Osadnicy z ziem niemieckich w Królestwie Polskim- 1 poł. 19w
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Danuta_Stojek

-
Cynthia_Witt
- Milewski_Marcin
Widzę, że jest bardzo duży "popyt" na sprawdzanie nazwisk osadników niemieckich.
Ja też, w miarę możliwości, bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska MAKSAM lub MAXAM, MAGSAM
oraz
KRONENBERG lub KRONENBERGER ... .
To moi przodkowie, koloniści niemieccy w Dźwierzutach (niem, Mensguth) w początku XIX w.
pozdrawiam serdecznie z Noworocznymi Życzeniami,
Marcin
Ja też, w miarę możliwości, bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska MAKSAM lub MAXAM, MAGSAM
oraz
KRONENBERG lub KRONENBERGER ... .
To moi przodkowie, koloniści niemieccy w Dźwierzutach (niem, Mensguth) w początku XIX w.
pozdrawiam serdecznie z Noworocznymi Życzeniami,
Marcin
Ostatnio zmieniony czw 18 cze 2015, 16:55 przez Milewski_Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
W temacie osadników mam w rodzie kilku i śledziłem ich drogę do Łodzi i okolic.
Nazwiska WOLF, NOWICKI, PAPST, DINTER, ELSNER, JANCKE, SZULC. KISCH.
Otóż, moi ziomkowie najpierw występują w wielkopolskim w okolicach Wałkowa w Borzęcicach przed 1800. Po kilku latach w Turku 1810-1880. W międzyczasie w okolicach Zgierza na koloniach Kały. Cała parafia Aleksandrów czyli Wierzbno Kolonia (1821-1912-jeszcze nie zindeksowana) to w większości osadnicy niemieccy. Skany są w świetnym stanie, wystarczy jeden wieczór na przejrzenie spisów urodzeń czy małżeństw.
Co do pisowni imion i nazwisk to większość spolszczona, nie tłumaczona WOLF-WILK.
Tak więc moja pra,pra babcia Kiszyńska (KISCH) występuje jako kisińska, kieszyńska, kisielewska, , niewiadomska w zależności od miejsca metryki. Poprawek na indeksach nie robię bo są zrobione dobrze zgodnie ze skanami. Tylko wnikliwe czytanie i analiza pozwoliły mi jedną i tę samą osobę zidentyfikować pod różnymi nazwiskami. Jej brat Jochan w 1818, jest już Janem w 1820. Takie asymilowanie było na porządku dziennym.
Wszystkim poszukującym życzę dużo wolnego czasu.
Emil
Nazwiska WOLF, NOWICKI, PAPST, DINTER, ELSNER, JANCKE, SZULC. KISCH.
Otóż, moi ziomkowie najpierw występują w wielkopolskim w okolicach Wałkowa w Borzęcicach przed 1800. Po kilku latach w Turku 1810-1880. W międzyczasie w okolicach Zgierza na koloniach Kały. Cała parafia Aleksandrów czyli Wierzbno Kolonia (1821-1912-jeszcze nie zindeksowana) to w większości osadnicy niemieccy. Skany są w świetnym stanie, wystarczy jeden wieczór na przejrzenie spisów urodzeń czy małżeństw.
Co do pisowni imion i nazwisk to większość spolszczona, nie tłumaczona WOLF-WILK.
Tak więc moja pra,pra babcia Kiszyńska (KISCH) występuje jako kisińska, kieszyńska, kisielewska, , niewiadomska w zależności od miejsca metryki. Poprawek na indeksach nie robię bo są zrobione dobrze zgodnie ze skanami. Tylko wnikliwe czytanie i analiza pozwoliły mi jedną i tę samą osobę zidentyfikować pod różnymi nazwiskami. Jej brat Jochan w 1818, jest już Janem w 1820. Takie asymilowanie było na porządku dziennym.
Wszystkim poszukującym życzę dużo wolnego czasu.
Emil
-
Krzysztof_P
-
Hamburg_Jacek

-
IwonaZborowska
-
Nagórski_Bogusław

-
Danuta_Stojek

-
Michał_Kazimierz

Osobiście otrzymałem odpowiedź na list wysłany na konto prywatne na tym portalu. Pan Mariusz odpisał co prawda prawie po miesiącu, ale dostałem bardzo ciekawą informację o moim przodku. Warto czekać. W razie czego chyba można podeśłać ponowne zapytanie - przypomnienie.Danuta_Stojek pisze: Czy może ktoś otrzymał informację na swoje prywatne konto ? Bo ja nie.
Może jestem niecierpliwa, ale być może nie ma na co czekać ....
Dana
Pozdrawiam
Michał Kazimierz