Gorzkowice

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Gorzkowice

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Archiwum Archidiecezjalne w Częstochowie - parafia Gorzkowic *

Witam
postanowiłem odrabiac zaległości sprzed lat, stąd mam pytania do osób które kwerendowały ksiegi metrykalne parafii rzym kat Gorzkowice
a przede wszystkim Tych, którzy znaja praktyki kwerendowania w Archiwum Archidiecezjalnym w Częstochowie.
Szukam informacji sprzed 1808 roku tj
-chrztu Szczepana Gozdka syna Józefa ur ok 1798 roku w Krzemieniewicach (zarówno miejsce urodzenia i rok urodzin wyspekulowane z późniejszych dokumentów)
-chrztu jego zony Katarzyny Kukulskiej (córki Tomasza i Marianny) ur ok 1806 roku w Krzemieniewicach ( z tymi samymi uwagami, ze wynika to z późniejszych dokumentów)
-chrztu Józefa czyli ojca Szczepana, miałoby to mieć miejsce ok 1770.
inne cele wynikłyby z ewentualnych ustaleń zwiazanych z informacjami zawartymi w w/w aktach.
Wiem że ksiegi Gorzkowic (a także ich mikrofilmy (skany?)zdigitalizowane przez mormonów) są w Archiwum Archidiecezjanym w Częstochowie
1. Akta urodzonych 1755-1783 AACz, sygn. KM 2307 digital 497-4
2. Akta małżeństw 1761-1782 AACz, sygn. KM 2307 digital 497-4
3. Akta zmarłych 1776-1808 AACz, sygn. KM 2308 digital 496-11
4. Akta małżeństw 1783-1818 AACz, sygn. KM 2309 digital 496-6
5. Akta urodzonych 1783-1801 AACz, sygn. KM 2315 digital 495-5
6. Akta urodzonych 1802-1816 AACz, sygn. KM 2316 digital 494-3

Przypuszczam, że przy dobrej organizacji taka kwerende osobiście zrobiłbym w dwie , trzy godziny (może nawet z wynalezieniem kolejnych dokumentów tj ślubów), ale AA w Częstochowie to dla mnie kompletnie nowe srodowsko z zapewne swoistymi praktykami , których musiałbym się uczyc.
Kiedys, osiem lat temu miałem nieprzyjemnośc kwerendy w AP w Katowicach. Pani zastosowała wobec mnie perfekcyjnie wykonany strajk włoski. Księgi były dla poszczegolnych lat, wydawano je pojedynczo. Miały osobowe indeksy i tylko to musiałem przejrzec czyli sekundy. Co z tego ja po każdorazowym stwierdzeniu puste wypełniałem kolejny rewers. Na dodatek ksiegi skadś dowozono. Na dodatek swoi znajomi byli obsługiwani w pierwszej kolejnosci. 95% pobytu w archiwum spędziłem na czekaniu. Na koniec zapłaciłem rekordowa kwote za ksero 38 zł. Czemu tyle? już tak miałem dosycv tej zmory zza biurka że nie dochodziłem. Horroru katowickiego raczej nie da się powtorzyć niemniej wolałbym tam pojechac przygotowany. Będe wdzieczny za opis zwyczajów panujących w Częstochowie.
A jeszce chętniej bym kwerendę komuś zlecił. Dla jasnosci mam pełna (z wieloletniej praktyki) wiedzę o trudnosciach kwerendy trydenckich łacińskich ksiag gdzie brak brak indeksów, nazwiska były jeszce (nie wiem jak w Gorzkowicach) umowne, a maniery pisarzy zaskakuja niekiedy oryginalnościa zapisów. Gdyby jednak ktos był zainteresowany to proszę o kontakt przez priva.
Pozdrawiam
Jerzy Jamiołkowski

*Moderacja tytułu tematu, przeniesienie na podforum tematyczne :Poszukuję parafii, miejscowości (m.j.n)
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Archiwum Archidiecezjalne w Częstochowie - parafia Gorzkowic

Post autor: Bibi »

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Wielkie dzięki!!
Internet to jednak wielki wynalazek Cóż kiedy dla takich matuzalemów jak ja - jak widac - za trudny.
Przy okazji tam jest byk w opisie . jadna z ksiag to sluby a nie urodzenia.
no i czemus nie ma starszych ksiag, ktore sa w AA? Może- oby- dorobia. Ale podstawowe pole eksploracji dzieki Pani mam
Pozdrawiam
Jerzy Jamiołkowski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Ta najstarsza księga też jest:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,364433101
Wychwycone błędy na FS można dopisywać do wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml

Pozdrawiam
Aneta
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Mój zachwyt rośnie.
ten błąd dotyczy ksiegi opisanej jako urodzenia 1783- 1818. przy okazji posprawdzam inne które kręciłem na mikrofilmach z AP w Piotrkowie? czy to te same to przy okazji sprawdzę .
Bardzo dziekuje i pozdrawiam.
Jerzy Jamiołkowski
Ps . W wyniku olśniewającego odkrycia wycofuję prosbe o opis praktyk w AA w Cżestochowie. zapewne jest tam znakomicie i przyjaźnie. Na to wskazuje udostępnienie ksiag kościelnych do sieci, co zdaje sie jest ewenementem.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jak ktoś lubi, to zasoby AA Częstochowa może przeglądać także w Bibliotece Narodowej:

Pozdrowienia ;)
Aneta
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

jamiolkowski_jerzy pisze: Ps . W wyniku olśniewającego odkrycia wycofuję prosbe o opis praktyk w AA w Cżestochowie. zapewne jest tam znakomicie i przyjaźnie. Na to wskazuje udostępnienie ksiag kościelnych do sieci, co zdaje sie jest ewenementem.
Na tyle ewenementem, że są udostępnione również księgi parafialne, wójtowskie, miejskie, konsystorskie i dziekańskie czyli prawie cały zasób AAD. Jedynie opis tego i przyporządkowanie (liczne błędy) na familysearch pozostawiają wiele do życzenia.
Inwentarze są tutaj:
http://www.sak.net.pl/?page_id=2795
Tylko czasami trzeba na familysearch dobrze poszukać, żeby znaleźć właściwą księgę.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jeszcze raz Wszystkim Wielkie Dzieki za życzliwość.. Spisałem wszystkie potrzebne mi chrzty i sluby. Rodzinne klocki sie ułozyły.
Mam jeszcze prosbe jak dotrzec do zgonów ?Czy da się to ci niżej ozywic ?

Deaths 1776-1809 Granite Mountain Record Vault International Digital
4831288
Deaths 1810-1827 Granite Mountain Record Vault International Digital
4831290

Pozdrawiam
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Bardzo dziękuję
Jerzy Jamiołkowski
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Zwracam się ponownie z pytaniami i - jeśli to możliwe do wykonania - z prósbą o udostępnienie dostępu do następujących ksiag
W Katalogu Ks .Wlaźlaka znajduje się genealogiczny cymes czyli księga zapowiedzi z lat 1826 – 1840 KL 2358 digital 495-1. Na stronie mormonów próbowałem ja zlokalizować. Bez skutku. Czyżby była tylko w AA?
No i mam jeszcze małe problemy z „posprzątaniem” po moich Gozdkach. Chciałbym zweryfikowac ich zgony. Czy zatem można prosić o dostęp do zgonów (akta asc) z lat 1828 – 1858), domyślam się, że to ksiegi oznaczone KM 2367 digital 496- 13 i KM 2368 digital 496 – 15.
Chyba, że ksiegą asc jest KM 2313 digital 496 – 14.
Mam nadzieje że jest to moja ostatnia prośba dotyczaca Gorzkowic Kolejne lata nie będą mi potrzebne bo moich Gozdków wywiało do Radoszyc.
Wobec osób, które mi pomogły pozostaję wielce zobowiązany. Wdzięcznie odwzajemnię się ewentualną genealogiczną pomocą na Podlasiu.
Pozdrawiam
Jerzy Jamiołkowski
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

jamiolkowski_jerzy pisze: W Katalogu Ks .Wlaźlaka znajduje się genealogiczny cymes czyli księga zapowiedzi z lat 1826 – 1840 KL 2358 digital 495-1. Na stronie mormonów próbowałem ja zlokalizować. Bez skutku. Czyżby była tylko w AA?

Pozdrawiam
Jerzy Jamiołkowski
Dzień dobry,

sugeruję sprawdzić w Pracowni Mikroform w Bibliotece Narodowej (aktualnie mikrofilmy przeglądane są w Czytelni Ogólnej):
http://www.bn.org.pl/zbiory/udostepnian ... -mikroform
Parafia Gorzkowice jest zmikrofilmowana:

Pozdrawiam,
Aneta
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Pozdrawiam
Sławek Worwąg
ODPOWIEDZ