Witajcie!
Jeżeli chodzi o Mańkowskich Bartku, to sprawa jest niezwykle smutna, bo utknąłem w połowie XIX wieku i nie wiem za bardzo, co dalej robić - wszystkie rodziny wokół już względnie załatwione, a Mańkowscy się "stawiają"...
Oto bardzo ubogie drzewo moich Mańkowskich:
N. Mańkowski
|Sebastian (1864-?) - Tekla Wodnicka (1876-?)
||Franciszek (1902-ok. 1904)
||Adam (1904-1904)
||Franciszek (1905-?)
|N. Mańkowski - ?
||Stanisław (1884-?) - Katarzyna Wodnicka (1886-?), prawdopodobnie siostra Tekli
|||Stanisław (1910-1910)
|||Wacław (1911-?)
|||Bonifacy (1913-?) - Wacława Maria Lewandowska (1911-1998) - moi pradziadkowie
||Władysław (1891-?) - Janina Rybicka
|||Józef (1924-?)
|||Ignacy (1929-?)
Najbardziej boli mnie to, że w okolicy Mańkowscy są niemal wszędzie i to na przestrzeni niemalże całego XIX wieku - moich jednakże znaleźć nie mogę...
Jeżeli coś Ci będzie pasować lub przynajmniej zaświta w głowie, to bardzo proszę o kontakt na pirv.
Julianie, dziękuję za informację. Niestety, jeżeli chodzi o moich Zająców, to utknąłem na przełomie XVIII i XIX wieku na północ od Łowicza (na Benedykcie Zającu, ur. 1789). XVIII-wieczne księgi wszystkie popalone, a punktów zaczepienia, póki co, nie ma, bo nie wiem, czy mieli nieruchomości czy nie... Umów przedślubnych też nie ma... Bieda straszna jest
Pozdrawiam serdecznie z ciepłego Wrocławia, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).