Imielno (świętokrzyskie)

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Imielno

Post autor: kamil_360 »

Witam,
na Genbazie metryk ślubów z roku 1814 jest 20, zaś indeksów z tego samego roku w Genetece - 31.
Gdzie mogę znaleźć brakujące 11 akt?

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Imielno

Post autor: jkpsgenealogia »

Napisz do AP Kielce o te akta co Cię interesują.
julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Nymeste

Parafia Imielno (świętokrzyskie)

Post autor: Nymeste »

Witam,

Zwracam się do Państwa z zapytaniem czy natknęliście się Państwo na parafię Imielno (koło Jędrzejowa, woj. świętokrzyskie) podczas swoich poszukiwań? Czy macie linki do jakiś zasobów internetowych? Wiem, że na GenBazie znajdują się księgi U, M, D (do 1825/6) w katalogu AD Kielce, ale zależałoby mi na nieco bliżych datach. Wiem, że kościół w Imielnie spłonął po 1942 (dokładnej daty nie znam), co może być przyczyną braku ksiąg z tego okresu. Czy wiecie coś Państwo na ten temat? Byłam wdzięczna za okazaną pomoc.

Pozdrawiam,
Karolina
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Karolino, po pierwsze, księgi zwykle są na plebanii, a nie w kościele i pytać przez telefon o to księdza. Po drugie księgi z lat po 1810 pisane były tak samo po dwa razy, ( czasem jedna po łacinie, a po roku 1868 do 1914, np. po rosyjsku ), czyli unikat i duplikat. A te z lat przed 1810 tez miały duplikat, zwane raptularz,czyli skrót metryki po łacinie.
Ale nie zależnie od pożaru mogą gdzieś być w pobliskim dla Imielna AP, a te księgi metrykalne licząc od wczoraj do roku 1914 na pewno są w USC, np. w gminie ; pozdrawiam - Julian
Ps. chciałem napisać ; wtóropis, ale czy napiszę - ó, lub - u, to komputer mi podkreśla, nie chcę by .....
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Witam,

Karolino, tu jest piękny zasób z Imielna, lata 1810-1912:
http://szukajwarchiwach.pl/21/1703/0/?q ... #tabZespol

a tu już rocznikami
http://szukajwarchiwach.pl/21/1703/0/?q ... bJednostki

Na USC specjalnie nie licz. Pani się tam wyraźnie nudzi i koniecznie żąda 100% udokumentowania pokrewieństwa.

Pozdrawiam
Bożenna
Nymeste

Post autor: Nymeste »

Dziękuję Państwu bardzo. Właśnie o te brakujące lata do 1914 mi chodziło. Mam kilka obiecujących dat, ale bez zasobów mogłam tylko marzyć o jakicholwiek poszukiwaniach. Raz jeszcze dziękuję.

Pozdrawiam,
Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”