Inwentarze Księstwa Łowickiego 1739,1749,1767,1777,1795
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam ponownie,
Aneto,
Nie spieszy mi się aż tak z chrztami, ale mam pytanie. Czy wiesz jakie metryki są jeszcze z Kolegiaty? Rozumiem że chrztów będzie komplet od 1698 do 1810 czyli cała łacina. Wcześniejszych wedle spisu zdjęć z AD nie ma. A małżeństwa? Na razie jest 1738-53, czy będzie coś więcej? A zgony są sprzed 1736? Różnie bywało w parafiach, zgony wprowadzone zostały późno, ale w niektórych parafiach to nawet zahaczały o lata 80 XVII wieku.
Pozdrawiam,
Adam
Aneto,
Nie spieszy mi się aż tak z chrztami, ale mam pytanie. Czy wiesz jakie metryki są jeszcze z Kolegiaty? Rozumiem że chrztów będzie komplet od 1698 do 1810 czyli cała łacina. Wcześniejszych wedle spisu zdjęć z AD nie ma. A małżeństwa? Na razie jest 1738-53, czy będzie coś więcej? A zgony są sprzed 1736? Różnie bywało w parafiach, zgony wprowadzone zostały późno, ale w niektórych parafiach to nawet zahaczały o lata 80 XVII wieku.
Pozdrawiam,
Adam
- Kaczmarek_Aneta

Adamie,
co do ślubów i zgonów - nie orientuję się.
Zapytaj Elizę lub Leszka. W wątku poświęconym indeksacji zasobów AD Łowicz Leszek zamieścił tylko ogólny stan prac:
http://cwiklinski.pl/ptg/adlowicz.pdf
Pozdrawiam,
Aneta
Zapytaj Elizę lub Leszka. W wątku poświęconym indeksacji zasobów AD Łowicz Leszek zamieścił tylko ogólny stan prac:
Pozdrawiam,
Aneta
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Zamieszczałem też i takie informacje:Kaczmarek_Aneta pisze:Adamie,
Pozdrawiam,
Aneta
http://cwiklinski.pl/ptg/lowicz_kolegiata1.jpg
http://cwiklinski.pl/ptg/kolegiata1.jpg
http://cwiklinski.pl/ptg/kolegiata2.jpg
pozdrowienia
Leszek
- Kaczmarek_Aneta

-
Piotr_Jeżewski
Zbyszku,
W 1795 jest Paweł Perzyna, ma żonę, córkę, chałupę, 2 woły i krowę.
W 1777 jest Michał Perzyna, ma syna, dom, stodołę, obrabia 2 kwarty, ma 2 woły, konia i krowę
W 1767 jest Michał Perzyna, ma dom, stodołę, 2 woły, konia, krowę i obrabia 2 kwarty
W 1749 nie ma nazwiska.
W 1739 nie ma nazwiska.
Piotrku,
W 1795 jest Jakub Czebański z przekręconym nazwiskiem, ma żonę, syna, córkę, chałupę, stodołę, 2 woły i krowę
W 1777 jest Jakub Sobański, ma trzech synów, 2 córki, dom, kwartę, 2 woły, 2 konie, krowę
W 1767 nie ma i zaraz to wiedziałem, gdyż jest to nazwisko przybyłe, tak jak Kołaczyński, Gorzkowski, Gostyński, Podczaski, Wiśniewski, Tokarski etc. etc. Fala osadnictwa 1760-1780. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to warto się podzielić informacją. Oprócz Z.Kościelnego nazwisko występuje w XIX w sąsiednich Łaźnikach, czy wcześniej tego nie wiem.
Pozdrawiam,
Adam
W 1777 jest Michał Perzyna, ma syna, dom, stodołę, obrabia 2 kwarty, ma 2 woły, konia i krowę
W 1767 jest Michał Perzyna, ma dom, stodołę, 2 woły, konia, krowę i obrabia 2 kwarty
W 1749 nie ma nazwiska.
W 1739 nie ma nazwiska.
Piotrku,
W 1795 jest Jakub Czebański z przekręconym nazwiskiem, ma żonę, syna, córkę, chałupę, stodołę, 2 woły i krowę
W 1777 jest Jakub Sobański, ma trzech synów, 2 córki, dom, kwartę, 2 woły, 2 konie, krowę
W 1767 nie ma i zaraz to wiedziałem, gdyż jest to nazwisko przybyłe, tak jak Kołaczyński, Gorzkowski, Gostyński, Podczaski, Wiśniewski, Tokarski etc. etc. Fala osadnictwa 1760-1780. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to warto się podzielić informacją. Oprócz Z.Kościelnego nazwisko występuje w XIX w sąsiednich Łaźnikach, czy wcześniej tego nie wiem.
Pozdrawiam,
Adam
- Czyżewski_Bartłomiej

