Kowno na ePaveldas!
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Kowno na ePaveldas!
Od wczoraj zaczynaja pokazywać się metryki z kościoła Św. Krzyża w Kownie.
Na razie są to lata 1884-1917, ale mam nadzieję, że pokaże się więcej i wcześniejszych.
Na razie są to lata 1884-1917, ale mam nadzieję, że pokaże się więcej i wcześniejszych.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Małgorzata_Kulwieć

- AntonowiczII_Krzysztof

Małgorzato,
Dzięki za wiadomośc i za czujność również. Odnalazłem w Kauno Šv. Kryžiaus RKB gimimo metrikų knyga. 1884--1890 m kilka zdarzeń dla mnie istotnych z uwagi na daty i osoby w nich uczestniczące. Jak na razie tylko tę pozycję mam przerobioną. W podziękowaniu - jeśli jeszcze tam nie dotarłaś - Nazwisko Kulwieć str 178 zarejestrowany pod poz.39 dla 1890 roku
Pozdrawiam,
Krzysztof
Dzięki za wiadomośc i za czujność również. Odnalazłem w Kauno Šv. Kryžiaus RKB gimimo metrikų knyga. 1884--1890 m kilka zdarzeń dla mnie istotnych z uwagi na daty i osoby w nich uczestniczące. Jak na razie tylko tę pozycję mam przerobioną. W podziękowaniu - jeśli jeszcze tam nie dotarłaś - Nazwisko Kulwieć str 178 zarejestrowany pod poz.39 dla 1890 roku
Pozdrawiam,
Krzysztof
- JanczewskaM

Panie Tadeuszu, proszę Państwa, przejrzałem ten spis, nie wiem czego, z lat 1884-1940 i jestem przerażony.W księdze- spisie indeksów uratowanych zapisów ślubów z ksiąg z lat wymienionych w tytule księgi/wykazu... naprawdę nie wiem, jak określić to, czym jest w istocie tytułowa ksiega, są to informacje trudne do zinterpretowania.Moze ktoś mógłby mi pomóc w interpretacji tych zapisków.Na stronach tej księgi są wpisy podające rok, a pod tym kilka indeksów ślubów i następny rok i znowu kilka wyrwanych indeksów ślubów.itd. Zapisy roczników mają luki tzn nie kazdy następny zapis jest po poprzedzającym go roku. Czy należy rozumieć, że nie ma ksiąg, a tylko odczytano z ich szczątków kilka zapisów ślubów i ułożono z nich indeks?
Pozdrawiam
Zygmunt
Pozdrawiam
Zygmunt
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Panie Zygmuncie - wydaje mi się, że układ zapisów jest alfabetyczny. To znaczy małżeństwa, w których nazwisko młodego zaczynało się na literę "A" też w układzie alfabetycznym w kolejnych rocznikach, później to samo z kolejnymi literami i latami.
W kolumnie obok nazwiska młodej podano numer aktu.
Niektórych fragmentów stron nie odsłonięto dostatecznie dobrze lub nie odgięto - chociaż nie należy narzekać, dobrze, że w ogóle coś jest.
Pozdrawiam Grażyna
W kolumnie obok nazwiska młodej podano numer aktu.
Niektórych fragmentów stron nie odsłonięto dostatecznie dobrze lub nie odgięto - chociaż nie należy narzekać, dobrze, że w ogóle coś jest.
Pozdrawiam Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Pani Grażyno, nie jestem mocny w poszukiwaniach na litewskich stronach, ale w parafii Wilkijos-Wilkija k.Kowna, znalazłem akt urodzenia Bronisława Dzięcioła w 1907 roku, ponieważ ten akt był we właściwej księdze.Ale ślubu jego rodziców w tej parafii do pięciu lat wstecz, nie znalazłem. Księgi parafii Wilkijos -Wilkija, są kompletne w tym zakresie czasowym i tylko trzeba czasu, by znaleźć poszukiwany akt. Ale jest pewne, jeśli akt jest, że się go znajdzie, bo jest w tych księgach właściwy ład.Wilkija była parafią urodzenia Karoliny. Znalezienie ślubu- ewentualnego -w Kownie w latach 1902-1907, raczej nie jest możliwe wg tego, co zawiera ta wspomniana księga-wykaz.Żeby być konkretnym podaję nazwiska rodziców Bronisława: Walenty Dzięcioł i Karolina Ajauskas.W akcie chrztu Bronisława, rodzice są zapisani jako małżeństwo. Walenty służył na Litwie, chyba w twierdzy Kowno, w wojsku i tam poznał Karolinę .Przed zerwaniem stosunków dypolomatycznych Polski z Litwą, udało się Walentemu zabrać rodzinę do Polski do powiatu garwolińskiego.Karolina straciła kontakt ze swoją rodziną na długie lata.
Nigdy nie udało sie jej odwiedzić rodzinnych stron.Proszę o pomoc, o wskazówki, jak szukać i gdzie, ślubu Walentego i Karoliny
Serdecznie pozdrawiam
Zygmunt
Nigdy nie udało sie jej odwiedzić rodzinnych stron.Proszę o pomoc, o wskazówki, jak szukać i gdzie, ślubu Walentego i Karoliny
Serdecznie pozdrawiam
Zygmunt
- Małgorzata_Kulwieć

