Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Worwąg_Sławomir pisze:Czy w Ahnenblatt jest gdzieś możliwość ustawienia opcji, żeby na wykresie pojawiała się nazwa miejscowości, w której był ślub, a nie tylko sama data? Szukałem i nie znalazłem.
niestety, takiej opcji jeszcze nie ma. :( Jest na liście uwag i wniosków do autora ale nie jest jeszcze zrealizowana. Wprowadzono narazie jedynie możliwość zaznaczenia rozwodu oraz związku pozamałżeńskiego (partnerskiego :wink: ?)
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Jest jeszcze kwestia ślubu cywilnego którego Ahnenblatt nie rozpoznaje w pliku ged z innego programu. Mama kilka przypadków osób tylko ze ślubem cywilnym albo z dużą różnicą pomiędzy cywilnym a kościelnym a w międzyczasie dzieci i jak tu takie drzewko drukować?
Te problemy ze ślubami już dość długo są zgłaszane i chyba długo nie będą uregulowane.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam,
dpawlak pisze:Jest jeszcze kwestia ślubu cywilnego którego Ahnenblatt nie rozpoznaje w pliku ged z innego programu. ...
Ahnenblatt nie rozpoznaje też nazwisk kobiet (panieńskie i po mężu), są tylko nazwiska rodowe i nie wiadomo, czy i kiedy będzie to zmienione.
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Mam pytanie do użytkowników Ahnenblatt: przetłumaczyłem tem program na język ukraiński, wysłałem odpowiedni plik z tłumaczeniem do Dirka na jego pocztę: dirk.boettcher@ahnenblatt.de, z prośbą wystawienia tego języka na stronie http://www.ahnenblatt.com/languages.html , ale niestety nikt mi nie odpowiedział i zresztą język ten nie pojawił się na stronie. Czy Dirk nadal prowadzi tą stronę, czy może ktoś inny już to robi?

Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy

P.S: Ahnenblatt jest cudownym programem genealogicznym i prostym jak wszystko genialne.
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam
Batogowski_Sergij pisze:Mam pytanie do użytkowników Ahnenblatt: ...

Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy

P.S: Ahnenblatt jest cudownym programem genealogicznym i prostym jak wszystko genialne.
na stronie nie jest wymieniony ale w programie od wersji 2.81 można wybrać język ukraiński.

Spróbuj adres dirk.boettcher(spam*)gmx.net, z tego adresu zawsze otrzymuję odpowiedź.
* - zamień (spam) tym dziwnym znaczkiem :wink:
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
Batogowski_Sergij

Sympatyk

Post autor: Batogowski_Sergij »

Panie Juzefie, dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
SirBoGdAaN

Sympatyk

Kursywa

Post autor: SirBoGdAaN »

Witam, ja znalazłem taki problem, wersja programu Ahnenblatt 2.85, przy ustawianiu opcji generowania tablicy ustawiam czcionkę na pochyłą (kursywa) a wygenerowane litery są proste. Litery tytułu tablicy i litery w ramkach poszczególnych osób.
Czy Wy forumowicze macie taki sam problem? Czy u Was tworzą się literki pochyłe? Mam piękną czcionkę Apolonia Grafia a jeszcze piękniej wygląda gdy jest pochyła.
Bogdan
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Re: Kursywa

Witam,
SirBoGdAaN pisze:...
Czy Wy forumowicze macie taki sam problem? Czy u Was tworzą się literki pochyłe? Mam piękną czcionkę Apolonia Grafia a jeszcze piękniej wygląda gdy jest pochyła.
Bogdan
kiedyś czytałem a teraz nie mogę znaleźć :(
Polegając na zawodnej pamięci, wiem że nie można wybrać wielkości
czcionki. Program ustawia wielkość automatycznie, w zależności od
ilości tekstu. Czy dotyczy to również kroju? Przypuszczam, że dotyczy,
bo innego kroju (kursywa) nie można ustawić.
Udało mi się obejść to ograniczenie :)
W czasie instalowania fontu "Apolonia Grafia" przekopiowałem tylko
plik "Apolonia Grafia kursywa.otf". W tej chwili mam pismo tylko
pochyłe i brak możliwości wyboru Standard.
Może istnieje inne, bardziej eleganckie rozwiązanie, ale to też działa.
:)
Pozdrawiam
Józef
...........

