Mokrsko Dolne koło Jedrzejowa
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Niewiadomski_Robert

Mokrsko Dolne koło Jedrzejowa
Czy ktos nie wie przypadkiem czy zachowaly sie gdzies metryki z Mokrska Dolnego kolo Jedrzejowa z lat okolo 1830-1840-stych? Dzieki Robert
-
Sawicki_Julian

Metryki z Mokrska Dolnego kolo Jedrzejowa
Witam Robert, nie wiem czy takie akta są w AP Kielce, ale powinny być. Ale jeśli jest tam w Mokrsku ten sam proboszcz Kazimierz Jajeśniak, to człowiek Dusza, zadzwoń i podaj dane, to Ci poszuka takiej metryki sam i w jakichś sposób Ci pośle, lub chociaż odczyta, a z tych lat będzie napisana po polsku, są tam metryki od 1760 r. ( niekompletne ) w tej parafii ; pozdrawiam - Julian
- Niewiadomski_Robert

Dzieki Julian, sprobuje zadzwonic do tej parafii i zapytac. Czy znasz tego ksiedza osobiscie? Robert
-
Sawicki_Julian

Ja Robert tam w Mokrsku bylem z pięć lat temu, odemnie z Ostrowca jest ze sto km, byłem tam dwa razy. Mało się spotkałem z taka pomocą ze strony tego proboszcza, nawet nie przeszkadzałem jak młodej parze pisał metrykę, albo wyjechał do poświęcania pól, a nas z żonką moją zostawił na plebanii, bym szukał sobie dalej i tak przez pół dnia. Osobiście nie znam się z tym księdzem Kazimierzem z Czarnocina, ale dogadalyśmy się że w mojej parafii w Świętomarzy był jako chyba Alumn w nauce na księdza ; pozdrawiam - Julian