Czy to koniec możliwości poszukiwań?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Czy to koniec możliwości poszukiwań?
Witajcie,
mam wrażenie wyczerpania możliwości poszukiwawczych, stanęłam na roku 1811 (około choć w rejestrze urodzonych 1700-1808 Chruślina pojawia się imię i nazwisko interesującej mnie przodkini) ale cóż z tego jeśli nie ma ksiąg i nie ma możliwości zweryfikowania.
Zastanawiam się co dalej - w archiwum brak ksiąg metrykalnych ze starszego okresu niż 1809, jest tylko ten spis który kusi nadzieją a jednocześnie wkurza niemożliwością sprawdzenia. Czy jest jakieś archiwum które może mieć starsze księgi nawet jeżeli AP ich nie ma?
mam wrażenie wyczerpania możliwości poszukiwawczych, stanęłam na roku 1811 (około choć w rejestrze urodzonych 1700-1808 Chruślina pojawia się imię i nazwisko interesującej mnie przodkini) ale cóż z tego jeśli nie ma ksiąg i nie ma możliwości zweryfikowania.
Zastanawiam się co dalej - w archiwum brak ksiąg metrykalnych ze starszego okresu niż 1809, jest tylko ten spis który kusi nadzieją a jednocześnie wkurza niemożliwością sprawdzenia. Czy jest jakieś archiwum które może mieć starsze księgi nawet jeżeli AP ich nie ma?
Pozdrwiam
Paulina
Szukam aktu ślubu Aleksandra Kluszewskiego ur. około 1838 i Marianny z Glińskich /potomstwo rodzi się w Żukowie, Rokitnie,Błoniu, Pass, Brwinowie
-
Sawicki_Julian

czy to koniec możliwości poszukiwań?
Witam Paulino, ja też tak myślałem ze rok 1810, to granica szukania, wszystkie Archiwa Państwowe są od tego czasu na rozkaz cesarza Napoleona prowadzone. Ale są wielkie złoża kopalniane z księgami w samych parafiach, są też akta notarialne w AP i księgi wieczyste przy Sądach powiatowych, choć te akta notariuszy też od 1810 roku, ale z wpisami z lat poprzednich. Szukać należy w Metryce Koronnej po łacinie ( w necie ), są listy z podatkami z np. podymnego i tym podobne opisy w książkach, o dworach i miastach jako Monografie. Ja nie narzekam, czytam codziennie po kilka godzin w kompie o starociach, doszedłem bardzo daleko bez metryk, ale takie papiery jak testament z AP, czy wywód szlachecki też z AP, ma sporo wpisanej genealogii dla każdej rodziny nawet do lat 1500 ; powodzenia - Julian
- 33szuwarek

Paulino, możesz również szukać w Archiwach archidiecezjalnych, w których są starsze księgi niż w Archiwach Pańtwowych.
Pozdrawiam, Piotr
Pozdrawiam, Piotr
Dzięki Julianie, wiadomość od Ciebie jest dość pocieszająca choć włącza się mój pesymizm i pojawiają kolejne pytania.
Akta kościelne- czy tak stare akty przetrzymywane są w archiwach samych konkretnych parafii czy, lub może i, też w jakimś większym archiwum diecezjalnym - wtedy nawet jeżeli w parafii proboszcz odmówi bądź księgi mieć nie będzie istnieje prawdopodobieństwo uzyskania aktu w drugim miejscu? Na ile chętnie w archiwach diecezjalnych dzielą się tak starymi księgami (z doświadczenia z młodszymi księgami w parafiach bywały spore kłopoty).
Drugie miejsce wydaje się być jak sam mówisz wielką skarbnicą wiedzy ale czy zwykłych wyrobników też potrafili wymieniać w tych dokumentach?
Piotrze - dzięki, swoją odpowiedź pisałam w trakcie gdy Ty odpisywałeś na mój post. Wygląda na to, że póki co przeszukiwanie archiwów diecezjalnych będzie dla mnie dobrym pomysłem, oby chętnie się dzielili księgami
Akta kościelne- czy tak stare akty przetrzymywane są w archiwach samych konkretnych parafii czy, lub może i, też w jakimś większym archiwum diecezjalnym - wtedy nawet jeżeli w parafii proboszcz odmówi bądź księgi mieć nie będzie istnieje prawdopodobieństwo uzyskania aktu w drugim miejscu? Na ile chętnie w archiwach diecezjalnych dzielą się tak starymi księgami (z doświadczenia z młodszymi księgami w parafiach bywały spore kłopoty).
Drugie miejsce wydaje się być jak sam mówisz wielką skarbnicą wiedzy ale czy zwykłych wyrobników też potrafili wymieniać w tych dokumentach?
Piotrze - dzięki, swoją odpowiedź pisałam w trakcie gdy Ty odpisywałeś na mój post. Wygląda na to, że póki co przeszukiwanie archiwów diecezjalnych będzie dla mnie dobrym pomysłem, oby chętnie się dzielili księgami
Pozdrwiam
Paulina
Szukam aktu ślubu Aleksandra Kluszewskiego ur. około 1838 i Marianny z Glińskich /potomstwo rodzi się w Żukowie, Rokitnie,Błoniu, Pass, Brwinowie
witam,
u mnie też skończyły się poszukiwania, brakuje ksiąg Ewangielickich z Warszawy roczniki 1857, 1877, 1881,
Może ktoś je gdzies widział i namierzył ?,
W szukajwarchiwach nie ma, Parafia wogóle mówi,ze nic nie ma !.
szukam slubu Arnold Hube z Emilią Bretschneider, zgon Roberta Bretschneider, ślub Amali Lange z Leopoldem Eisbrenner,
pozdrawiam
Anna
u mnie też skończyły się poszukiwania, brakuje ksiąg Ewangielickich z Warszawy roczniki 1857, 1877, 1881,
szukam slubu Arnold Hube z Emilią Bretschneider, zgon Roberta Bretschneider, ślub Amali Lange z Leopoldem Eisbrenner,
pozdrawiam
Anna
-
Sawicki_Julian

