Nazwisko: Głowacki
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=6029&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
-
slawomir_glowacki
Witam , nazywam się Głowacki Sławomir pochodzę z Łajsc , jeśli potrzebujesz jakichś informacji podaję emaila, slawek73.g@interia.pl
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam.
Moi Głowaccy wywodzą się z okolic Kikoła (obecnie kujawsko-pomorskie)
Prapradziadek Tomasz Głowacki urodził się w 1843 w Dąbrówce.
Jego rodzice to Jan i Marianna z d.Bląberch ?
Barbara
Moi Głowaccy wywodzą się z okolic Kikoła (obecnie kujawsko-pomorskie)
Prapradziadek Tomasz Głowacki urodził się w 1843 w Dąbrówce.
Jego rodzice to Jan i Marianna z d.Bląberch ?
Barbara
- Kostkowski

W Ostrowcu obecnie Świętokrzyskim były dwa zakłady materiałów ogniotrwałych (cegielnie). Jeden należał do Głowackich. Grobowiec tych Głowackich jest na cmentarzu parafialnym. Niegdyś znalazłem trochę szczegółów tego rodu. Dzieci rodziły się w różnych miejscach, zanim przybyli do Ostrowca.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
- Czerkawska_Ewa

Moja krewna Stanisława Czerkawska wyszła za mąż za Karola Głowackiego około 1900 roku. Mieli syna Ludwika i mieszkali w Łodzi. Karol wcześniej miał syna Kazimierza.
Pozdrawiam,
Ewa
Pozdrawiam,
Ewa
- Zawada_Cezary

Witam,
Moi Głowaccy pochodzą z parafii Słupno, od 1808 roku występują w księgach.
Najstarszy znaleziony: Joachim Głowacki, w 1873 umiera wnuk Joachima Marcin.
Pozdrawiam
Moi Głowaccy pochodzą z parafii Słupno, od 1808 roku występują w księgach.
Najstarszy znaleziony: Joachim Głowacki, w 1873 umiera wnuk Joachima Marcin.
Pozdrawiam
Cezary
Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Re: Nazwisko: Głowacki
Helena Głowacka z domu Jurusik, żona Józefa Głowackiego z Łajsc.slawomir_glowacki pisze:Witam , nazywam się Głowacki Sławomir pochodzę z Łajsc , jeśli potrzebujesz jakichś informacji podaję emaila, slawek73.g@interia.pl
Pozdrawiam
Mam trochę informacji. Chętnie udostępnię.
Jan
- Seba_głowacki

Moi Głowaccy są od początku ksiąg (1618) w Złakowie Borowym (dwie linie), kolejna linia w Złakowie Kościelnym., następna w Łaźnikach parafii Zduńskiej. Nadmienię, że te linie najprawdopodobniej wcale nie są spokrewnione. Mam jeszcze jednych prawdopodobnie z Truskawca parafii Drohobyczskiej.
Pozdrawiam,
Adam
Pozdrawiam,
Adam
-
Borkowska_Katarzyna

U mnie również występuje nazwisko Głowacki.
Joachim Głowacki to mój 4xpradziadek (bezpośredni przodek - 6 pokolenie), parafia Słupno (mazowieckie).
Joachim Głowacki (ur. ok. 1772) --- żona Agnieszka Kędzierska/Kędzior
---- córka Cecylia Głowacka (ur. ok. 1806) -- mąż Tomasz Zieliński/Zielonka
---- córka Domicella Głowacka (ur. 1808)
Joachim Głowacki to mój 4xpradziadek (bezpośredni przodek - 6 pokolenie), parafia Słupno (mazowieckie).
Joachim Głowacki (ur. ok. 1772) --- żona Agnieszka Kędzierska/Kędzior
---- córka Cecylia Głowacka (ur. ok. 1806) -- mąż Tomasz Zieliński/Zielonka
---- córka Domicella Głowacka (ur. 1808)
Można prosić o przybliżenie losów rodu Głowackich? Wiem, że cegielnia była Tomasza Głowackiego, moja praprababcia Salomea Chodynko (według metryki ślubu ostrowczanka) z domu nazywała się Głowacka, urodziła się ok. 1863 roku jako córka nieznanego ojca i Katarzyny Głowackiej. Świadkiem na jej ślubie był rok młodszy Jan Głowacki - czy brat, czy może jakiś kuzyn ze strony matki, nie wiem. Więcej Głowackich w swoich zasobach nie mam. Zawsze mnie nurtuje, czy moja Katarzyna była spokrewniona z "tymi" Głowackimi.Kostkowski pisze:W Ostrowcu obecnie Świętokrzyskim były dwa zakłady materiałów ogniotrwałych (cegielnie). Jeden należał do Głowackich. Grobowiec tych Głowackich jest na cmentarzu parafialnym. Niegdyś znalazłem trochę szczegółów tego rodu. Dzieci rodziły się w różnych miejscach, zanim przybyli do Ostrowca.
Izabela