Ryscavage, pochodzenie nazwiska
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Grzebiac wczoraj po wirtualnych cmentarzach USA znalazlam siostre prapraciotki, ktora po mezu przyjela nazwisko RYSCAVAGE. Syn Louis uproscil je i zmarl juz jako Louis Reed. Szczerze powiedziawszy nie mam pojecia nawet jak wymowic powyzsze nazwisko a interesuje mnie jego pochodzenie. Czy ktos z Panstwa zetknal sie juz z nazwiskiem RYSCAVAGE i moze mi cos powiedziec na jego temat?
Pozdrawiam
Anna Time-Stepniak
Pozdrawiam
Anna Time-Stepniak
Ta para (matka Leokadia i syn Louis) występuje w spisach USA z 1940 i 1930 roku. W 1930 Louis ma jeszcze nazwisko Rescavage. Proszę zwrócić uwagę na miejsce urodzenia ojca - Polska (Poland)
NAME: Louis R Rescavage [Louis R Reseavage]
BIRTH YEAR: abt 1902
BIRTHPLACE: Pennsylvania
RACE: White
HOME IN 1930: Detroit, Wayne, Michigan
MAP OF HOME: View Map
MARITAL STATUS: Single
RELATION TO HEAD OF HOUSE: Son
FATHER'S BIRTHPLACE: Poland
MOTHER'S NAME: Leocadia Rescavage
MOTHER'S BIRTHPLACE: Poland
Końcówka -avage była często używana jako zanglicyzowana forma -ewicz/owicz. Podejrzewam, że nazwisko to oryginalnie brzmiało - Reszkiewicz/Ryszkiewicz
Pozdrawiam,
Roman
NAME: Louis R Rescavage [Louis R Reseavage]
BIRTH YEAR: abt 1902
BIRTHPLACE: Pennsylvania
RACE: White
HOME IN 1930: Detroit, Wayne, Michigan
MAP OF HOME: View Map
MARITAL STATUS: Single
RELATION TO HEAD OF HOUSE: Son
FATHER'S BIRTHPLACE: Poland
MOTHER'S NAME: Leocadia Rescavage
MOTHER'S BIRTHPLACE: Poland
Końcówka -avage była często używana jako zanglicyzowana forma -ewicz/owicz. Podejrzewam, że nazwisko to oryginalnie brzmiało - Reszkiewicz/Ryszkiewicz
Pozdrawiam,
Roman
Super, na to bym nie wpadla! Bede zatem miala na uwadze polskie nazwiska typu Ryszkiewicz. Dzieki serdeczne za podpowiedz
Pozdrawiam,
Anna
Pozdrawiam,
Anna
Troche więcej grzebania na Ancestry pozwoliło mi odnaleźć znacznie ciekawszy wpis ze spisu ludności USA w 1910r. Jest tam jeszcze cała rodzina w komplecie:
Adam Rescavage ur~1865 Rosja/litwa
Leocania Rescavage ur 1874 Rosja/Polska
Louis Rescavage ur 1901 Pennsulvania
Casmer Rescavage ur 1903 Pennsylvania
Adam wymieniony jest jako wiceprezydent związku górników w rubryce zawód. Na Google jest wycinek gazety opisujący strajk górników z 1902, cytujący wypowiedź Adama: http://news.google.com/newspapers?nid=1 ... 44,3852834
"Litwini, Polacy i Słoweńcy proponują by wspierać robotników ze związku United Mine aż do zwycięstwa. Jeśli strajk miałby się przedłużać do wyczerpania zasobów finansowych strajkujących - Polacy, Litwini i Słowianie (sic) gotowi są wyjechać z tego rejonu i nie powrócić aż prezydent związku doradzi im by to zrobić."
Wiele innych wycinków z gazet z imieniem Adam Rescavage się pojawia na Google. To zawsze super sprawa, gdy można tyle informacji odnaleźć o krewniaku (nawet odległym). Mnóstwo ciekawych pytań się nasuwa - np. co spowodowało wczesne wdowieństwo Leokadii? Miłych poszukiwań.
Pozdrawiam,
Roman
Adam Rescavage ur~1865 Rosja/litwa
Leocania Rescavage ur 1874 Rosja/Polska
Louis Rescavage ur 1901 Pennsulvania
Casmer Rescavage ur 1903 Pennsylvania
Adam wymieniony jest jako wiceprezydent związku górników w rubryce zawód. Na Google jest wycinek gazety opisujący strajk górników z 1902, cytujący wypowiedź Adama: http://news.google.com/newspapers?nid=1 ... 44,3852834
"Litwini, Polacy i Słoweńcy proponują by wspierać robotników ze związku United Mine aż do zwycięstwa. Jeśli strajk miałby się przedłużać do wyczerpania zasobów finansowych strajkujących - Polacy, Litwini i Słowianie (sic) gotowi są wyjechać z tego rejonu i nie powrócić aż prezydent związku doradzi im by to zrobić."