No to opowiem Ci Paulino jak ja prowadziłem kiedyś swe poszukiwania, jak nie było komputera pod ręką, tylko ksero w archiwach, lub zdjęcia robiłem na plebanii i w domu do kompa wprawiałem. Do każdej takiej wycieczki się przygotowałem ( także z kasą ), np. znajomość o tej parafii poczytałem w parafialnych ich opisach. Najpierw poszedłem do kościoła i by go obejrzeć, czasem tylko z zewnątrz i zrobić parę zdjęć, odwiedzić pobliski cmentarz i wtedy na plebanię według tam godzin urzędowania. Za pierwszym razem niewiele uzyskałem, za kolejnym razem prawie zawsze coś znalazłem. Wniosek taki ze trzeba szanować czas księdza, a swój to już inna sprawa, chciałem i się poświęcałem, cierpliwość i uśmiech, plus znajomość historii tej parafii daje to, by nawiązać dobry kontakt z każdym księdzem. Pamiętam jak w kościele w Cisowie koło Kielc, ksiądz nie chętnie patrzy na turystów, by otwierać na zawołanie kościół, by mogli oglądać figurkę diabła w tym kościele. Mówił tak, przyszliście do kościoła z Panem Bogiem, czy tylko diabła oglądać, pozdrawiam - Julian
Tak to prawda - co nagle do po diable, cierpliwości więcej
, a kasa - no cóż tak funkcjonuje świat a informacja zawsze była w cenie i to się nie zmieniło.
Pozdrwiam
Paulina
- 33szuwarek

Re: czy to koniec możliwości poszukiwań?
Anno, istnieje tylko rocznik 1877 w APw Warszawie, ponieważ pozostałe częściowo zostały spalone w 1939 roku - Koscioła Ewangelickiwgo.anna1264 pisze:witam,
pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam, Piotr
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=79958
-
Tomasz_Swierzb

Poszukiwania przed rokiem 1808 nabierają nieco innego znaczenia. Szukając z starej księdze pisanej łaciną trzeba spróbować myśleć co poeta (ksiądz) miał na myśli. Ważnym w takim poszukiwaniu jest każdy świadek, data, miejscowość i status społeczny rodziny. To jest jak układanka, ale już taka zaawansowana 3D
Często ludzie zapisywani są tylko imieniem, albo często zmianiającym się nazwiskiem i ojcowizną, więc idealnie jest jak mamy przodka o rzadkim imieniu (Aleksy, Petronella) w małej wsi, wtedy nietrudno namierzyć tego właściwego, ale niestety zostaje zawsze ta doza prawdopodobieństwa, że to jednak tylko zbieżność imion:( Ja w ten sposób odszukałem rodzinę do 1677 roku... siedzieli w jednej wsi, jedni nazwiska mieli, inni nie, ale to świadkowie często "pomagali" w odpowiednim dopasowaniu...
Wydaje mi się też, że starsze księgi nie zawerają wszystkich szczegółów i wydarzeń...
Tomek
Wydaje mi się też, że starsze księgi nie zawerają wszystkich szczegółów i wydarzeń...
Tomek
-
wiwisniewski

- Kontakt:
Cześć Paulino,
Nie wiem kim byli Twoi przodkowie, ale jeśli byli rzemieślnikami szukaj ksiąg cechowych - można znaleźć w nich sporo danych przydatnych genealogicznie.
Pozdrawiam
Witold
Nie wiem kim byli Twoi przodkowie, ale jeśli byli rzemieślnikami szukaj ksiąg cechowych - można znaleźć w nich sporo danych przydatnych genealogicznie.
Pozdrawiam
Witold
Szukam informacji o:
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
- Brudzew/Kiełczew Górny: Wiśniewski / Wiśniewscy
- Warszawa: Wiśniewski / Wiśniewscy | Kasprzykowski / Kasprzykowscy | Strybel | Teleżyński / Teleżyńscy;
- Andrychów (Roczyny): Mrzygłód
Dziękuję wszystkim za pomoc i informacje 
Pozdrwiam
Paulina