Pozwolę sobie jeszcze raz poprosić o sprawdzenie, bo chyba moja prośba sprzed kilku dni po prostu umknęła uwadze. 
Rok inwentarza: 1739, 1749, 1767, 1777
Miejscowość: Ziąbki
Nazwisko: Twardziński (w szczególności Tomasz)
i jeszcze bym poprosił o spojrzenie w posiadane notatki jeszcze na to:
Rok inwentarza: 1739, 1749, 1767, 1777, 1795
Miejscowość: Łasieczniki
Nazwisko: Mańkowski/Majkowski (w szczególności Stanisław i Franciszek)
Dziękuję!
Rok inwentarza: 1739, 1749, 1767, 1777
Miejscowość: Ziąbki
Nazwisko: Twardziński (w szczególności Tomasz)
i jeszcze bym poprosił o spojrzenie w posiadane notatki jeszcze na to:
Rok inwentarza: 1739, 1749, 1767, 1777, 1795
Miejscowość: Łasieczniki
Nazwisko: Mańkowski/Majkowski (w szczególności Stanisław i Franciszek)
Dziękuję!
-
zbyszek.p70
luigi37 pisze:Zbyszku,
W 1749 nie ma nazwiska.
W 1739 nie ma nazwiska.
Piotrku,
Pozdrawiam,
Adam
Dziękuję Adamie za odpowiedź!
Poszukuję przodków Michała Perzyny, proszę uprzejmie o sprawdzenie występowania nazwiska Perzyna
parafia: Łowicz Kolegiata
miejscowości: Błędów i Chąśno
rok inwentarza: 1739 i 1749
z góry dziękuję i pozdrawiam
Zbyszek
- Czyżewski_Bartłomiej

Adamie,luigi37 pisze:Bartku,
Łasieczniki były wsią prywatną. Nie wiesz o tym?
Ziąbki:
W 1739 nie ma
W 1749 nie ma
W 1767 jest Tomasz Twardziński, ma dwa domy i kwartę ziemi, reszty u nikogo nie podano.
W 1777 jest Tomasz Twardzinski, ma 3 synów, córkę, dom, 2 kwarty, 2 woły, konia, 3 krowy i stodołę.
Pozdrawiam,
Adam
Wiem. Albo może inaczej - mam to zapisane w swoich notatkach. Nie wszystko jest w głowie i pamięci, szkoda tracić miejsce na takie detale.
Dziękuję za sprawdzenie.
Bartku,
Masz sto procent racje, szkoda miejsca w głowie na takie szczegóły... luigi posiedzi godzinę nad inwentarzami szukając jakiegoś zadupia żeby stwierdzić że nie ma tego w spisach, a to wszystko dlatego bo interesant nie odnotował w mózgu najważniejszych informacji.
To tak jakbyś poszedł do salonu samochodowego kupić Golfa rocznik 96...
Musiałem to powiedzieć ale naprawdę nie zrozumiem niektórych ludzi i chwalenia się własną ignorancją.
Pozdrawiam, a szczególnie tych którzy szanują czas innych,
Adam
Masz sto procent racje, szkoda miejsca w głowie na takie szczegóły... luigi posiedzi godzinę nad inwentarzami szukając jakiegoś zadupia żeby stwierdzić że nie ma tego w spisach, a to wszystko dlatego bo interesant nie odnotował w mózgu najważniejszych informacji.
To tak jakbyś poszedł do salonu samochodowego kupić Golfa rocznik 96...
Musiałem to powiedzieć ale naprawdę nie zrozumiem niektórych ludzi i chwalenia się własną ignorancją.
Pozdrawiam, a szczególnie tych którzy szanują czas innych,
Adam
-
Bajer_Piotr

