Warszawa, XIX w. zasoby zindeksowane

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Jestem chętna do pomocy w zindeksowaniu warszawskiej parafii (XIX w.):

- św. Krzyża

w pierwszej kolejności, ale interesują mnie w gruncie rzeczy wszystkie warszawskie parafie z tego okresu.

Kto następny :) ?
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Bardzo chętnie pomogę, chociaż Warszawy nie lubię jak wiekszość Polaków. Jest to możliwe tylko w domu bo mieszkam na Dolnym Śląsku i trudno dojeżdżać do Warszawy. Paza tym możliwe to będzie za jakieś 3 m-ce bo w tej chwili indeksuję inne parafie . Pozdrawiam Bożena Balawender
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Pani Bożeno,

to miło z Pani strony, że chce Pani wesprzeć projekt indeksacji, bo pracy jest naprawdę sporo, natomiast myślę, że Pani emocjonalny stosunek do Warszawy nie ma nic wspólnego z indeksacją metryk, więc po co o tym pisać ?

Pozdrawiam serdecznie,
Aneta Kaczmarek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Pytanie "która z parafii" ma na celu (tak jak i poprzednio) ustalenie o zasoby której mam się starać, tzn gdzie uderzać aby dostać zgodę na publikację zdjęć aktów. Wyniki poprzedniego badania (chociaż być może niemiarodajne) bardzo mi pomogły w wyborze celu. Sprawy posuwają się do przodu:) Mam nadzieję, że w najbliższym czasie pojawią się informacje o postępach i nowych możliwościach. Aby zapewnić ciągłość,
uniknąć przestojów staram się przygotować następne materiały (tzn zgodę na publikację aktów) oraz możliwości ich przetworzenia.
Każda dobrze opracowana i opublikowana parafia, każda wykorzystana we właściwy sposób zgoda na publikację aktów, moim zdaniem, zwiększa szansę na pozysaknie kolejnych zasobów.
Prace na chrztami/urodzeniami z warszawskiej parafii Wszystkich Świętych trwają, wydaje mi się, że udało się nam uniknąć wpadek (odpukać:). Poprzednio wykonane prace dla innych dysponentów archiwaliów także zakończyły się pełnym sukcesem w zadeklarowanym zakresie. Dzięki temu wyrabiamy sobie markę, dobrą opinię, którą przekuwamy na kolejne zgody.
Wydaje mi się, że decyzja o wzięciu udziału w pracach, które możliwe są dzisiaj będzie miała przełożenie na przyszłość - zaskutkuje tym samym co poprzednio (kolejną parafią czy tez grupą parafii)
I znów: wydaje mi się, że Ci którzy będą mogli "pochwalić się" uwiarygodnić udziałem w udanym projekcie będą mieli większe szanse na uzyskanie zgody na publikacje danych bardziej ich interesujących.
Gwarancji takiej dać nie mogę, nie wiem czy zadziała to w każdym przypadku.
To naprawdę nie jest projekt regionalny - i nie tylko o zaindeksowanie jednej czy kilku parafii chodzi. A że proboszcz Nowak z parafii Wszystkich Świętcyh jest pierwszym, który widzi głęboki sens w takim działaniu? Być może do innych genealodzy zainteresowani publikacją nie mieli szczęścia dotrzeć.
To tyle jeśli chodzi o "dlaczego Warszawa?". Wróciłem do już raz opisywanego tematu, aby wyjaśnić ponownie.

pozdrawiam serdecznie

P.S. :) Gdyby chodziło tylko o zindeksowanie warszawskiej parafii.. to chyba bym nie oparł się pokusie postawienia na "mniejszość Polaków":) Ale naprawdę ma to przełożenie na polskie instytucje, więc z
wielką radością witam deklarację Pani Bożeny, zapisuję, że jest Pani całkowicie obojętne jaka to będzie parafia i liczę na kontakt w sierpnu albo wrześniu.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Najbardziej interesuje mnie woj. podkarpackie- to jest parafia mojego męza. Natomiast moja rodzina w niemal całości pochodzi z dawnych kresów. Ja indeksuję w tej chwili parafię z Wielkopolski i woj Pomorsko-Kujawskiego (tutaj mam skany od 1708 roku do 2008 jest tego około 20000 wpisów). Jak tylko to skończę oczywiście chętnie pomogę w indeksacji obojętnie jakiej parafii z Warszawy. Pozdrawiam serdecznie Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witam,
Ja także byłabym chętna pomóc, ale niestety nie znam za dobrze rosyjskiego. Choc jeśli imię i nazwisko jest wyraźnie napisane, to dam radę przeczytac. A tym bardziej jeśli ksiądz pisał imię i nazwisko w nawiasie po polsku.

