Pozdrawiam serdecznie bernia74
Derektorski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Derektorski
Poszukuję informacji o nazwisku Derektorski/ Dyrektorski . Interesuje mnie zarówno pochodzenie nazwiska, jak i wszelkie informacje o posiadaczach tego nazwiska związanych z parafią Budziszewice (woj. łódzkie) bądź okolicznych
Nazwisko Derektorski
Kiedyś zaobserwowałem, ze starsi mieszkańcy okolic Kutna, Włocławka, Gostynina bardzo często mowią Derektor zamiast Dyrektor. Być może nazwisko to zostalo zniekształcone właśnie w tym regionie, to niezbyt daleko od Łodzi.
Na dodatek nie wiem czy mlodsze pokolenie to przejęlo ale niektórzy ludzie urodzeni na poczatku XX wieku wypowiadają niektóre słowa w specyficzny sposób że k staje się podobne do ch i brzmi to bardziej jak derechtor
podobnie zamiast który zdarza się słyszeć chtóry itp..
Na dodatek nie wiem czy mlodsze pokolenie to przejęlo ale niektórzy ludzie urodzeni na poczatku XX wieku wypowiadają niektóre słowa w specyficzny sposób że k staje się podobne do ch i brzmi to bardziej jak derechtor
podobnie zamiast który zdarza się słyszeć chtóry itp..
Wiesław Tomczak
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Nazwiska Derektorski, Dyrektorski nie występują już obecnie w Polsce, w związku z tym nie ma ich etymologii w "Słowniku" Rymuta.
Najprościej byłoby je wywodzić od słowa dyrektor, ale jest to młode określenie. Najbardziej podobne nazwisko Derek pochodzi od dera ‘grube okrycie’, od niemieckich nazw osobowych Dähre, Därr. , Może więc pójść tym tropem?
Nazwiska Derektorski, Dyrektorski nie występują już obecnie w Polsce, w związku z tym nie ma ich etymologii w "Słowniku" Rymuta.
Najprościej byłoby je wywodzić od słowa dyrektor, ale jest to młode określenie. Najbardziej podobne nazwisko Derek pochodzi od dera ‘grube okrycie’, od niemieckich nazw osobowych Dähre, Därr. , Może więc pójść tym tropem?
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Znalazłem zawód derektor wykonywany w 1809 roku, więc to może jest źródło dla nazwiska Derektorski.
Akt ur. nr 45 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
W Przybynowie był i dwór i folwark więc tam ten derektor chyba pracował, ale czym się mógł zajmować?
Akt ur. nr 45 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410
W Przybynowie był i dwór i folwark więc tam ten derektor chyba pracował, ale czym się mógł zajmować?