Adamie,
proszę o sprawdzenie
Rok inwentarza: przede szystkim 1795
1739,1749,1767,1777
Klucz: michowiecki
Miejscowość: Wysokienice, Jasień, Złota, Głuchów,
Nazwisko: KUBA, Supeł, Śliwka, Stasiewicz, Grala
* wg akt metrykalnych ok. 1797 r. rodzi się Franciszek Kuba syn Karola i Małgorzaty Supeł ... poszukuję rodziców
- Franciszek ślub bierze w roku 1823 z Zofią Stasiewicz (1799?) w Złotej
Z góry dziękuję:-)
proszę o sprawdzenie
Rok inwentarza: przede szystkim 1795
Klucz: michowiecki
Miejscowość: Wysokienice, Jasień, Złota, Głuchów,
Nazwisko: KUBA, Supeł, Śliwka, Stasiewicz, Grala
* wg akt metrykalnych ok. 1797 r. rodzi się Franciszek Kuba syn Karola i Małgorzaty Supeł ... poszukuję rodziców
- Franciszek ślub bierze w roku 1823 z Zofią Stasiewicz (1799?) w Złotej
Z góry dziękuję:-)
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
Piotrze,
1795
W Miedniewicach brak
Baboszewa nie widzę
Jakbyś chociaż klucz podał to byłoby łatwiej
1777
W Miedniewicach brak
a Baboszewa nawet nie wiem gdzie szukać
Arkadiuszu,
1795
W Wysokienicach jest Stanisław Supeł z żoną, bez dzieci, ma chałupę i stodołę, konia, dwa woły i krowę
W Jasieniu Mateusz Kuba z żoną, synem, córką, ma stodołę, konia, dwa woły, krowę, jałówkę, dwie owce i świnię; jest tu również po sąsiedzku Walenty Kubka z żoną, synem, córką, ma chałupę, stodołę, konia, dwa woły, krowę, jałówkę, owce i świnię
Złotej nie ma wcale w inwentarzu
W Głuchowie brak
1777
W Wysokienicach jest Franciszek Stasiak mający dom
W Jasieniu jest Mateusz Kubiak na funkcji włodarza, ma dom, syna, 5 zagonów ziemi, woła; Walenty Kubiak ma dom, dwóch synów, córkę
Nie są po sąsiedzku, ale to pewnie tamci Kubowie z 1795.
Złotej i Głuchowa nie widzę (brak sumariusza)
1767
W Wysokienicach brak
W Jasieniu jest Walenty Kubiak mający dom, 5 zagonów, woła, konia, krowę i stodołę
W Głuchowie brak,
Złotej nie widzę
Pisać konkrety co chcecie to i kwerendę lepszą dostaniecie.
Pozdrawiam,
Adam
1795
W Miedniewicach brak
Baboszewa nie widzę
Jakbyś chociaż klucz podał to byłoby łatwiej
1777
W Miedniewicach brak
a Baboszewa nawet nie wiem gdzie szukać
Arkadiuszu,
1795
W Wysokienicach jest Stanisław Supeł z żoną, bez dzieci, ma chałupę i stodołę, konia, dwa woły i krowę
W Jasieniu Mateusz Kuba z żoną, synem, córką, ma stodołę, konia, dwa woły, krowę, jałówkę, dwie owce i świnię; jest tu również po sąsiedzku Walenty Kubka z żoną, synem, córką, ma chałupę, stodołę, konia, dwa woły, krowę, jałówkę, owce i świnię
Złotej nie ma wcale w inwentarzu
W Głuchowie brak
1777
W Wysokienicach jest Franciszek Stasiak mający dom
W Jasieniu jest Mateusz Kubiak na funkcji włodarza, ma dom, syna, 5 zagonów ziemi, woła; Walenty Kubiak ma dom, dwóch synów, córkę
Nie są po sąsiedzku, ale to pewnie tamci Kubowie z 1795.
Złotej i Głuchowa nie widzę (brak sumariusza)
1767
W Wysokienicach brak
W Jasieniu jest Walenty Kubiak mający dom, 5 zagonów, woła, konia, krowę i stodołę
W Głuchowie brak,
Złotej nie widzę
Pisać konkrety co chcecie to i kwerendę lepszą dostaniecie.
Pozdrawiam,
Adam
Ostatnio zmieniony pt 09 sty 2015, 13:38 przez luigi37, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bajer_Piotr