powołani do służby II WŚ

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Magdalena_Adach

Sympatyk

powołani do służby II WŚ

Post autor: Magdalena_Adach »

Witam,
potrzebuję pomocy jak odnaleźć powołanego do służby wojskowej w czasie II wś brata mojego dziadka, podobno był marynarzem,podobno zginoł na jakimś satku - wszystko podobno - ponieważ informacje w rodzinie są sprzeczne.... a niestety nie ma żyjacego już rodzeństwa, Czesław Kosik ur 15 maja 1916r. w Kłodnicy syn Wojciecha i Katarzyny Szałas gm. Wilków woj. lubelskie, wiadomo tylko ze wyruszył z Kazimierza Dolnego - to pamięta ciotka, która go odprowadzała razem ze swoim ojcem - ale była dzieckiem i niestety nic więcej nie pamięta, dziadek kiedyś dostał jego zdjęcie w mundurze marynarki... ale niestety w wyniku powodzi się utopiło... wiem że były prowadzone poszukiwania przez PCK ale bez skutku.... bardzo proszę o pomoc, za co z góry serdwecznie dziękuję
pozdrawiam
Magdalena Adach :)
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

powołani do służby II WŚ

Post autor: matix123 »

Witaj.

Próbowałaś się zwracać z prośbą do CAW, być może i tam coś się zachowało. Być może również istnieje jakieś Archiwym Polskiej Marynarki wojennej ?. Nie mam danych czy coś takiego na pewno istnieje ale może poszukaj na internecie danych na ten temat. I tam też napisz z prośbą o sprawdzenie czy w Archiwum coś znajdziesz na temat takiej i takie osoby urodzonej i pochodzącej stad i stąd. Na pewno również możesz napisać do Archiwum PCK, być może posiadają tam dane które podawała rodzina gdy odszukiwała zaginionego, być moze jednostka wojskowa itd.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Magdalena_Adach

Sympatyk

powołani do służby II WŚ

Post autor: Magdalena_Adach »

Witam,
jakieś pewnie już 2 lata temu pisałam do CAW , ale bez odpowiedzi do dnia dzisiejszego :(, stwierdziłam że pewnie mają miliony takich zapytań.... ale muszę spróbować ponownie - nie daje mi to spokoju, może udało by się poprostować trochę przeszłości rodzinnej... dziękuję :)
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,

jest akurat pausa...

http://www.caw.wp.mil.pl/pl/index.html

a w Monitorach nie ma wykazu?

Doniec_Henry
Doniec_Henry
pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”