Indeksacja - Jak odczytać, zapisać imię i nazwisko

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Wpisz imię z aktu .
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jeden i drugi zapis (imienia) nie spowoduje niemożności odnalezienia aktu
użytkownik musi liczyć się nie tylko z taką "odmianą" jak wyżej (Marianna/Marcjanna) ale i bardziej złożonymi sytuacjami (Maria/Marianna, używanie drugiego imienia jako podstawowego). Skupiamy się na niezgubieniu nazwisk określających w danym akcie osobę. Kolumna "vel" dla imion nie jest przewidziana :) Wstawienie jako drugiego (w pole imiona pozostałe) takze raczej wprowadzi w błąd.
Możliwym rozwiązaniem jest wpisanie w "vel" imienia i nazwiska - z wyjaśnieniem w uwagach. Ale to raczej przerost formy nad treścią. Zabieg taki można stosować dla bardziej złożonych sytuacji. Np gdyby był to akt urodzenia/chrztu Łaji, który przyjmuje imię Marianna to możnaby "kombinować" - większy "uzysk"

generalnie - tak, treść aktu nie skorowidza, jest decydująca
szczegółowo w- w tym wypadku - bez znaczenia;)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz

Nazwisko rodziców wdowy - indeksacja.

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
W czasie moich poszukiwań znalazłam akt zgonu dla wdowy, której ksiądz przypisał rodziców będących w rzeczywistości rodzicami jej zmarłego męża. Fakt pomyłki ustaliłam na podstawie aktu ślubu, aktów urodzenia i uznałam, że w akcie zgonu owej Marianny jest błąd, ot podano teściów zamiast rodziców.
W tej chwili indeksuję parafię sąsiednią do powyższego aktu, na Mazowszu i tutaj jest wiele takich aktów zgonu, w których ksiądz zanotował, że zmarła będąca wdową o nazwisku identycznym jak zgłaszający syn, ma przypisanych rodziców z nazwiskiem pod którym umiera.
Wygląda to mniej więcej tak: ...zgłasza syn Józef Kozłowski, ... zmarła Marianna Kozłowska, ...z rodziców Jana i Józefy małżonków Kozłowskich.
Przy pierwszym, drugim akcie sądziłam, że to błąd, ale po 8-10 na 300 zgonów (a generalnie najczęściej jest "z rodziców niepamiętnych zgłaszającym"), zaczęłam się zastanawiać, czy może to rodzaj utożsamienia: rodzice męża = rodzice żony.
Czy sądzicie, że to są zwyczajne błędy i jak traktujecie je w indeksacji, bo ostatecznie mam spore wątpliwości, czy wpisuję rodziców, czy teściów?
Ewa
Tekla

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Tekla »

Witaj Ewo!
Dobrze, że poruszyłaś taki temat, bo znalazłam 2 zgony w kręgu moich przodków, gdzie rodzice zmarłych wdów są tych samych imion. Zmarła Marianna Zajączkowska z Czyżowskich córka Tyburego i Anny urodzona w Ciągowicach. Ponownie te imiona Tybury i Anna były przy innej zmarłej. Przy drugim zgonie inne osoby występowały jako zgłaszające. Wydaje mi się, że to właśnie zgłaszający zgon pomylili się co do pochodzenia zmarłych. Jeszcze nie znalazłam aktów urodzenia, więc nie wiem, która ze zmarłych była wskazanych w aktach rodziców.
Po Twoim poście rozumiem teraz zagadkę nad którą głowiłam się wiele razy, ponadto w Ciągowicach muszę rozszerzyć poszukiwania do większej ilości nazwisk, nie tylko szukać Czyżowskich.
Pozdrawiam Tekla
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Być może czasem rodzice zmarłej osoby nie żyli już od powiedzmy 50 lat, a zgłaszający mający po 30 nie mieli prawa ich pamiętać. Jeżeli zgon zgłaszały dzieci, to po prostu mogły im się pomylić dziadkowie - nie ta para. Dla genealoga jest to nie do pomyślenia, żeby pomylić np. dziadków.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Re: Nazwisko rodziców wdowy - indeksacja.

Post autor: kwroblewska »

Piórkowska_Ewa pisze:Witam.
W czasie moich poszukiwań znalazłam akt zgonu dla wdowy, której ksiądz przypisał rodziców będących w rzeczywistości rodzicami jej zmarłego męża. Fakt pomyłki ustaliłam na podstawie aktu ślubu, aktów urodzenia i uznałam, że w akcie zgonu owej Marianny jest błąd, ot podano teściów zamiast rodziców.

Czy sądzicie, że to są zwyczajne błędy i jak traktujecie je w indeksacji, bo ostatecznie mam spore wątpliwości, czy wpisuję rodziców, czy teściów?
Ewa
Zawsze uważałam i uważam, że indeks powinien odzwierciedlać treść aktu metrykalnego i nie wolno wpisywać tak daleko idącej własnej interpretacji zapisu.

Ewo, Załóżmy ogólnie, nie znam parafii i trafiam na indeksy sporządzone przez ciebie z twoimi poprawkami bo uważałaś, że są błędy. Zaglądam w skany i widzę niezgodności.
Nie wiem, czyje imię i nazwisko wpisałaś - rodziców, teściów czy sąsiadów i co dalej zgłaszam do administratorów o poprawę?

