Życie w jednym zaborze, ceremonie w drugim.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Piotr_B

Post autor: Piotr_B »

Witam, mój pierwszy post na tym forum i od razu z prośbą o pomoc lub informacje. Czy ktoś z was spotkali się z taką sytuacją jak w tytule. Jedna z moich krewnych powiedziała mi, że w jej części rodziny ceremonie religijne dzieci chrzczono w odległej parafii. Rodzina mieszkała w miejscowościach przynależących głównie do parafii Radzięcin, Goraj.. Tereny te mieściły się w obrębie zasobu rosyjskiego. Krewna powiedziała mi, że jej przodkowie ( dla mnie to byłaby m.in prababcia od strony ojca byli chrzczeni ( i tu nie jestem pewien) aż w Leżajsku albo pod Leżajskiem na terenie zaboru austriackiego. Na pewno w grę wchodziło przekraczanie granicy. Jedyne wytłumaczenie tej sytuacji jakie pamiętam to " bo tutaj nie mogli". Wiem, że część parafii w zaborze rosyjskim zmieniano na cerkwie. Wiem też, swego czasu zarówno Radzięcin jak i Goraj były ośrodkami protestanckimi. Ale w czasach o których mowa czyli II połowa XIX wieku były to już parafie katolickie. W pobliżu ( mniej niż odległy kilkadziesiąt km Leżajsk. Do "dyspozycji" były nieodległe cerkwie, kościoły, zbory czy synagogi. Dodam jeszcze, że z aktów chrztów, ślubów czy zgonów wynika, że większość to katolicy, natomiast w przypadku rzeczonej prababci pojawia się nazwisko Nawrocki które podobno było często przyjmowane przez Żydów konwertujących na katolicyzm. Jej Ojciec- Nawrocki jest pochowany na katolickim cmentarzu, lokalizacji grobu jej matki (Futyma) nie znam.
Czy ktoś z was spotkał się z czymś podobnym? Jakie mogły być przyczyny takiej sytuacji? Niby sakramenty to rzecz okazjonalna, ale żeby jechać aż 80 kilometrów i przekraczać granicę?
marjer

Sympatyk

Post autor: marjer »

morze chodzi o unitów (grekokatolików), po 1875 r. w zaborze rosyjskim car zlikwidował kościół grekokatolicki a wiernych zmuszano do przejścia na prawosławie, ludzie wybierali się więc do galicji chrzcić dzieci i zawierać małżeństwa...
pozdr.,
Mariusz
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

To najprawdopodobniejsze wyjaśnienie.
Na forum znajdziesz trochę dyskusji o unitach żyjących bez oficjalnego slubu i ich oficjalnie nieślubnych dzieciach.
Tu troche literatury
http://histmag.org/Przesladowania-unito ... iowym-7547
pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”