SirBoGdAaN

Sympatyk

Dziękuję panie Józefie za podpowiedź jak obejść problem z kursywą.
A czy nie mógłby pan zasugerować autorowi programu (zdaje się ma pan z Nim kontakt) by poszerzył możliwości wyboru kroju i wielkości czcionki.
Dziękuję za radę, Bogdan.
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Witam,
Józefie, ja także podobnie jak Bogdan proszę przekazać sugestię autorowi o dodanie możliwości wybrania wielkości czcionki.

Mnie bardzo drażni wielkość czcionka na wydruku drzewa w tytule, np. Ród Janosików, lub Drzewo Janosików itp. Ta wielkość czcionki wybrana automatycznie jest gigantyczna :)

Pozdrawiam
Bożenna
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Zasugerować mogę ale bez gwarancji skuteczności. Istnieje dość długa
lista uwag, wniosków i propozycji zmian a zrealizować może to tylko
autor programu.
ozanka pisze:Mnie bardzo drażni wielkość czcionka na wydruku drzewa w tytule, np. Ród Janosików, lub Drzewo Janosików itp. Ta wielkość czcionki wybrana automatycznie jest gigantyczna
Spróbuj przed i za tytułem (nagłówkiem) wprowadzić puste znaki (spacje).
Musisz sama ustalić ile, 10, 50 czy 100. Powinno pomóc ale to nie zostanie
zapisane, po ponownym uruchomieniu programu przed drukowaniem trzeba powtórzyć.
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
eljotnes

Sympatyk

Post autor: eljotnes »

Witam
mój problem z programem polega na tym, iż gdy generuję tablicę potomków /mojego dziadka -3 pokolenia/,nie pokazuje i nie drukuje części osób z danych w programie /brak małżonków dzieci i wnuków siostry ojca/
osoby są wpisane w programie i gdy generuję tablice dla samej ciotki pokazuje wszystkie osoby tej gałęzi rodziny tz. małżonków jej dzieci i ich dzieci
w przypadku pozostałego rodzeństwa /4 osoby/ ojca jest OK pokazuje wszystkich
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Witam,
eljotnes pisze:Witam
mój problem z programem polega na tym, iż gdy generuję tablicę potomków /mojego dziadka -3 pokolenia/,nie pokazuje i nie drukuje części osób z danych w programie /brak małżonków dzieci i wnuków siostry ojca/
osoby są wpisane w programie i gdy generuję tablice dla samej ciotki pokazuje wszystkie osoby tej gałęzi rodziny tz. małżonków jej dzieci i ich dzieci
w przypadku pozostałego rodzeństwa /4 osoby/ ojca jest OK pokazuje wszystkich
jeśli masz program w wersji 2.83 to powinieneś zmienić na 2.85.
Jeśli nie to napisz dokładnie jakie masz ustawienia stylu tablicy?
Ostatnio zmieniony ndz 07 gru 2014, 21:18 przez Topolinski_Jozef, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Post autor: mariazgora »

Wejdź w górnym pasku narzędzi w "Ekstra" i gdy pojawi się tabliczka to wejdź w najniżej wymienione "Opcje".
W pokazanej Tablicy Potomków" po lewej stronie jest Drukuj, a poniżej jest wymienione co drukować. Więc wejdź np. w Tablice przodków i ustaw tam takie parametry jakie chcesz mieć w wydruku. Nie zapomnij potwierdzić "Ok."

Pozdrawiam.
Maria
SirBoGdAaN

Sympatyk

eljotnes, w swojej działalności na programie Ahnenblatt nie miałem takich problemów więc trudno bez konkretnych danych postawić diagnozę. Przypuszczam że może przy wpisywaniu osób powiązania rodzinne nie zostały utworzone takie jakie powinny być. Gdy byś sprerparował (spreparował tzn. zmienił nazwiska, daty osób w celu ich nie zdradzenia obcym osobom) kopię danych tych osób w pliku programu Ahnenblatt i przesłał mi taki plik jestem gotowy sprawdzić czy u mnie też będą takie problemy i ewentualnie nad nim popracować. Jeżeli takie coś Ci odpowiada pisz na PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”