jak sie to ma do przypisania sobie któregoś z tych herbów. Nijak!! Jak wspominano w tym watku trzeba tego dowieść. Metryki to za mało, tam herbów raczej nie wpisywano. A prznajmniej rzadko i tylko wobec bardzo "błękitnych".
Trzeba zapuścic sie w ksiegi sadowe i przy szczęściu może uda sie w zapisach sądowych (byle dotyczacych niewatpliwych przodków ) znaleźć infiomacj o herbie.
Mnie sie nie udało mimo, że mam spisacyhc 16 poprzedzajacych mnie pokoleń włacznie z pra.. babkami i nocznymi liniamii.
Przodkowie byli prakytyczni zapisywali zastawiane zagony, można sie dowiedzieć ile mieli włók, czy tak jak u moich ,żei mieli w XVI wieku młyn wodny. A herby juz do niczego im nie były potrzebne. Dopiero na potrzeby carskiej Heroldii stało sie to ważne. I tak natąpił wysyp herbów z sufitu.

Przegrane w karty? Przesada - większe szkody czyniło wszechstanowe pijaństwo.
Nie było żadnego Gnyszyna i 10.000 ha. Wczoraj był za to Prima Aprilis...

Pozdrawiam

Piotr
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Matysiak pisze:
jamiolkowski_jerzy pisze:W żadnym z dostępnych źródeł nie było i nie ma miejscowości Gnyszyn. W żadnym ze znanych mi herbarzy nie znalazłem nazwiska Gnyszyński.
Natomiast był i jest Gnuszyn w Wielkopolsce, zaś w herbarzach, np Bonieckiego jest nazwisko Gnuszyński (już w XV wiek)i. Herby im przypisywane to Pomian i Nałęcz. Min u Gajla
Bawola Głowa raczej odpada bo to herb z Litwy. Zatem albo z Wielkopolski albo z Litwy, na cos trzeba sie zdecydować.
Tyle faktów.
Jak sie to ma do przypisania sobie któregoś z tych herbów. Nijak!! Jak wspominano w tym watku trzeba tego dowieść. Metryki to za mało, tam herbów raczej nie wpisywano. A prznajmniej rzadko i tylko wobec bardzo "błękitnych".
Trzeba zapuścic sie w ksiegi sadowe i przy szczęściu może uda sie w zapisach sądowych (byle dotyczacych niewatpliwych przodków ) znaleźć infiomacj o herbie.
Mnie sie nie udało mimo, że mam spisacyhc 16 poprzedzajacych mnie pokoleń włacznie z pra.. babkami i nocznymi liniamii.
Przodkowie byli prakytyczni zapisywali zastawiane zagony, można sie dowiedzieć ile mieli włók, czy tak jak u moich ,żei mieli w XVI wieku młyn wodny. A herby juz do niczego im nie były potrzebne. Dopiero na potrzeby carskiej Heroldii stało sie to ważne. I tak natąpił wysyp herbów z sufitu.

Przegrane w karty? Przesada - większe szkody czyniło wszechstanowe pijaństwo.
Nie było żadnego Gnyszyna i 10.000 ha. Wczoraj był za to Prima Aprilis...

Pozdrawiam

Piotr
No to pojechałeś. Udało Ci się trzeba przyznać. Nie wiem tylko czy dla wszystkich ten żart będzie zabawny.
Matysiak

Sympatyk

Post autor: Matysiak »

EWAFRA pisze:No to pojechałeś. Udało Ci się trzeba przyznać. Nie wiem tylko czy dla wszystkich ten żart będzie zabawny.
Pewnie nie będzie zabawny dla AndrzejaG, który przynajmniej przez jeden dzień poczuł się nie tylko szlachcicem, a nawet magnatem z 10.000 ha z zamkiem i setką czeladzi...

Pozdrawiam AndrzejaG i życzę odnalezienia pokrewieństwa z Radziwiłłami, Czartoryskimi i Sapiehami!

