Kilka nazwisk z mojego drzewa(rutar)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kilka nazwisk z mojego drzewa(rutar)
Witam,
mam parę interesujących mnie nazwisk w moim drzewie:
RYNEK-ŁÓDZKIE/MAZOWIECKIE
OKLESIŃSKI-MAZOWIECKIE
SZAMBOR, SZAMBUR, SZAMBÓR. SIEBOR(SIEMBOR)-RADOMSKIE, I OKOLICE ROKITNA(mazowieckie)
Może ktoś ma w swym drzewie któreś.
Pozdrawiam
Rutar
mam parę interesujących mnie nazwisk w moim drzewie:
RYNEK-ŁÓDZKIE/MAZOWIECKIE
OKLESIŃSKI-MAZOWIECKIE
SZAMBOR, SZAMBUR, SZAMBÓR. SIEBOR(SIEMBOR)-RADOMSKIE, I OKOLICE ROKITNA(mazowieckie)
Może ktoś ma w swym drzewie któreś.
Pozdrawiam
Rutar
- Czerkawska_Ewa

Witam,
Ten Pisarski jest z innego prawdopodobnie z innego rodu Pisarskich.Jak napisała Pani w poście dot. szewców Warszawskich urodził się w Ciechanowie. Moi Pisarscy są na Tarchominie od 1802/1803, ale też nie wiem skąd przybył protoplasta rodu Jakub Pisarski, który w 1817 też raz został wymieniony jako szewc.
Pozdrawiam
Artur(rutar)-poprzestawiane lieterki w imieniu
Ten Pisarski jest z innego prawdopodobnie z innego rodu Pisarskich.Jak napisała Pani w poście dot. szewców Warszawskich urodził się w Ciechanowie. Moi Pisarscy są na Tarchominie od 1802/1803, ale też nie wiem skąd przybył protoplasta rodu Jakub Pisarski, który w 1817 też raz został wymieniony jako szewc.
Pozdrawiam
-
zawadzka.jolanta

-
zawadzka.jolanta

- Czerkawska_Ewa

Żeby się przekonać, czy to ci sami Pisarscy czy inni, trzeba by odnaleźć synów Jakuba i ojca Jana (ojca Bronisława). Na pewno z czasem się uda.Rutar pisze:Witam,
Pozdrawiam
Pozdrawiam,
Ewa
Witam,
Synów Jakuba mam
z tym, że dwóch na trzech mam tylko że się urodzili i tyle. Może podróżowali
A moi Pisarscy na Tarchominie są na Tarchominie od 1781.Znalazłem w genetece Jakuba Pisarzewicza i data urodzenia się zgadza
Miał rodzeństwo ale tylko siostry które zmarły jak były małe.
Pozdrawiam
Rutar
Synów Jakuba mam
Pozdrawiam
Rutar
- Czerkawska_Ewa

