Derektorski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bernia74

Derektorski

Post autor: bernia74 »

Poszukuję informacji o nazwisku Derektorski/ Dyrektorski . Interesuje mnie zarówno pochodzenie nazwiska, jak i wszelkie informacje o posiadaczach tego nazwiska związanych z parafią Budziszewice (woj. łódzkie) bądź okolicznych :)
Pozdrawiam serdecznie bernia74
wietom

Sympatyk
Nowicjusz

Nazwisko Derektorski

Post autor: wietom »

Kiedyś zaobserwowałem, ze starsi mieszkańcy okolic Kutna, Włocławka, Gostynina bardzo często mowią Derektor zamiast Dyrektor. Być może nazwisko to zostalo zniekształcone właśnie w tym regionie, to niezbyt daleko od Łodzi.
Na dodatek nie wiem czy mlodsze pokolenie to przejęlo ale niektórzy ludzie urodzeni na poczatku XX wieku wypowiadają niektóre słowa w specyficzny sposób że k staje się podobne do ch i brzmi to bardziej jak derechtor
podobnie zamiast który zdarza się słyszeć chtóry itp..
Wiesław Tomczak
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Nazwiska Derektorski, Dyrektorski nie występują już obecnie w Polsce, w związku z tym nie ma ich etymologii w "Słowniku" Rymuta.

Najprościej byłoby je wywodzić od słowa dyrektor, ale jest to młode określenie. Najbardziej podobne nazwisko Derek pochodzi od dera ‘grube okrycie’, od niemieckich nazw osobowych Dähre, Därr. , Może więc pójść tym tropem?
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
bernia74

Post autor: bernia74 »

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Pójdę tym tropem, może trafię na jakąś informację. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam :)

Bernarda
malol

Sympatyk

Post autor: malol »

Znalazłem zawód derektor wykonywany w 1809 roku, więc to może jest źródło dla nazwiska Derektorski.
Akt ur. nr 45 https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=2115410

W Przybynowie był i dwór i folwark więc tam ten derektor chyba pracował, ale czym się mógł zajmować?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”