Nazwisko: Kosik

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=17477&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Magdalena_Adach

Sympatyk

Post autor: Magdalena_Adach »

Witam,
ja również poszukuję tego nazwiska w tych miejscowościach - szczególnie Kosiorów - mój pradziadek z tamtąd pochodził Wojciech, syn Franciszka i Katarzyny zd. Banach ur ok 1876r. zm 1948 Kłodnica par. Wilków,żona 1- Marianna lub MArcjanna Złotucha, 2-moja prababka Katarzyna Szałas.... niestety nic więcej na temat tej częsci rodziny nie udało mi się ustalić, nikt z rodziny żyjącej nie pamięta, za wszelkie informacje była bym wdzięczna
pozdrawiam
Magdalena Adach

i jeszcze uaktuanienie z przed chwili dosłownie: Franciszk i Katarzyna Banach byli również rodzicami: Stanisława ur. 02.09.1866, Józefa ur. 07.07.1864r, Michała ur 02.10.1867, Ewy ur. 30.10.1869r. w Kosiorowie :)
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Re: Nazwisko: Kosik

Post autor: Barbara_Lendzion »

Magdalena_Adach pisze:Witam,
ja również poszukuję tego nazwiska w tych miejscowościach - szczególnie Kosiorów - mój pradziadek z tamtąd pochodził Wojciech, syn Franciszka i Katarzyny zd. Banach ur ok 1876r. zm 1948 Kłodnica par. Wilków,żona 1- Marianna lub MArcjanna Złotucha, 2-moja prababka Katarzyna Szałas.... niestety nic więcej na temat tej częsci rodziny nie udało mi się ustalić, nikt z rodziny żyjącej nie pamięta, za wszelkie informacje była bym wdzięczna
pozdrawiam
Magdalena Adach

i jeszcze uaktuanienie z przed chwili dosłownie: Franciszk i Katarzyna Banach byli również rodzicami: Stanisława ur. 02.09.1866, Józefa ur. 07.07.1864r, Michała ur 02.10.1867, Ewy ur. 30.10.1869r. w Kosiorowie :)

Witam.W Technikum Ekonomicznym we Włocławku uczyła mnie wf nauczycielka o nazwisku Kosik.Może tutaj szukaj śladów.Były to lata od 1961 roku do? ,ale długo uczyła aż do emerytury.

Barbara :lol:
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Magdalena_Adach pisze:Witam,
ja również poszukuję tego nazwiska w tych miejscowościach - szczególnie Kosiorów - mój pradziadek z tamtąd pochodził Wojciech, syn Franciszka i Katarzyny zd. Banach ur ok 1876r. zm 1948 Kłodnica par. Wilków,żona 1- Marianna lub MArcjanna Złotucha, 2-moja prababka Katarzyna Szałas....Magdalena Adach
Witam !
Wojciech nie pochodził z Kosiorowa ,lecz z Niedźwiady Dużej( przed 1924r. należała do parafii Opole Lub.), był synem Franciszka i Katarzyny z Czaplów-tak wynika z aktu zgonu z 1948r. Jednak w aktach małżeństwa rzeczywiście jest :Kosiorów i Katarzyna z d.Banach. CIEKAWE ? NAJPRAWDOPODOBNIEJ 30-LETNIEMU ZGŁASZAJĄCEMU ZIĘCIOWI POMYLIŁY SIE NAZWISKA PANIENSKIE: Z CZAPLÓW POCHODZIŁA PIERWSZA ZONA MARIANNA ZŁOTUCHA.
Twoją prababcię Katarzynę pamietam i wiem ,gdzie mieszkała,gdyż w dzieciństwie podczas wakacji wiele wiejskich kątów zwiedziło się .
Dużo więcej informacji o żyjącej rodzinie poprzez e-maila.
Pozdrawiam
Władysław
Magdalena_Adach

Sympatyk

Witam,
dziękuję za odpowiedź, z tego co opowiadał mój sp. Dziadek to Wojciech pochodził dokładnie z Kosiorowa Górnego ? a matka była z Banachów - nie za wiele pamiętał i opowiadał o tamtej rodzinie - dużo wiecej danych o rodzinie z Szałasów, znalazłam akt urodzenia Wojciecha par. Opole i miejscowość Kosiorów akt nr 272 z 1875r. miał 5 rodzeństwa; Stanisław 1866, Józef 1864, Michał 1867, Ewa 1869, Franciszek 1873 i Wojciech 1875, czy ich było wiecej - nie przeanalizowałam wszystkich dostępnych scanów niestety... , niestety nie wiem czy dobrze znalazłam dziadków Wojciecha - nie mogę znaleźć aktu ślubu rodziców, za wszelkie info będe wdzięczna priv: mjodlowska(at)o2.pl *
dziękuję