Wiele innych wycinków z gazet z imieniem Adam Rescavage się pojawia na Google. To zawsze super sprawa, gdy można tyle informacji odnaleźć o krewniaku (nawet odległym). Mnóstwo ciekawych pytań się nasuwa - np. co spowodowało wczesne wdowieństwo Leokadii? Miłych poszukiwań.
Pozdrawiam,
Roman
Myslisz, ze owdowiala? W wieku 69lat widnieje jako "married" a nie "widowed"… I jeszcze ta dziwna adnotacja dotyczaca Louisa, ze ojcec pozostal w Pensylwanii… Nic z tego nie rozumiem. Nie moge tez znalezc Casmera.
Do wczoraj moj prapradziadek mial tylko jedna, niedawno odkryta siostre w USA Kamile, a teraz okazuje sie, ze obie spoczywaja w jednym grobie…
Romanie, podpowiedz mi jeszcze prosze co znaczy np."Ward 13"? To jest dzielnica, budynek czy ulica i numer domu? Zastanawia mnie odleglosc miedzy np. Ward 13 a Ward 14 i Ward 21. Wiesz cos moze na ten temat? Nieopodal Leokadii mieszkal bowiem Frank Ryszkiewicz… http://www.archives.com/1940-census/fra ... ageSeq=358
Pozdrawiam
Anna
Do wczoraj moj prapradziadek mial tylko jedna, niedawno odkryta siostre w USA Kamile, a teraz okazuje sie, ze obie spoczywaja w jednym grobie…
Romanie, podpowiedz mi jeszcze prosze co znaczy np."Ward 13"? To jest dzielnica, budynek czy ulica i numer domu? Zastanawia mnie odleglosc miedzy np. Ward 13 a Ward 14 i Ward 21. Wiesz cos moze na ten temat? Nieopodal Leokadii mieszkal bowiem Frank Ryszkiewicz… http://www.archives.com/1940-census/fra ... ageSeq=358
Pozdrawiam
Anna
Wards to były dystrykty wyborcze w obrębie miasta. A więc bliżej do dzielnicy niż ulicy. Jeśli chodzi o lokalizacje zamieszkania Franka i Leokadii, to prościej może zerknąć na oryginalny arkusz spisowy. Po lewej stronie jest zazwyczaj podana ulica, którą potem można obejrzeć na jakiejś historycznej mapie Detroit ca. 1940. Konkretnie - w 1940 Leokadia i Louis mieszkają na 11144 Sanford Avenue, Frank - na 2768 Hubbard Ave.
Odnośnie owdowienia - w 1930 wymieniona jest jako wdowa. Nie bardzo wiem o jakim dopisku u Louisa wspominasz. W spisie z 1940 nic takiego nie mogłem dojrzeć, gdzie jest to wpisane?
Pozdrawiam,
Roman
Odnośnie owdowienia - w 1930 wymieniona jest jako wdowa. Nie bardzo wiem o jakim dopisku u Louisa wspominasz. W spisie z 1940 nic takiego nie mogłem dojrzeć, gdzie jest to wpisane?
Pozdrawiam,
Roman
Dziekuje za wytlumaczenie znaczenia "ward".
Oczywiscie mialam zlinkowac i standardowo zapomnialam: http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... =124854201
To wlasnie na tej stronie znalazlam wczoraj owa Leokadie i jej suna Louisa. Zastanawia mnie skad autor wzial te wszystkie informacje dotyczace pochowanych?
Pozdrawiam<
Anna
Oczywiscie mialam zlinkowac i standardowo zapomnialam: http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cg ... =124854201
To wlasnie na tej stronie znalazlam wczoraj owa Leokadie i jej suna Louisa. Zastanawia mnie skad autor wzial te wszystkie informacje dotyczace pochowanych?
Pozdrawiam<
Anna
Dane na stronie Find-a-grave podane zostały przez pana Stephen Cantrell. Podane to jest w dolnej części wpisu. Jeśli naciśniesz na jego nazwisko, prześle Cię to na stronę z jego danymi. To może być najlepszy sposób by dowiedzieć się skąd pochodzą jego dane.
Osobiście nie mogłem zlokalizować na Ancestry wspomnianej przez niego karty poborowej Lewisa z pierwszej WS. Co do ojca, pisze on "prawdopodobnie pozostał w Pensylwanii", czyli nie precyzuje żadnych źródeł które by to potwierdziły.
Proponuję napisać e-mail do Stephena, powinno to wiele wyjaśnić.