____
Krystyna
Radosław.Konca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Radosław.Konca »

kwroblewska pisze: Zawsze uważałam i uważam, że indeks powinien odzwierciedlać treść aktu metrykalnego i nie wolno wpisywać tak daleko idącej własnej interpretacji zapisu.
W takich przypadkach pryncypia lepiej odłożyć i korzystać z rozsądku, czyli w stosownych rubrykach formatki wpisać prawdę, a w uwagach dopisać coś w stylu "w treści aktu błędnie podane....."
Czasem bywa tak, że indeksujący zna lepiej sytuację niż "pisarz", bo w odróżnieniu od tegoż pisarza widział akt urodzenia probanta, akt małżeństwa, akty urodzenia i zgonu jego dzieci i (też w odróżnieniu od "pisarza") wie, a nie zdaje mu się.
Gdyby wątpliwa piśmienność i jeszcze bardziej wątpliwa wierność rzeczywistości były u "pisarzy" takie rzadkie, to nie można by było po wojnie prostować nazwisk w powiatowych radach narodowych, po staremu robiłyby to sądy. A tysiące ludzi prostowało, bo nowemu organiście akurat zapisało się jakoś fantazyjniej. Czasem nawet nie pomagało, że się pacjent akt wyżej podpisał...

Jakoś nie spotkałem w życiu Chieronima, Cheleny, Chipolita, Zygmónda, Edmunta ani Juzefa, a w aktach i owszem.

Fajnie byłoby, jakby wszyscy ci pisarze i czytać umieli i z tego daru korzystali, ale tak nie było. To cyniczna ocena pracy ludzi sprzed lat, ale za to prawdziwa. Indeks ma pomagać, a nie kierować na manowce...

ukłony,

RK
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

No waśnie , ciągle te rozterki indeksującego,

Indeksując trzymam się generalniej zasady ( było powyżej) , do indeksu przenoszę to , co jest w danym akcie napisane, dotyczy zarówno imion i nazwisk ,jak innych nazw własnych - choćby błędnie zapisanych nazw miejscowości,
Stąd różne cudeńka . Dodam tylko Cecelia , Jakób i inne.

Rubryka "uwagi " daje możliwość przedstawienia , oczywiscie hasłowo , swoich wątpliwości , spostrzeżeń itp.

Stąd np umieszczam "vide akt urodzenia nr...."
" błąd w danych rodziców pary młodej? " itp, itd
Przykład : dziesięcioro dzieci małżeństwa Mielczarków i praktycznie każde inaczej de facto się nazywa , bo pisarz pisał tak :
Mielczarek, Mielcarek, Milcarek, Milczarek , Mleczkowski i co tam jeszcze mu przyszło do głowy .
I co z tym zrobić?
A no , cokolwiek byśmy nie napisali w indeksie , to końcowa decyzja o umieszczeniu danej osoby w drzewie i tak należy do twórcy
drzewa ,
" Indeks ma pomagać " - zgadzam się , ale niektórzy oczekują wyłożenia kawy na ławę , a przecież nie o to w tej zabawie chodzi

pozdrawiam indeksujących
Bogdan
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Dokładnie o tym zapisano w instrukcji indeksowania:
imiona wpisujemy w wersji współczesnej
w przypadku wątpliwości istnieje rubryka ,,vel" I - nazwisko alternatywne (vel) Wyszukiwarka przeszukuje to pole, więc podanie drugiego nazwiska jeśli występuje jest istotne. W tej kolumnie należy umieszczać również nazwiska panieńskie, jak również noszone poprzednio (np. wdowy). Każde nazwisko oddzielamy spacją (Np. Kisiel Karczmarczyk Bondaryk). Prosimy nie stosować innych znaków niż spacja do rozdzielania nazwisk (typu vel, zd)!
spisujemy dane z ,,aktu"
w ,,uwagach "możemy zwięźle podać swoje wątpliwości (akt nr 8 1890 M rodzice zapisani jako Nowakowscy etc.)
data! N - data zdarzenia urodzenia lub zgonu w formacie RRRR.MM.DD (np. 1874.04.15) W przypadku podwójnych dat w zaborze rosyjskim wpisujemy tę drugą (późniejszą), Jeśli miesiąc lub dzień jest nieznany wpisujemy 00 np. 1870.00.00. Prosimy wpisywać dni i miesiące z zerami - 1815.02.03, a nie 1815.02.3 lub 1815.2.3..
Waldemar
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Piórkowska_Ewa pisze: Czy sądzicie, że to są zwyczajne błędy i jak traktujecie je w indeksacji, bo ostatecznie mam spore wątpliwości, czy wpisuję rodziców, czy teściów?
Ewo,
wpisujemy w indeksie to co jest podane w akcie, nawet jeśli wygląda to na pomyłkę. Kropka.

Błędy zapisujących są częste, ale naszą rolą nie jest poprawianie aktów. Osoba, która "przerobiła" kilkadziesiąt lat danej parafii zwykle doskonale orientuje się i może pomóc innym w poszukiwaniach, ale nie na zasadzie WIEM BO WIEM.

Tym bardziej, że przeważa pogląd, że indeksujący mają w spokoju indeksować i nie tłumaczyć się z efektów swojej pracy.

Waldek i Bogdan dali przykłady jak to zrobić, żeby pomóc innym w sposób, który nie wymaga wiedzy indeksującego całą parafię.
pozdrawiam
Tomek Turniak
aaricia104

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aaricia104 »

Jakie tu jest imię zmarłego?
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =2128&y=65

Akt nr 47.
Wychodzi mi, że niby Józef, ale do końca nie jestem pewna.
pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
jerzy2

Sympatyk

Post autor: jerzy2 »

Idzi , w spisie jest tak samo.
Pozdrawiam Emil
aaricia104

Sympatyk
Ekspert

Aa, dzięki, nie skojarzyło mi się jakoś, chociaż w spisie też patrzyłam :-)
aaricia104

Sympatyk
Ekspert

Witam,
Proszę o pomoc. Jak mają na imię ojciec i matka dziecka? Akt nr 13
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2431&y=192

dzięki
Agnieszka
Awatar użytkownika
gosiagosia2

Sympatyk