wpis w Metryce -łacina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- A.Michałowski

wpis w Metryce -łacina
Witam,
W książce Cz.Brodzickiego,Ziemia łomżyńska do 1525 roku,na str.152 jest wzmianka,że " w r.1421 ks.Janusz I nadał 10 włók lasu obok Macieja z Kolna Tomaszowi z Jawora" - AGAD,MK 3.75 V.Mam prośbę o zidentyfikowanie tego wpisu w Metryce Koronnej, w/g linkowanego skanu wymienionej strony z AGAD.Jest tam wymienione 6 różnych nadań...
http://pther.eu/MK/003/PL_1_4_1-003_0159.html
Pozdrawiam,
Aleksander.
W książce Cz.Brodzickiego,Ziemia łomżyńska do 1525 roku,na str.152 jest wzmianka,że " w r.1421 ks.Janusz I nadał 10 włók lasu obok Macieja z Kolna Tomaszowi z Jawora" - AGAD,MK 3.75 V.Mam prośbę o zidentyfikowanie tego wpisu w Metryce Koronnej, w/g linkowanego skanu wymienionej strony z AGAD.Jest tam wymienione 6 różnych nadań...
http://pther.eu/MK/003/PL_1_4_1-003_0159.html
Pozdrawiam,
Aleksander.
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
- Kontakt:
wpis w Metryce -łacina
Przedostatni. Tłumaczenie przybliżone, na gotyku rzadko pracuję.
Tomasz Jawor
Także pan książę Tomaszowi alias Jawor dał 10 łanów koło Macieja i Jakusza z Kolatu? leżących blisko Compra? wyjąwszy barcie? w kwocie zwykłej? Dan jak wyżej.
Tomasz Jawor
Także pan książę Tomaszowi alias Jawor dał 10 łanów koło Macieja i Jakusza z Kolatu? leżących blisko Compra? wyjąwszy barcie? w kwocie zwykłej? Dan jak wyżej.
Bartek
-
Sawicki_Julian

wpis w Metryce -łacina
Witam, tu z tymi barciami prawie w każdym nadaniu się powtarza, czyli chodzi o pszczoły w lesie i miód z tych barci był zbierany i do księcia tylko należał, choć stały te barcie w tym nadanym polu dla nowego właściciela ; pozdrawiam - Julian
- A.Michałowski

- A.Michałowski

Re: wpis w Metryce -łacina
Jeśli można jeszcze zapytać.Co znaczy Dan jak wyżej.Czy jest tam podana data tego nadania ,czy może jeszcze jakaś dodatkowa standartowa formuła wynikająca z wcześniejszych wpisów na tej stronie ?Bartek_M pisze:Przedostatni. Tłumaczenie przybliżone, na gotyku rzadko pracuję.
Tomasz Jawor
Aleksander.
- Bartek_M

- Kontakt:
Jest to odsyłacz do datacji wyrażonej wcześniej. Widzę ją trzy wpisy wyżej: "Datum in Chompra [?] in vigilia Nativitatis sancti Johannis"- czyli 23 VI. Co do daty rocznej, jeszcze wcześniej widzę "anno xx-o", co na marginesie zinterpretowano jako dwie ostatnie cyfry roku 1420. Ale nie znam się na dyplomatyce mazowieckiej, nie wiem, czy nie jest to wyłom w datacji i czy być może nie należałoby się odnieść do wpisów jeszcze starszych.
Co oznacza datum
W dokumentach średniowiecznych na końcu znajduje się zwykle formła DATUM oraz ACTUM. Ostatnie zawsze z tego co pamiętam oznacza czynność prawną (datę) a pierwsze czas wydania dokumentu (datę). Nie zawsze obie te cznności miały miejce w tym samym momencie.
Przyznam że nie spostrzegłem tego, bo skupiłem sie na tym co chciał A. Michałowski. W Kobylinie jest jednak Łomża jako miejsce wystawienia aktu, a tu jest w tekście i nieco inaczej pisane. Nie jestem specjalista od Mazowsza ani od bartnictwa. Na moje wyczucie chodzi tu o osobę lub miejsce w puszczy, ale odpowiedx ta dopiero lektura księgi. Być może taki sam zapis da się zauważyć na wczesniejszych stronach księgi i wtedy wszystko się wyjaśni. W tym wypadku nie chodzi tu o Łomżę, niemniej dziękuje za zwrócenie mi uwagi, że tu mogło byc rozwiązanie zagadki.
Lompra
Panie Bartku moim zdaniem ma Pan bardzo dobre przeczucie widząc tam nazwę miejscowości. Najpierw podaje moj odczyt: prope Lompza (wzglednie prope Lompra) - ja tam widze raczej z niż r. Zaintrygowała mnie ta sprawa no i trochę poszukałem. W sieci znalazlem taką publikację: Łomża 1403-1476. Kartoteka Słownika historyczno-geograficznego Mazowsza w średniowieczu. Kartoteka powiatu łomżyńskiego w średniowieczu. A tam coś takiego https://drive.google.com/open?id=0B6bvP ... authuser=0. Czyli jest to najpewniej Łomża. Ale nie ma nic pewnego 
Serdecznie pozdrawiam
Serdecznie pozdrawiam
- A.Michałowski

Dziękuję bardzo za pomoc i opinie w tym temacie.Dr Czesław Brodzicki w swojej pracy wymienia rok nadania "1421",Być może,że pomylił się,lub jest to błąd w druku.Książka nie posiada jednak załącznika z wykazem błędów.....Bartek_M pisze:Jest to odsyłacz do datacji wyrażonej wcześniej. Widzę ją trzy wpisy wyżej: "Datum in Chompra [?] in vigilia Nativitatis sancti Johannis"- czyli 23 VI. Co do daty rocznej, jeszcze wcześniej widzę "anno xx-o", co na marginesie zinterpretowano jako dwie ostatnie cyfry roku 1420. Ale nie znam się na dyplomatyce mazowieckiej, nie wiem, czy nie jest to wyłom w datacji i czy być może nie należałoby się odnieść do wpisów jeszcze starszych.
Pozdrawiam,
Aleksander.
- Bartek_M

- Kontakt:
Grad: cenna uwaga. Zdwajanie niektórych spółgłosek zdarzało się w średniowieczu, więc Lompza = Llompza.
A.Michałowski: chciałbym przeanalizować datacje w tym tomie MK, ale do gotyku to trzeba mnie końmi ciągnąć. Może kiedyś...
A.Michałowski: chciałbym przeanalizować datacje w tym tomie MK, ale do gotyku to trzeba mnie końmi ciągnąć. Może kiedyś...
-
Sawicki_Julian

Witam, tu są po polsku te nadania ( i inne dane ) od Janusza I Starszego na Mazowszu, podaje link i pozdrawiam - Julian ;
http://agad.gov.pl/MK_3/MM3.html
http://agad.gov.pl/MK_3/MM3.html