Trudno będzie znaleźć, jesli nie do końca wiadomo gdzie.
Wykaz małżeństw z Kowna z lat 1884-1911 (dalej nie sprawdzałam) nie zawiera nazwisk Dzięcioł ani Ajauskas. Z tego by wynikało, że nie w tej parafii odbył się ten ślub.
W Kownie zapewne było wiele parafii, więc trzeba zapewne czekać na pojawienie sie następnych na ePaveldas.
Wykaz małżeństw z Kowna z lat 1884-1911 (dalej nie sprawdzałam) nie zawiera nazwisk Dzięcioł ani Ajauskas. Z tego by wynikało, że nie w tej parafii odbył się ten ślub.
W Kownie zapewne było wiele parafii, więc trzeba zapewne czekać na pojawienie sie następnych na ePaveldas.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
Kowno lata 1895-1896.
Witam ponownie serdecznie.
Dziękując za poprzednia informację ,proszę o następną.
Gdzie mogę znaleźć akta ślubów Kowno lata 1895-1896. Wyznanie kat. Może parafia św.Krzyża ,ponieważ tam odbył się chrzest dziecka.
Pozdrawiam
Ksawery.
Dziękując za poprzednia informację ,proszę o następną.
Gdzie mogę znaleźć akta ślubów Kowno lata 1895-1896. Wyznanie kat. Może parafia św.Krzyża ,ponieważ tam odbył się chrzest dziecka.
Pozdrawiam
Ksawery.
- JanczewskaM

Kowno lata 1895-1896.
Kauno Šv. Kryžiaus (Karmelitų) Romos katalikų bažnyčia (Ecclesia Romana Catholica S. Crucis Domini Nostri Caunensis)
Fond 1427 ap 1
http://iaps-pub.archyvai.lt/web/guest/a ... vId=310144
Masz tutaj w latach 1884-1940 spisy alfabetyczne - abėcėlinė rodyklė
śluby są 1884--1940 m. santuokos metrikų abėcėlinė rodyklė
1427/1/30
a urodzenia
np. 1427/1/27 litery A-K klikasz i na kolejnej stronie klikasz w Peržiūrėti turinį E-paveldo svetainėje przekieruje na ePaveldas gdzie można to przeglądać
lub bezpośrednio na ePaveldas w wyszukiwarkę wpisać Kauno Šv. Kryžiaus
Fond 1427 ap 1
http://iaps-pub.archyvai.lt/web/guest/a ... vId=310144
Masz tutaj w latach 1884-1940 spisy alfabetyczne - abėcėlinė rodyklė
śluby są 1884--1940 m. santuokos metrikų abėcėlinė rodyklė
1427/1/30
a urodzenia
np. 1427/1/27 litery A-K klikasz i na kolejnej stronie klikasz w Peržiūrėti turinį E-paveldo svetainėje przekieruje na ePaveldas gdzie można to przeglądać
lub bezpośrednio na ePaveldas w wyszukiwarkę wpisać Kauno Šv. Kryžiaus
Monika Janczewska
- A.Michałowski

Kowno lata 1895-1896.
A czy są gdzieś dostępne chrzty z Kowna z lat ok.1820~1830 ?
Pozdrawiam,
Aleks.
Pozdrawiam,
Aleks.