Rustejko / Rusteyko szukam informacji. Już znalazłam!!!

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Rustejko / Rusteyko szukam informacji. Już znalazłam!!!

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam,
Ostatnio odkryłam iż jedna z moich przodkiń Józefa po mężu Kulwieć, z panieńskiego miała nan nazwisko Rustejko.
Urodziła się w Marynówce Litewskiej koło Wilna chyba par. Urdomin w 1882r i była córką Aleksandra i Ewy Rustejko.
A potem, nie wiem kiedy, wyszła za mąż za "jakiegoś" Kulwiecia, tez nie znam jego danych.
Mieszkała po wojnie w Szczecinie (na ul. Armii Czerwonej 20/9) i tam zmarła w 1963r.

Oprócz tego w grobie brata mojego pradziadka z zupełnie innej rodziny, Aleksandra Babińskiego pochowano Józefa Rustejkę (Rusteykę) http://www.genealogia.okiem.pl/powstani ... o=Rusteyko.

Szukam wszelkich informacji o rodzinie tego nazwiska.
Ostatnio zmieniony pt 21 lut 2014, 13:34 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Aleksander Babiński to ten francuski ?

http://books.google.fr/books?id=OsIxAAA ... YQ6AEwBDgU
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

elgra pisze:Aleksander Babiński to ten francuski ?

http://books.google.fr/books?id=OsIxAAA ... YQ6AEwBDgU
Tak, ten francuski.
Dzięki. Chciałam znaleźć te Gabrialiszki, w których sie urodził, ale nie znalazłam. Ani współcześnie, ani w Słowniku geograficznym Królestwa... Jak te Gabrialiszki mogły się nazywać rzeczywiście?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Re: Rustejko / Rusteyko szukam informacji.

Małgorzata_Kulwieć pisze:Aleksandra Babińskiego pochowano Józefa Rustejkę (Rusteykę) .
No to pewnie masz miejsce i datę zgonu ?
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam,

Może chodzi o miejsce urodzenia Gabrjeliszki z gminy Dryświaty, powiat brasławski, województwo wileńskie? :)

Pozdrawiam

Daniel Haponiuk
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

elgra pisze:
Małgorzata_Kulwieć pisze:Aleksandra Babińskiego pochowano Józefa Rustejkę (Rusteykę) .
No to pewnie masz miejsce i datę zgonu ?
Znam datę śmierci -13-01-1907, a miejsce? Paryż, w hotelu Lambert.
A i ponoć urodził się w powiecie wiłkomierskim, więc nie jestem pewna tych Gabrjeliszek w okolicach Brasławia. Ale może?

Ooo! Już znalazłam Gabrieliszki w Słowniku, ale pisane Gabryeliszki - folwark w powiecie wiłkomierskim, pod koniec XIX w. własność Sobkiewiczów oraz okolice też w tym powiecie, gmina Kurkle i zaścianek w gminie Owanta. Może to tam, w którejs z ych miejscowości urodził sie Rustejko?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Nekrolog
Joseph Rusteyko ur 5 lipca 1828 w Gabryeliszki, Samogitie (G. Kowno)
zmarł 13 stycznia 1907 w Paryżu, Hotel Lambert
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Magorzato,
Znalazam na Ancestry amerykanska aplikacje o paszport dotyczaca Josepha Rusteyko, syna Pawla, urodzonego na Litwie 6 stycznia 1854r, fotografa, ktory wyemigrowal do Stanow z Paryza w roku 1889. Dokument jst o tylke cenny, za jest do niego zalaczona fotografia aplikanta. Aplikacja jest z 1922r i sugeruje, ze Jozef jechal odwiedzic rodzine w Kownie. Jezeli jest to jeden z "twoich" chetnie podam link lub przesle pliki na twoj e-mail.

Maja
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Maju, nie mogę wysłać Ci prywatnej wiadomości. Czy Twój nick jest Twoim adresem emailowym? Jeśli tak to na niego wysłałam Ci kontakt.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Małgorzato
być może w USA są jacyś potomkowie tego Józefa - w linku
gazetka - na str 5 jest wymieniony Borys Kulwiec .
Dziwne , że z takim imieniem .

Anna Grażyna

http://stmarysprep.com/Publication/August%202010.pdf
Awatar użytkownika
MajaWojdalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MajaWojdalski »

Malgorzato,
PW nie dziala, poniewaz moj nick zawiera @. Informacje i skany przeslalam na twoj e-mail.
Pozdrawiam.
Maja
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No i nawet nie zgadniecie co mi sie zdarzyło wczoraj w nocy!
Otóż przeglądałam sobie w spokoju parafię Łopie, rocznik po roczniku, indeks za ideksem, strona po stronie. Tak jak to teraz zwyczajowo robię w parafiach, które leżą o okolicy, w której zamieszkiwali moi przodkowie.
Zabrałam się za śluby z lat 1889-1927 i co znalazłam??? Jak myślicie?
Ślub Józefy RUSTEJKO z Janem Kulwieć.
Tak, tak! Tej Ziutki, która zmarła w Szczecinie. :D
Zadziałał przypadek, bo w ogóle nie powinnam sie była tam jej spodziewać. W akcie zgonu napisano, że urodziła się w Marynówce Litewskiej czyli w parafii Urdomin na południowy zachód od Wilna. A tutaj Łopie, na północny wschód od Kowna, w odległości od Marynówki ok. 120 km.
Tymczasem w akcie ślubu z Janem Kulwieciem napisano iż urodziła się ... (nieczytelne - może ktoś da radę odczytać?) http://www.epaveldas.lt/vbspi//content/ ... 301643_203 w parafii Kormiałowskiej. Ale w Kormiałowie jej nie znalazłam, więc muszę poszukać szerzej.
Niesamowite, ale dalej nie wiem dlaczego ona mieszkała z moim stryjecznym dziadkiem. Nie wiem kim był dla nas Jan Kulwieć, jeszcze do tego nie doszłam, ale jakoś chyba byli spokrewnieni?

Wniosek z tego taki, że nie należy się niczego spodziewać, tylko szukać, szukać i jeszcze raz szukać. I zdać się na los! :mrgreen:
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Witaj, Małgosiu,

Podzielam radość z Twojego odkrycia. Twoi przodkowie Cię wspierają!

Próbuję odczytać : ....w zaś(cianku) Micheliszki/Michaliszki.

Pozdrawiam serdecznie ,
Monika
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

No i znalezisk ciąg dalszy.
W ostatnio udostępnionych metrykach z Kowna znalazłam akt urodzenia córki Jana Kulwiecia i Józefy z Rustejków (15-11-1902) Stanisławy.
No i po nawiązaniu kontaktu (w USA) z wnukiem mego stryjecznego dziadka (czyli brata mojego dziadka) Józefa, tego co to mieszkał w Szczecinie, okazało się, że ówże wnuk nigdy nie słyszał ani o Józefie i Janie. Więc okazuje się, że oni mieszkali obok siebie w Szczecinie przypadkiem i nie wiedzieli o sobie nawzajem.
I dalej nie wiem jakie pokrewienstwo i jak daleko sięgające było pomiędzy nimi!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Stawska_Mirosława

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Stawska_Mirosława »

Pani Małgorzato. Ciekawostka. Szukając informacji o Solcy Wielkiej natrafiłam na blog turysty rowerowego, który zrobił zdjęcie nagrobka cmentarnego w tejże parafi .widniał tam napis "absolwent szkoły Kulwiecia w Warszawie". Mireczka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”