Pozdrawiam,
Roman
Osobiście nie mogłem zlokalizować na Ancestry wspomnianej przez niego karty poborowej Lewisa z pierwszej WS. Co do ojca, pisze on "prawdopodobnie pozostał w Pensylwanii", czyli nie precyzuje żadnych źródeł które by to potwierdziły.
Proponuję napisać e-mail do Stephena, powinno to wiele wyjaśnić.
Pozdrawiam,
Roman
- Grazyna_Gabi

Jesli chodzi o Find-a-grave bardzo czesto wiecej informacji pochodzi bezposrednio od rodziny.
Warto nawiazac kontakt.
Przegladalas listy pasazerow na ellis ?
Dla przykladu jest tam Twoja Kamila z rodzina: Czeslaw, Stanislaw, Marianna.
Plyneli w 1892 z Hamburga.
Manifest, poz. 498 skan
http://libertyellisfoundation.org/show- ... SUYiOw==/1
http://libertyellisfoundation.org/passe ... 5pZmVzdCI7
Moze tym samym rejsem wyplyneli pozostali.
Grazyna
Warto nawiazac kontakt.
Przegladalas listy pasazerow na ellis ?
Dla przykladu jest tam Twoja Kamila z rodzina: Czeslaw, Stanislaw, Marianna.
Plyneli w 1892 z Hamburga.
Manifest, poz. 498 skan
http://libertyellisfoundation.org/show- ... SUYiOw==/1
http://libertyellisfoundation.org/passe ... 5pZmVzdCI7
Moze tym samym rejsem wyplyneli pozostali.
Grazyna
Romanie, list do Stephena wyslany. Pewnie z bledami spowodowanymi namierna ekscytacja z powodu odkrycia kolejnej galezi ale mam nadzieje, ze sens wypowiedzi zachowalam 
Grazyno, piekne dzieki za podpowiedz. Snochowskich badalam mniej wiecej dwa lata temu i wowczas udostepiono mi owe listy pasazerow, nie przyszlo mi wowczas do glowy, ze Kamila mogla miec siostre! Niestety nie mam wgladu do pelnych list by moc znalezc na nich Leokadie, a na indeksach nie pojawia sie ona pod zadnym z nazwisk…
Pozdrawiam
Anna
Grazyno, piekne dzieki za podpowiedz. Snochowskich badalam mniej wiecej dwa lata temu i wowczas udostepiono mi owe listy pasazerow, nie przyszlo mi wowczas do glowy, ze Kamila mogla miec siostre! Niestety nie mam wgladu do pelnych list by moc znalezc na nich Leokadie, a na indeksach nie pojawia sie ona pod zadnym z nazwisk…
Pozdrawiam
Anna
Anno - życzę powodzenia i dalszych ciekawych odkryć.
Tak z ciekawości, jakie było prawdziwe panieńskie nazwisko Leokadii? Pytam, bo to na find-a-grave - Thime, również wygląda na przekręcone. Z oryginalnym nazwiskiem możnaby jeszcze trochę poszukać na listach pasażerów. Leokadia przyjechała najprawdopodobniej jako panna około 1898 roku.
Pozdrawiam,
Roman
Tak z ciekawości, jakie było prawdziwe panieńskie nazwisko Leokadii? Pytam, bo to na find-a-grave - Thime, również wygląda na przekręcone. Z oryginalnym nazwiskiem możnaby jeszcze trochę poszukać na listach pasażerów. Leokadia przyjechała najprawdopodobniej jako panna około 1898 roku.
Pozdrawiam,
Roman
Anno- przepraszam za pytanie wywołane moją ignorancją i dziękuję za wyjaśnienie.
Szukamy więc wpisu na liście pasażerów dla:
Leokadia Thime (albo wariant tego nazwiska), urodzonej 1871-74, przybyłej do USA 1897-99 (daty oparte o wpisy w censusach USA)
Czy wiadomo z jakiej części kraju mogła ona podróżować?
Pozdrowienia,
Roman
Szukamy więc wpisu na liście pasażerów dla:
Leokadia Thime (albo wariant tego nazwiska), urodzonej 1871-74, przybyłej do USA 1897-99 (daty oparte o wpisy w censusach USA)
Czy wiadomo z jakiej części kraju mogła ona podróżować?
Pozdrowienia,
Roman
Obawiam sie, ze Leokadia mogla przybyc wczesniej skoro jej siostra podrozowala w 1892r. Niestety nie wiem nic o pobycie Leokadii w Polsce jako, ze dopiero co dowiedzialam sie o jej istnieniu. Kamila w liscie pasazerow jako ostatnie miejsce pobytu podala Dobrzykow kolo Gostynina pod Plockiem, takze obstawialabym te rejony o ileLeokadia wczesniej nie wyszla za maz i nie wyprowadzila sie gdzies za lubym…
Pozdrawiam,
Anna
Pozdrawiam,
Anna