Nazwisko: Kulwieć

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

kurowska_ewa

Sympatyk

Re: Wojciechowice, Ostrołęka 1905 r. - w którym archiwum?

Post autor: kurowska_ewa »

Witam,

Nazwisko Kulwieć występuje wśród osób pochowanych na Cmentarzu Parafialnym w Ostrołęce.

Pozdrawiam

Ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Małgorzato, podaje link, znalazłem w spisie nazwisk książęcych i ich pochodzenie ; Litewski od Giedymina, tatarskie i ruskie od Ruryka. Wychodzi że nazwisko Kulwiec jest wśród nazwisk litewskich z pochodzenia z przed powstania Litwy, czyli według legend pochodzi z Rzymu od Dowsprunwga.
Pozdrawiam i Życzę Wszystkim Szczęście w Genealogii w Nowym 2015 Roku - Julian ;
http://www.wawrzak.org/kosinski/rody_ksiazece.htm
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

Małgorzato.
Proszę zajrzeć do swoich prywatnych wiadomości.
Pozdrawiam.
Jadwiga z Zambrzyckich
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Julianie dziękuję bardzo.

Jadwigo, też bardzo dziękuję. Ten trop był mi zupełnie nieznany.

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, a tak przy okazji chciałem spłacić dług wdzięczności za pomoc od Jadwigi, podaję linki o powstaniu nazwisk od wsi z lat po 1414. To Książę Mazowiecki Janusz I Starszy rozdawał ziemię na Mazowszu i jest tam między innymi i wieś Zambrów. Książę Janusz żył sto lat, jego żona księżna Anna Danuta ( w filmie Krzyżacy opiekunka Danuśki ), to siostra Wielkiego Księcia Litwy Witolda, mieszkała w Drohiczynie, mając całe Podlasie w posagu dożywotnio. Podaje linki, dziękuję za życzenia i pozdrawiam - Julian ;
http://www.siemiatycze.com.pl/notatnik- ... zczot.html
http://www.agad.gov.pl/MK_3/MK3-regesty.pdf
http://akson.sgh.waw.pl/~apszczol/kmherb.htm
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

Julianie.
Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam serdecznie.
Jadwiga z Zambrzyckich
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

przypadkowo znaleziony nekrolog: Kurier Warszawski, nr 147/1894, dodatek poranny http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication/155314?tab=1

"Ś.P. Aniela z Kozłowskich KULWIEC,
wdowa po ś.p. Jerzym Kulwiec, zmarła w dniu 23 maja r.b. w majątku Miłaszewice, gubernji grodzieńskiej. Cześć jej popiołom!
"

Pozdrawiam
Aneta

Ps. W kolejnym numerze, tj. 147 zamieszczono sprostowanie: "W zamieszczonem w rannem wydaniu Kurjera zawiadomieniu o śmierci Anieli z Kisłowskich Kulwiec, mylnie wydrukowano: z Kozłowskich"
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Aneto, wielkie dzięki.
Teraz czeka mnie dopasowanie tej Anieli do nieprzypasowanych "Aniel" z mojej bazy Kulwieciów. Hmmm, jak na razie żadna nie pasuje. Czyli mam nową osobę w bazie!.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Małgosiu,

jeszcze jedno znalezisko w roku 1894 - a mianowicie informacja o nabożeństwie za duszę ś.p. Michała Kulwiecia - intendenta szpitala Dzieciątka Jezus.
Więcej w numerze 267/1894, skan nr 7:

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Anetko, dziekuję!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Post autor: hniew »

Małgorzata_Kulwieć pisze:… wyłania mi się prawda z przekazów i legend rodzinnych. Otóż w przekazach ustnych zawsze pojawiał się jakiś przodek o imieniu Mojżesz. Nikt w to nie chciał wierzyć (ale wszyscey przekazywali dalej) bo skąd takie imię w katolickiej od wieków rodzinie?! A tu proszę! Jest Mojżesz.
Jest i Eliasz.

Pod adresem
http://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces/ ... C76D971B5B,
po wejściu do
"1690. Ukmergės apskrities bajorų genealogijos. 1795 m."
w pliku
"LVIA_F391_ap1_b1690(2).pdf" (2ga część księgi genealogicznej szlachty powiatu wiłkomierskiego)
pod nr. 108 (str. 30/100) jest
"Lista Familii Szlachcica Onufrego Kulwiecia Żyiącego w Powiecie Wiłkomierskim""
Mam kłopot ze zrozumieniem tej genealogii ale chyba idzie ona tak:
1. ... Kulwiec
1.1. ... Kulwiec
1.1.1. Józef Kulwiec - strukczaszy pow. kowieńskiego
1.2. Antoni Kulwiec - ma wraz z synami posesję dziedziczną Jucuny (Jacuny) zwaną - folwark bez poddanych dusz
1.2.1. Onufry Kulwiec - w 1797r.(?) nieżonaty, 19 lat
1.2.2. Mojżesz Kulwiec
1.2.3. Hieronim Kulwiec
1.2.4. Eliasz Kulwiec
1.3. Dominik Kulwiec
1.3.1. Józef Kulwiec
1.4. Ignacy Kulwiec

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Hubercie, wielkie dzięki.
Miałam zamiar tam zajrzeć w wolnej chwili, a tak dzięki Tobie mam juz dziś. Uzupełnię sobie brakujące dane, a w tej gałęzi mam ich sporo.
Jeszcze raz dziękuję.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Nie jestem tylko pewny ilu wg tego dokumentu Onufry miał stryjów (2 czy 3) i ilu stryjecznych braci o imieniu Józef (1 czy 2).
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Hmmmm, cos chyba kręcą.
Mam ten wywód (a nawet trzy, z różnych lat), na który się powołują (ten z pow. kowieńskiego) i nie ma tam żadnego stryja Dominika, ani nawet żadnego bliskiego krewnego o tym imieniu. I wynika z niego, że w ogóle żadnych stryjów nie było. A wywody te są bardzo szczegółowe i powołujące się na metryki, które mam i które są potwierdzeniem, że tacy ludzie istnieli. Oczywiście moga zawierać luki, ale tych nie uda mi sie namierzyć dopóki metryk nie znajdę.
I żeby było ciekawiej wywody te nie obejmują żadnego mojego bezpośredniego przodka. A zaczynają się w latach 1662-1669 od Jana Kulwiecia z Kulwy, Pokopy i Jurkun. Wynikałoby z tego, że moja gałąź zaczyna się gdzieś wcześniej i idzie bokiem od tych, które mam. Ale dziwne o tyle, że prof. Kazimierz Kulwieć i potomkowie w/w Onufrego zawsze byli uważani w mojej rodzinie, za bliską rodzinę. A tutaj okazuje się, że jest owszem jakieś pokrewieństwo, ale sięgające dopiero XVII w. Dość dalekie. Więc być może te wywody nie obejmują wszystkich członków rodziny, a tylko wybranych???
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
hniew

Sympatyk

Jako że dokument jest spisany nieco archaiczną polszczyzną mogę tylko się domyślać, iż jego sens polega właśnie na uzupełnieniu braków tj udokumentowaniu powiązań wiłkomirskich Kulwieciów (Antoniego, Dominika i Ignacego wraz z synami) z tymi wymienionymi w wywodzie rodowitości Józefa strukczaszego pow. Kowieńskiego.
Czy był to wpis uzasadniony czy też naciągany? Oto jest pytanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”