Rzeczywiście dużo Pisarskich na Tarchominie i w Ciechanowie. Metryki z Ciechanowa nie są jeszcze zindeksowane, a ja nie mam czasu szukać.
Znalazłam metrykę chrztu Bronisława Pisarskiego, nr 255:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 55-258.jpg
Nie wiem, czy dobrze odczytałam, ale chyba jak się urodził, to jego ojciec Jan miał 54 lata, a jego żona 32 lata. Mogła to być jego kolejna żona lub późno się ożenił, czyli urodził się około 1822 roku. Nie mogę odczytać jaki miał zawód, może ktoś pomoże ?
Świadkami byli Piotr i Konstanty Nawrocki. Przydałby się akt ślubu, może coś by się wyjaśniło, ale nie wiem, gdzie brali ślub, bo nie wiem, skąd była jego żona Ludwika z Mieszkowskich.
Znalazłam akt ślubu Jana Pisarskego urodzonego około 1821 roku. Jeżeli to ten sam, to był co najmniej 3 razy żonaty i był synem Stanisława i Marianny Grodeckiej (ślub w 1817 w Ciechanowie). Sławetny Stanisław (ur. ok. 1782 r. w Pawłowie ???), syn Szymona i Franciszki z Rutkowskich:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... lik=10.jpg
Myślę, że byli spokrewnieni. Dlaczego ?
- szewc to był często zawód dziedziczny, a szewcy byli mobilni, jechali tam, gdzie była praca;
- często dalsza rodzina pomagała w znalezieniu pracy i tak Bronisław mógł się znaleźć na Tarchominie.
- jeżeli to chodzi o Pawłów koło Kampinosu (nie jestem pewna, bo ciężko odczytać), to był niedaleko Tarchomina
Ale to się wszystko dopiero okaże.
Pozdrawiam,
Ewa
Znalazłam metrykę chrztu Bronisława Pisarskiego, nr 255:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 55-258.jpg
Nie wiem, czy dobrze odczytałam, ale chyba jak się urodził, to jego ojciec Jan miał 54 lata, a jego żona 32 lata. Mogła to być jego kolejna żona lub późno się ożenił, czyli urodził się około 1822 roku. Nie mogę odczytać jaki miał zawód, może ktoś pomoże ?
Świadkami byli Piotr i Konstanty Nawrocki. Przydałby się akt ślubu, może coś by się wyjaśniło, ale nie wiem, gdzie brali ślub, bo nie wiem, skąd była jego żona Ludwika z Mieszkowskich.
Znalazłam akt ślubu Jana Pisarskego urodzonego około 1821 roku. Jeżeli to ten sam, to był co najmniej 3 razy żonaty i był synem Stanisława i Marianny Grodeckiej (ślub w 1817 w Ciechanowie). Sławetny Stanisław (ur. ok. 1782 r. w Pawłowie ???), syn Szymona i Franciszki z Rutkowskich:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... lik=10.jpg
Myślę, że byli spokrewnieni. Dlaczego ?
- szewc to był często zawód dziedziczny, a szewcy byli mobilni, jechali tam, gdzie była praca;
- często dalsza rodzina pomagała w znalezieniu pracy i tak Bronisław mógł się znaleźć na Tarchominie.
- jeżeli to chodzi o Pawłów koło Kampinosu (nie jestem pewna, bo ciężko odczytać), to był niedaleko Tarchomina
Ale to się wszystko dopiero okaże.
Pozdrawiam,
Ewa
Ostatnio zmieniony sob 24 maja 2014, 19:16 przez Czerkawska_Ewa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Węgrzyn_Ania

Ja w swoim drzewie mam Wojciechowskich w linii głównej, którzy pierwszy raz pokazują się w Kampinosie pod koniec XIX w.
Pozdrawiam Ania
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
- Czerkawska_Ewa

Witam,
Znalazłem że Pisarscy są na Tarchominie od 1781-Jakub się urodził.A zauważyłem że na początku XIX wieku ludzie osiedlali się na Tarchominie.Migracja na północ jest wg mnie mało możliwa. Choć jestem ciekaw skąd przybył ojciec Jakuba Wojciech ale to bym musiał do archiwum pewnie pojechać.
Pozdrawiam
Artur
Znalazłem że Pisarscy są na Tarchominie od 1781-Jakub się urodził.A zauważyłem że na początku XIX wieku ludzie osiedlali się na Tarchominie.Migracja na północ jest wg mnie mało możliwa. Choć jestem ciekaw skąd przybył ojciec Jakuba Wojciech ale to bym musiał do archiwum pewnie pojechać.
Pozdrawiam
Artur
Oho, odkopywanie ponad półrocznego tematu. Nie ładnie z mojej strony 
Ale wracając do sprawy - widzę że masz wśród nazwisk Krystynus. Czy znajdują się w nich takie imiona jak np. Sabina, Maciej, Józef, Jan? W swoim drzewie posiadam ~15 osób o nazwisku Krystynus, wywodzących się ze Złakowa Kościelnego, a później właśnie z Tarchomina.
Pozdrawiam
Ale wracając do sprawy - widzę że masz wśród nazwisk Krystynus. Czy znajdują się w nich takie imiona jak np. Sabina, Maciej, Józef, Jan? W swoim drzewie posiadam ~15 osób o nazwisku Krystynus, wywodzących się ze Złakowa Kościelnego, a później właśnie z Tarchomina.
Pozdrawiam
Poszukiwane nazwiska: Kawka, Malesa, Gryziak, Tomczak, Ćwikła, Dziduch