Jestem bardzo zainteresowana parafią św. Krzyża w Warszawie :)

Pozdrawiam,
Marta
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Ja zgłosiłem chęć indeksowania parafi Ewangelicko-Augsburskiej do dyrekcji Archiwum
Warszawa Krzywe Koło 7.Odpisano mi,że trwają w tej chwili prace nad skanowaniem mikrofilmów z innych parafii i dopiero po ich zakończeniu będzie taka możliwość.Ciekaw jestem jak długo to potrwa.Niestety genealogia to nauka cierpliwości.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a jakiś typ z zakresu par. rzymsko-katolickich z XIX wieku?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... arget=_top
:)
To jako przykład działania zasady: dzięki wcześniejszej pracy można było nawiązać współpracę w innym zakresie. Parafia Wszystkich Świętych nie jest już jedyną, której zasoby można opublikować w sieci. Tym razem rarytas także ze wględu na wiek materiałów. Zgody na publikacje są, na następne także duże szane. Problemem staje się nie jak dotychczas- brak możliwości publiacji a brak "mocy przerobowych" - teraz od nas i tylko od nas zależy czy i kiedy będzie mozna oglądać poindeksowane metryki w sieci. Trudno będzie obciążyć "czynniki zewnętrzne" niechęcią etc . Zindeksujemy szybko to będą:)
Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za wykonaną olbrzymią pracę.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

marta1044 pisze:Witam,
Ja także byłabym chętna pomóc, ale niestety nie znam za dobrze rosyjskiego. Choc jeśli imię i nazwisko jest wyraźnie napisane, to dam radę przeczytac. A tym bardziej jeśli ksiądz pisał imię i nazwisko w nawiasie po polsku.

Jestem bardzo zainteresowana parafią św. Krzyża w Warszawie :)

Pozdrawiam,
Marta
Marto,

każda para rąk się przyda ! Nawet jeśli nie czujesz się dobrze w rosyjskim, do zindeksowania są również metryki pisane łaciną czy w języku polskim. Te ostatnie również wymagają naszej obróbki.
Nawiązując natomiast do nowego „nabytku”, czyli „metryk świętojańskich” jeśli mogę tak ów skarb nazwać, to myślę, że byłoby ogromnym zaszczytem móc zindeksować XVI czy XVII-wieczne metrykalia.
Parafrazując słowa Włodka – bierzmy się do roboty !

Pozdrawiam serdecznie :)
Aneta
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Faktycznie, XVI i XVII wiek to takie rarytasiki :) Przecież w wielu parafiach księgi tak stare ja XVII-wieczne się nie zachowały, a tych z XVI wieku jeszcze nie prowadzono. To dopiero musi być dreszcz emocji podczas przeglądania takich skarbów.
Indeksacja metryk pisanych po polsku - jak najbardziej, po łacinie - też bym sobie poradziła. Ale tak jak pisałam, dopiero jak skończę indeksować Baboszewo i Płońsk.

Pozdrawiam,
Marta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

jako ciekawostka
porównałem próbkę (1000 rekordów rok 1898 skorowidza ASC StanisławBM WawaWola z księgą chrztów)
skorowidz zawiera ok. 30% błędów:
brak aktów pod danym numerem 49
więcej niż jeden akt pod jednym numerem 31
akt z błędnym nazwiskiem 185
(nie liczę błędów w imionach jako mniej istotnych)
około połowy z tych błędów uniemożliwiają skuteczne wyszukanie nazwiska które jest w zasobach (skorowidz ASC je ukrył), z pozostałej części większość to błędy które utrudniają ale nie uniemożliwiają znalezienie
czyli
opierając się na skorowidzu ASC (i zakładając że błędy są mniej wiecej tak samo często spotykane w innyh skorowidach ASC).. będziemy mieć
15-30% fałszywie negatywnych odpowiedzi na zadaną kwerendę

.....
pozdrawiam
SzotowskaM

Sympatyk

Post autor: SzotowskaM »

od kilku dni mam problemy z pocztą-nie mogę się zalogować,zresztą nie tylko ja patrząc na komentarze do problemów poczty wp
[zgłaszam na wszelki wypadek,gdyby ktos nie mógł doczekać się moich odpowiedzi,jak tylko uda mi się ją otworzyć,przeczytam i odpiszę na wszystkie @,bardzo przepraszam wszystkich za zwłokę]
Małgorzata Szotowska
Jozef11
Mistrz

Post autor: Jozef11 »

Kaczmarek_Aneta pisze:Jestem chętna do pomocy w zindeksowaniu warszawskiej parafii (XIX w.):

- św. Krzyża

w pierwszej kolejności, ale interesują mnie w gruncie rzeczy wszystkie warszawskie parafie z tego okresu.

Kto następny :) ?
Kostrzewski Józef -Jozef11
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

A to bardzo miło, z tym że aktualnie św. Krzyż nie jest zdigitalizowany (jeszcze ?), jest natomiast sporo do zrobienia w warszawskiej parafii Wszystkich Świętych, dlatego zapraszam Pana, Panie Józefie - do współpracy :)

Pozdrawiam,
Aneta Kaczmarek

kontakt: indexwawaww@gmail.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”