Piotr
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Piotr,
Uwazam, ze swietnie zagrales. Wczoraj sie lekko zdziwilam kiedy przeczytalam Twoj post, dzis sie serdecznie usmialam.
Poszukiwanie na sile szlacheckiego pochodzenia do typowo polska choroba. Czas sie z niej wyleczyc.
Z usmiechem,
Bozenna
Czarek_Ćwiek

Sympatyk

Burno

Post autor: Czarek_Ćwiek »

Czy ktoś słyszał może o tym nazwisku w środowisku szlacheckim. W mojej rodzinie mówi się, że pochodzimy z rodu szlacheckiego ale nikt tego nie potwierdził.
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Burno

Post autor: historyk1920 »

O nazwisku nie słyszałem, jednak Rodzina mówi to wie co mówi :)
http://genealogia.grocholski.pl/gd/herb.php?id=0060
Jakby nie było Burno Herbu Jasieńczyk .
Pozdrawiam
a_anja

Zawadzcy

Post autor: a_anja »

Witam

Poszukuje informacji o herbie i rodzinie Zawadzkich z Zawad w parafii Zbuczyn (Mazowieckie)
oraz o Zawadzkich z Długich Kamieńskich pod Ceranowem (Mazowieckie)
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Zawadzcy

Post autor: historyk1920 »

Witam :)
Wg. Kacpra Nisieckiego , poszukujesz herbu Rogala o czym przeczytasz w linkach;
http://zapodaj.net/8690b7ca01f50.jpg.html
http://zapodaj.net/57c1cb78d4a17.jpg.html
http://zapodaj.net/d6be0bf15c68a.jpg.html
jako ciekawostka kolejny link ;
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zawadzki_(herb_szlachecki)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt 22 sie 2014, 01:04 przez historyk1920, łącznie zmieniany 1 raz.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Zawadzcy

Post autor: Marynicz_Marcin »

a_anja i historyk1920,
miło byłoby gdybyście podpisywali swoje posty chociażby imieniem.

Co do linków, to wszystkie trzy tyczą się jednego skanu.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
wicky

Post autor: wicky »

data urodzenia jest o parę lat inna, niż wynikało by to z aktu urodzenia jego syna i nazwisko pisane jako Jerzyk. Ojcem był Franciszek. Badam ciągle ten temat, ale nie mam informacji na temat ich szlachectwa.
Jersey

Sympatyk

Post autor: Jersey »

wicky pisze:data urodzenia jest o parę lat inna, niż wynikało by to z aktu urodzenia jego syna i nazwisko pisane jako Jerzyk. Ojcem był Franciszek. Badam ciągle ten temat, ale nie mam informacji na temat ich szlachectwa.
Nie rozumiem dlaczego powtórzyłaś mój post?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, podaje link ( płatne), jest dużo nazwisk szlachty i jest tam tylko nazwisko pisane przez ; rz - Jerzyk. Jako że dr Marek Minkowski pisze swoją Wielką Genealogię według Polskiego Słownika Biograficznego, proponuje i tam poszperać, pozdrawiam - Julian ;
http://szlachtarp.pl/lista-nazwisk-inde ... iecki.html
Jersey

Sympatyk

Dziękuj za pomoc. Niestety żadnych konkretów nie odnalazłem.
Od ostatniego postu udało mi się trochę pójść do przodu. Przodkowie o nazwisko Jerzyk/Jeżyk kończą mi się na Janie Jerzyku, który na początku XIX wieku mieszkał w miejscowość Grochowy w powiecie konińskim. Dotarłem jedynie do aktu urodzin jego syna Franciszka z 1808 roku właśnie z Grochowy. Franciszek zmarł w Kaliszu w 1864 roku. Niestety nie odnalazłem dodatkowych informacji na temat Jana i jego żony Łucji. Gdyby któryś z forumowiczów miał na temat Jana i Łucji Jerzyk jakieś informacje, to będę wdzięczny za ich udostępnienie:)

Pozdrawiam
Mateusz
biala2014

Post autor: biala2014 »

To sporowiesz. Ja polecił bym poszukać w bibliotekach cyfrowych publikacji lustracji królewskich.
najpierw w takich już wydanych w 19 wieku. są w bibliotekach
sam sciągałem małopolskę.
a potem na stronie archiwum akt dawnych poszukać lustracji ale orginałów.
może doszukasz sie i nobilitacji królewskich
Lustracje pojawiły sie =skany kilka tygodni temu.
to troche nowość
a oprócz tego jest wyszukiwarka rekordów.
przez np nazwe miejscowosci może dojdziesz do poszukiwanych dokumentów.

jak podłapię czas to poszukam
ale spróbuj sam
Jersey

Sympatyk

Dzięki wielkie za podpowiedź. Sprawdzę w lustracjach królewskich.

Pozdrawiam
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”