Horodysko parafia Nowe Miasto???

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Hej,

Czy może mi ktoś z Was pomóc. Otóż przy akcie małżeństwa moich pradziadków zapisanych w księgach USC parafii greckokatolickiej w Nowym Mieście pow. Dobromil, że prababcia urodziła się w miejscowości Horodysko.
W aktach USC przechowywanych w AGAD sygn. 35 parafia Nowe Miasto w których zdjęcia wszedłem w posiadanie pojawiają się wpisy - z Horodysko.

Mam pytanie - nigdzie nie znajduje informacji o Horodyskach należących do Nowego Miasto bardzo blisko Przemyśla i granicy. Mam tu na myśli wyszukiwarkę miejscowości kreskowych jak i Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego. Wykazuje mi jedynie Horodyska parafia Dunajów ale to nie może być ta wieś.

Czy ktoś ma informacje na istnienie wsi/osady Horodysk parafia Nowe Miasto?

Marcin
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

Marcinie.
Do parafii Nowe Miasto Przemyskie należała miejscowość Grodzisko (2 km od miasteczka), powiat dobromilski. Spojrzyj na mapę w wyszukiwarce miejscowość kresowych. Po polsku "Grodzisko", a w języku ukraińskim może "Horodysko"?
Pozdrawiam.
Jadwiga z Zambrzyckich
taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Hej hej. Grodzisko to miejsce urodzeniurodzenia dziadka i tak też myślałem, że Horodysko to po ukraińsku. Otóż w księgach łacińskich nazwisko pisało się przez g - WyGnaniec, a w księgach pisanych po ukraiński WyHnaniec.
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Witam
Przychylam się do wypowiedzi Pani Jadwigi, co do lokalizacji.
Horodysko pochodzi nie od ukraińskiego, a raczej od języka słowiańskiego.
Nazwa Horodysko (Horodyszcze) powiązana z Grodziskiem nie tylko z nazwy, ale i funkcjonalnością.
Może się mylę , kto wie.

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”