Nazwisko: Jaśkiewicz

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=4182&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
maliszewo

Sympatyk

Post autor: maliszewo »

Poszukuję kontaktu z potomkami Jaśkiewiczów z Warszawy. Wiem że przed wojną tam mieszkali bo mam przedwojenne od nich kartki. Pani Jaśkiewicz Marianna z domu nazywała sie Kowalkowska a rodziła się około 1880 roku w Sierpcu. W Warszawie mieszkała z męzem i córkami.
barbara12144

Sympatyk

Post autor: barbara12144 »

Witam serdecznie.
Piszę już trzeci post /wszystko "wcina"nie wiem dlaczego/
Posiadam małą informację o :
JAŚKIEWICZ WIESŁAW syn Władysława , ur 22.IV.1927 w Warszawie.
Jeśli ta osoba jest w kręgu Twoich zainteresowań - chętnie coś dopiszę.
maliszewo

Sympatyk

Post autor: maliszewo »

Wysłałam odp na pw, nie wiem czy doszła
barbara12144

Sympatyk

Post autor: barbara12144 »

maliszewo pisze:Wysłałam odp na pw, nie wiem czy doszła
Doszła... Przeczytałam i jestem do dyspozycji , jeśli zechcesz coś więcej wiedzieć .
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Pastuszko_Patryk

Sympatyk

Post autor: Pastuszko_Patryk »

Moja 3xprababcia nazywała się za panny Jaśkiewicz ur. 18. 02. 1839 w Pakosławiu par. Iłża, potem Brudka, a po śmierci Franciszka Brudki mojego przodka w 1875 była sama z dziećmi, aż do 1882 wychodząc za mąż w 1882 za Wawrzyńca Sikorskiego. Zmarła przed Wawrzyńcem ale nie wiem, w którym roku, wiem że w Iłży. W 1927 roku zmał Wawrzyniec jako wdowiec więc w latach 1882- 1927 zmarła. Jej córka Franciszka za męża nazywała się Rokita, a druga Marianna za męża nazywała sie Tusińska, mój prapradziadek Jan Brudka (syn Marianny i Franciszka) poślubie z Antoniną Kordys w 1894 zamieszkał w Płudnicy par. Krzyżanowice. Jeżeli ktoś wie na temat Marianny to proszę bardzo o kontakt. Dodam jeszcze, że jej rodzicami byli Łukasz i Magdalena Jaśkiewiczowie oboje zmarli w 1855 roku ale w innych miesiacach, Łukasz w sierpniu a Magdalena we wrześniu. Magdalena za panny nazywała sie Kozakiewicz (z aktu ich ślubu tak wynika, bo na innych dokumentach jest wpisana jako Syskówna, a akta urodzenia Łukasza i Magdaleny pochodzą z czasów przed Napoleońskim Kodeksem, bo oni urodzili sie mniej więcej w 1808 roku. Rodzicami Łukasza byli Wawrzyniec Jaśkiewicz zmarły w 1853 roku żył 75 lat, matka Łukasza Salomea z Bąków zmarła w 1837 roku w wieku 66 lat (córka Marcina i Marianny). Danych rodziców Wawrzyńca nie posiadam . Wszyscy mieszkali w Pakosławiu.

Teraz szukam aktu zgonu Marianny niestety jest wiele Mariann Sikorskich w par. Iłża a z rosyjskim mi słabo idzie.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”