* Moderacja adresu e-mail (m.j.n) Proszę nie podawać e-mail w wątkach na Forum Regulamin
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mirek.Kozak »

Franciszek Kosik ur. 25.1.1842 Niedzwiada
Rodzice:
Karol Kosik ur. 2.11.1811 Wrzelow i Malgorzata Lachowska (Lacha) ur. 10.7.1809 Laziska
Slub Karola i Malgorzaty (wdowy) - 23.8.1840
Rodzice Karola: Jedrzej Kosik i Katarzyna Wicha
Rodzice Malgorzaty: Stanislaw Lachowski i Katarzyna Woloch

Katarzyna Banach - zona Franciszka Kosika - ur. 9.11.1842 Niedzwiada

Wojciech Kosik:
1 zona Marianna Zlotucha - slub 1900
2 zona Katarzyna Szalas slub 1906
oba sluby w Wilkowie.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Magdalena_Adach

Sympatyk

dzękuje :) to z rodzicami Franciszka trafiałam : )
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

W metryce Marianny Zlotuchy na marginesie jest korekta na Marcjanna.
Katarzyna Szalas urodzila sie 19.3.1887 w Wolce, par. Wilkow, corka Franciszka i Franciszki Zlotucha

drugi slub byl w 1911 roku a nie w 1906 ...
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Magdalena_Adach

Sympatyk

:) wszystko się zgadza - nota bene Marcjanna czy Marianna jest spokrewniona z Katarzyną Szałas ze strony matki.... Marcjanna umiera w 1911 - mają 4 dzieci 3 dziewczynki umierają jako dzieci, chłopiec Władysław 1900 - 1982, a z Katarzyną żeni się w 1911 i mają..... dużo dzieci - m.in. mojego dziadka, a jak można znaleźć akt ślubu Franciszka i Katarzyny - przepatrzyłam księgi zaslubionych i nie dopatrzyłam się - w analogicznym okresie jak pierwsze dziecko i latach wcześniejszych par Opole lub - wzmianki o ślubie - mogłam coś przeoczyć - część jest w jęz. rosyjskim...
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Witam !
Dzięki Mirkowi wyjaśniło się : urodził się w Niedźwiadzie a zamieszkał w Kosiorowie-więc akt zgonu w Wilkowie w tej części prawidłowy.Banach i Łach to nazwiska z Niedźwiady.Aktu ślubu należy więc szukać w Opolu Lub.na FS(Lubgens) .
Tu też ktoś poszukiwał rodziny: http://lubgens.eu/viewtopic.php?t=1063& ... 70cf274166

Pozdrawiam i życzę dalszych owocnych poszukiwań .
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Magdalena_Adach

Sympatyk

dziękuję :)
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

skan aktu slubu Franciszka z Katarzyna jest w szwa:

http://szukajwarchiwach.pl/35/1887/0/2. ... oPOzEBa5uw

akt 74
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

Znalazlem jeszcze chrzest Jedrzeja Kosika w dniu 13.11.1771, ur. Wrzelow.
Rodzice: Jakub Kosik i Konstancja.
Magdalena_Adach

Sympatyk

dziękuję, pomoc nieoceniona :)
Awatar użytkownika
Mirek.Kozak

Sympatyk
Mistrz

i jeszcze troche Szalasow:

Franciszek Szalas ur. 27.01.1860 Wolka, zm. 19.07.1940 Polanowka
ojciec Jozef, matka Marianna Binienda
slub 4.02.1884 Wilkow z
Franciszka Zlotucha ur. 7.06.1862 Klodnica, zm 14.10.1939 Wolka
ojciec Jan, matka Katarzyna Czapla

Jozef Szalas ur.12.01.1835 Wolka
ojciec Maciej, matka Agnieszka Czarnota
slub 15.01.1854 Wilkow z
Marianna Binienda ur. 18.10.1834 Szczekarkow
ojciec Stanislaw, matka Agnieszka Pisula

Maciej Szalas ur. 21.02.1803 Wolka
ojciec Jozef, matka Agnieszka Smolinska
slub 3.06.1832 Wilkow z
Agnieszka Czarnota ur. 1814 Wolka
Ojciec Grzegorz, matka Marianna Berbec

Jozef Szalas
slub 2.02.1794 Wilkow z
Agnieszka Smolinska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”