Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Kingi:
Dygnos –nie znalazłam; może od dygać ‘kłaniać się niepewnie’?
Kacner – nie znalazłam.
Nidzgorski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Nitzer.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001, s. 146
Dygnos –nie znalazłam; może od dygać ‘kłaniać się niepewnie’?
Kacner – nie znalazłam.
Nidzgorski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Nitzer.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001, s. 146
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

Witaj
Aftanas vel Awtanas vel Affanas – nie znalazłam; może od imienia Atanazy, notowanego w językach wschodniosłowiańskich jako Afanasij, Apanas.
Olida - nie znalazłam.
Pryl (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Prill, ta od Brill ‘ryba olszówka’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Aftanas vel Awtanas vel Affanas – nie znalazłam; może od imienia Atanazy, notowanego w językach wschodniosłowiańskich jako Afanasij, Apanas.
Olida - nie znalazłam.
Pryl (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Prill, ta od Brill ‘ryba olszówka’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
-
czar.mar.13
- Ewa_Szczodruch

Witaj Jarku
Pitucha (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od pita ‘vulva’, pitak ‘pica, grdyka’ też od gwarowego pit ‘penis’.
Solecki 1393 - od nazw miejscowych Solec, Solca (kilka wsi).
Pitucha (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od pita ‘vulva’, pitak ‘pica, grdyka’ też od gwarowego pit ‘penis’.
Solecki 1393 - od nazw miejscowych Solec, Solca (kilka wsi).
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla czar.mar.13 :
Pierściennik – w tej formie nie znalazłam; prawdopodobnie od pierścień, pierścionek.
Stelmachowicz 1628 - w grupie nazwisk pochodzących od stelmach ‘rzemieślnik wyrabiający drewniane części wozu’.
Pierściennik – w tej formie nie znalazłam; prawdopodobnie od pierścień, pierścionek.
Stelmachowicz 1628 - w grupie nazwisk pochodzących od stelmach ‘rzemieślnik wyrabiający drewniane części wozu’.
-
agnieszka_ak

Nazwisko Ładziak, Wiewiórka
poszukuję pochodzenia nazwiska Ładziak i Wiewiórka
- Ewa_Szczodruch

Witaj Agnieszko
Ładziak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od ładzić ‘porządkować, ładny.
Wiewiórka XIII w. - w grupie nazwisk pochodzących od dawnego wiewiór ‘rzeżączka’, wiewiórka, z gwarowego wiewiór ‘gryzon nadrzewny’.
Ładziak (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od ładzić ‘porządkować, ładny.
Wiewiórka XIII w. - w grupie nazwisk pochodzących od dawnego wiewiór ‘rzeżączka’, wiewiórka, z gwarowego wiewiór ‘gryzon nadrzewny’.
-
agnieszka_ak

Nazwiska: Bałtruczek, Szkopiec, Rutkowski i Zieliński
Szukam pochodzenia nazwisk Bałtruczek, Szkopiec, Rutkowski.
Rejon Sokółka.
pozdrawiam
Rejon Sokółka.
pozdrawiam
- Ewa_Szczodruch

Witaj Agnieszko
Bałtruczek – tej formy nie znalazłam; ale prawdopodobnie od imienia Baltazar.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Rutkowski 1462- od nazwy miejscowej Rutki (częste).
c. d. n.
Bałtruczek – tej formy nie znalazłam; ale prawdopodobnie od imienia Baltazar.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Rutkowski 1462- od nazwy miejscowej Rutki (częste).
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Agnieszki:
Szkopiec (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od skop ‘kastrowany baran; naczynie na mleko; danina w snopach’; też szkop ‘pogardliwie o Niemcu’.
Zieliński 1447 - od nazw miejscowych Zieleń, Zieleniec (kilka wsi).
Szkopiec (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od skop ‘kastrowany baran; naczynie na mleko; danina w snopach’; też szkop ‘pogardliwie o Niemcu’.
Zieliński 1447 - od nazw miejscowych Zieleń, Zieleniec (kilka wsi).
- Aftanas_Jerzy

Nazwiska: Siemiątkowski, Wielgoszewski
SIEMIĄTKOWSKI - od imion złożonych Siemomysł, Siemosław , też na Kresach Wsch. od Siemion lub "siemia" - rodzina. Podstawa: Kazimierz Rymut "Nazwiska Polaków" (str. 240).
WIELGOSZEWSKI - od "wielki", stp. "wieliki", "wielgi".
Podstawa: K. Rymut "Nazwiska Polaków" (str 289)
WIELGOSZEWSKI - od "wielki", stp. "wieliki", "wielgi".
Podstawa: K. Rymut "Nazwiska Polaków" (str 289)
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Aftanas_Jerzy

Cytowane dzieło K. Rymuta wydane przez Zakład Narodowy im Ossolińskich w 1991r
Łączę ukłony
Jerzy Aftanas
Łączę ukłony
Jerzy Aftanas
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Bardzo dziękuję za udzieloną pomoc
Pozdrawiam
Leszek Siemiątkowski
Pozdrawiam
Leszek Siemiątkowski
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,
w uzupelnieniu danych Jerzego, korzystam z dziela prof. K. Rymuta - "Nazwiska Polakow -
Slownik historyczno-etymologiczny" wydanie z 2001, tom II.
Nazwisko Wielgoszewski Profesor wymienia w grupie nazwisk powstalych tak, jak podaje Jerzy.
Dodam, ze nazwisko Wielgoszewski bez daty odnotowania, Profesor wymienia po nazwisku
Wielgosz odnotowanym w 1491.
Nazwisko Siemiątkowski, wg Profesora powstalo od miejscowsci Siemiątkowo [ pow. ciechanowski
lub pow. ostrolecki] i Profesor podaje, ze zostalo odnotowane w 1631.
Tadeusz Gajl w "Polskie rody szlacheckie i ich herby", 2000,podaje, ze Siemiątkowski zostal
nobilitowany w 1584 i posiada herb Jastrzebiec.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jastrz%C4% ... zlachecki)
Dane Profesora podane przez Jerzego, mozna odniesc do etymologii nazw miejscowosci.
Pozdrawiam,
Wladyslaw
w uzupelnieniu danych Jerzego, korzystam z dziela prof. K. Rymuta - "Nazwiska Polakow -
Slownik historyczno-etymologiczny" wydanie z 2001, tom II.
Nazwisko Wielgoszewski Profesor wymienia w grupie nazwisk powstalych tak, jak podaje Jerzy.
Dodam, ze nazwisko Wielgoszewski bez daty odnotowania, Profesor wymienia po nazwisku
Wielgosz odnotowanym w 1491.
Nazwisko Siemiątkowski, wg Profesora powstalo od miejscowsci Siemiątkowo [ pow. ciechanowski
lub pow. ostrolecki] i Profesor podaje, ze zostalo odnotowane w 1631.
Tadeusz Gajl w "Polskie rody szlacheckie i ich herby", 2000,podaje, ze Siemiątkowski zostal
nobilitowany w 1584 i posiada herb Jastrzebiec.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jastrz%C4% ... zlachecki)
Dane Profesora podane przez Jerzego, mozna odniesc do etymologii nazw miejscowosci.
Pozdrawiam,
Wladyslaw