T: "Poszukuję pradziadka Jan Jarosz" *
Chciałabym zdobyć akt urodzenia pradziadka JAN JAROSZ urodzonego w 1906r. (Chyba w Warszawie). Z rodzinnego wywiadu uzyskałam informacje, że pradziadek przybył do miejscowości SIEROSŁAWICE GMINA KOŃSKIE POWIAT KONECKI WOJ. ŚWIĘTOKRZYSKIE w okolicach roku 1937r. W roku 1937 brał ślub z moją prababką STANISŁAWA JAROSZ (zd. KOŁBA) w NOWY KAZANÓW - Parafia pw. Zwiastowania NMP Diecezja Radomska. Pradziadek zmarł 05.10.1987r. w SIEROSŁAWICACH.
Pisałam do AP w Warszawie, ale Ci odpisali mi, żebym najpierw skorzystała z bazy danych Pradziad. Powinnam też takie poszukiwania prowadzić samodzielnie korzystając ze strony szukajwarchiwach.pl oraz genealodzy.pl.
Chętnie skorzystałabym z wymienoinych baz tylko, że nie mam zielonego pojęcia do jakiej parafii należał mój pradziadek i nie mam pewności czy urodził się w Warszawie??!!
Bardzo proszę o pomoc?? czego mam szukać?? Może powinnam zacząć od aktu ślubu?? będzie tam napisane skąd pochodził mój pradziadek??
Bardzo dziękuję z góry za pomoc
Pozdrawiam
MOnika
* moderacja tematu [Sianin_1948]
Jarosz Jan - poszukuję pradziadka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Haponiuk_Daniel

Poszukuję pradziadka Jan Jarosz
Zarówno w akcie ślubu jak i zgonu powinno być podane miejsce urodzenia.
Pozdrawiam
Daniel
Pozdrawiam
Daniel
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Poszukuję pradziadka Jan Jarosz
Moniko - zawsze trzeba zaczynać od zdarzeń najbliższych czasowo, o których wie się że miały miejsce. Znasz datę i miejsce zgonu - postaraj się o akt zgonu, tam powinno być miejsce urodzenia i imiona rodziców. To samo dotyczy aktu ślubu - oba dokumenty będą albo w parafiach albo we właściwych urzędach stanu cywilnego. Faktycznie poszukiwania w archiwach najtaniej i najszybciej prowadzi się osobiście. Jeżeli dzięki bazom jakie Ci podpowiedziano ustalisz czego szukasz to masz szansę szybciej i taniej uzyskać kopię aktu. Po lewej stronie masz zakładkę -od czego zacząć - poczytaj a nie będziesz błądziła.
I tak dalej i tak dalej............ powodzenia Grażyna
I tak dalej i tak dalej............ powodzenia Grażyna