Nazwiska występujące w moim "Drzewie " !

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

KarolinaEwa

Post autor: KarolinaEwa »

Witam,
Również jestem zainteresowana rodziną Młodawskich
( + Chrzan) - Mniów, Krasna i okolice. Chociaż dopiero usiłuję cokolwiek ustalić :)
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Witaj Karolino Ewo - jeśli chodzi o Młodawskich, to jak pisałam już we wcześniejszych postach , na chwilę obecną dysponuję wiedzą iż moi przodkowie o tym nazwisku zamieszkiwali w parafiach : Borkowice i Odrowąż. Jeśli zaś chodzi o nazwisko Chrzan to rzeczywiście też się u mnie pojawia [choć w nieco dalszym pokrewieństwie i dlatego nie ma wspisie] w osobie Marianny z Chrzanów Okły ur ok.1787r prawdopodobnie w parafii Odrowąż .Z okolic Mniowa interesują mnie głównie Stachura ,Błoński , Chrapek ,Duda , Plecha , Okła ,Brożyna ,Grabowski ,Głowala ,Potora ,Kowalczyk ,Skowron ,Jaworski , Kołodziejczyk i Gorgoń :)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Acesz82

Sympatyk

Szymański-Dobrowolska

Post autor: Acesz82 »

Witajcie, dostrzegłem posta i Waszą rozmowę, wymienieni Jan Szymański i Anna Dobrowolska to moi przodkowie, więc chętnie się włączę i wymienię informacjami, jeśli może korzystałyście ze źródeł na portalach genealodzy lub ancestry - są tam moje drzewa ale chętnie służę uzupełniającymi danymi, być może wyłapiemy jakieś uzupełnienia, gdyby was to interesowało proszę o kontakt,
pozdrawiam,
Andrzej
Maciej_Kosmal

Sympatyk

Szymański-Dobrowolska

Post autor: Maciej_Kosmal »

Witam. W moim drzewie genealogicznym również pojawia się nazwisko Młodawski. Młodawska Karolina urodzona w Mniowie wyszła za mąż za Antoniego Kosmala i mieszkała w Końskich, gdzie zmarła i jest pochowana na tamtejszym cmentarzu. Pozdrawiam. Maciej
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Szymański-Dobrowolska

Post autor: Staporek_Kamil »

Młodawska Anna córka Piotra urodzona w parafii Odrowąż wychodzi za mąż za Łukasza Zycha w 1932 we wsi Mostki parafia Wąchock
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,58519301
Kamil Stąporek
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Szymański-Dobrowolska

Witam
@Macieju jeśli chodzi o Mniów to raczej nie mam tam /przynajmniej na chwilę obecną/ powiązania z moimi Młodawskimi - ale jeszcze sprawdzę dokładniej i jak natrafię na tą pare to napiszę ci na priv , bo mam wrażenie ze gdzieś już natknełam się na połączenie Młodawski & Kosmala.

@Kamilu moi Młodawscy w Odrowążu to przełom XVIII i XIX w [ potem pojawili się w Borkowicach] - póżniejszych lat i ew.powiązań jeszcze nie sprawdziłam , jakby co będę miała twój post na uwadze:)

@Acesz82 będę ci ogromnie zobowiązana za wymianę informacjii - szczególnie jeśli w kręgu twoich zainteresowań leżą nie tylko nazwiska Szymański i Susfalski lecz również Dobrowolski [ szukam inf. na temat dziadków wspomnianej Anny ze strony ojca Józefa Dobrowolskiego męża Ewy z Susfalskich /w poście wyżej pomyłkowo napisałam Jadwiga ].
Zapraszam na priv :)
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Barbara_Snarska

Sympatyk

Post autor: Barbara_Snarska »

Witam! w moim drzewie mam Kowalczyków z Lewiczyna - Hieronim Kowalczyk ur.w 1823 r. w Warszawie, z żoną Małgorzatą Dziejuch i córkami : Antoniną, Katarzyną, Marianną, Karoliną i Zofią. Pozdrawiam - Barbara.
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Szymański-Dobrowolska

Post autor: Marek.Podolski »

Ja jestem zainteresowany nazwiskiem Jarociński.

Mam na swoim drzewie małżeństwo: Stefan Jarociński i Franciszka z d. Druskowska. Mieli córkę: Mariannę (ur. 15-06-1795 Leszno - zm. 31-01-1813 Leszno). Marianna wyszła za mąż 27-11-1811 za Jana Nowaczyńskiego syna Józefa i Konstancji z d. Badowska. Zmarła podczas porodu swojej córki też o imieniu Marianna.

Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Szymański-Dobrowolska

Witaj Marku
Niestety ale nie mam powiązania z Twoimi Jarocińskimi .
U siebie mam małżeństwo Walenty [ur ok 1787r w Studziannej , zm 1848r w Mszczonowie ] i Ewę z Dobrowolskich [ur ok1795 w Mogielnicy , zm. w 1840r w Mszczonowie] małżonków Jarosińskich
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Szymański-Dobrowolska

Barbaro bardzo przepraszam ale niestety przeoczyłam twój post :oops:
Moi Kowalscy [w niektórych aktach zapisane : Kowalczyk ]wywodzą się od pary : Piotra [s. Mikołaja i Kunegundy / ur. 1835r Goszczyn] & Antoniny z Dobrowolskich małż. Kowalskich
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Fil_Sarzki

Szymański-Dobrowolska

Post autor: Fil_Sarzki »

Witam
Interesują mnie Ślusarscy
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Szymański-Dobrowolska

Witaj @Fil_Sarzki , moi Ślusarscy to druga połowa XIX w i początek XX w połączeniu z nazw. Stachura oraz Młodawski i jak dotychczas tylko parafia Borkowice - jeśli widzisz zbieżność u siebie zapraszam na prive.
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
lukasz.okla

Sympatyk
Ekspert

Szymański-Dobrowolska

Post autor: lukasz.okla »

Witam.

Czy posiada może Pani informację o Mariannie Okła. Urodzonej ok. roku 1866.

Wiem jedynie że urodziła ona syna w 1889 roku w wieku 23 lat i zapisana jest jako matka lecz stanu wolnego.
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Szymański-Dobrowolska

Niestety nie posiadam. Jak dotąd moi Okłowie to Wólka Plebańska /parafia Odrowąż , a konkretnie : krewni Franciszki Józefy domo Okła ( ur. w 1825 r w Wólce Plebańskiej a zmarłej w 1861 w Bryzgowie /paraf.Borkowice) pierwszej żony mojego 2 x pradziadka Piotra Stachury.
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
lukasz.okla

Sympatyk
Ekspert

Szymański-Dobrowolska

Post autor: lukasz.okla »

Mimo braku pomocy dziękuje za odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”