Czermanowicz Franciszek, Poszukuję rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Paulina_L

Czermanowicz Franciszek, Poszukuję rodziny

Post autor: Paulina_L »

Witajcie
Poszukuję wszelkich informacji o rodzinie mojego dziadka. Już wystąpiłam o akt zgonu ale cały czas czekam.
Przejrzałam forum, pobiegałam po stronach internetowych i niestety niewiele.
Drodzy koleżanki i koledzy:
Poszukuję wszelkich danych na temat mojej rodziny gdyż zaginęły wraz ze śmiercią dziadka. Franciszek Tomasz Czermanowicz s. Franciszka ur.17.09.1904 nie wiem gdzie. Skąd mogłaby uzyskać więcej inforacji np miejsce urodzenia czy rodzinec, rodzeństwo?
Proszę o pomoc i pokierowanie
Dodam jeszcze, że dziadek zmarł w 1950 r w Warszawie.
Proszę, poradźcie jak szukać czegokolwiek.
Pozdrowienia

Pozdrawiam
Paulina_L
Awatar użytkownika
mądzik_władysław

Sympatyk

Post autor: mądzik_władysław »

Według „ Słownika nazwisk używanych w Polsce na początku XXI wieku” opracowanego przez prof. Kazimierza Rymuta na podstawie zestawienia nazwisk w bazie PESEL , w 2002 r. nazwisko to nosiło zaledwie 40 osób. Jest to nazwisko b.rzadko spotykane, a najwięcej osób o tym nazwisku zamieszkuje w pow.Drawsko Pomorskie (12M,7F) i woj.dolnosląskim(12 osób).Może to repatrianci zza Buga? Szukaj kontaktu i pomocy na NK.
Pozdrawiam
Władysław
Moje parafie :Wilków,Zagłoba,Wąwolnica,Opole Lub., Kazimierz Dolny,Nałęczów, Piotrawin,Solec n/W, Ożarów
Paulina_L

Dziękuję za odpowiedź
Nazwisko jest faktycznie niezbyt częste ale może ja niewłaściwie sformułowałam pytanie. Nie chodzi mi o żyjących ludzi, gdyż do takich już swego czasu dotarłam. Miałam na myśli przeszukiwanie różnych archiwów, wyciąganie aktów urodzeń.
Dziś dostałam odpowiedź ze Smyczkowej, że nie przyjmują zleceń poszukiwań droga mailową co mnie bardzo zdziwiło. Należy osobiście lub listownie i od razu opłacić skarbówkę, nawet bez wiedzy, czy akt znajduje się w archiwum. Co ciekawe, takie zasady nie odowiązują w archiwum w Siedlcach.
W kwestii dziadka najbardziej ineresuje mnie miejsce jego pochodzenia, urodzenia, imiona rodziców i posiadane rodzeństwo.
Czy można do tego dotrzeć pomijając biurokrację?
Pozdrowienia
Paulina
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

czy podane nazwisko dziadka było prawidłowo spisane z metryki?
może ewaluowało z nazwiska Czernatowicz (Czerniatowicz), które spotkałem w kilku parafiach we Lwowie, przełom XIX i XX w.
w razie czego proszę o mail, wówczas podeślę kilka informacji na PRIV.
Pozdrawiam
Michał_Kazimierz
Paulina_L

Nazwisko z cała pewnościa jest właściwe gdyż przez większość życia je nosiłam:)
Kierunek lwów jest raczej właściwy i tego właśnie ja się chcę dowiedzieć. Podaję maila bo nie wiem, jak dostać się do twojego. Dziękuje
kot.na.brzozie001@gmail.com
Michał_Kazimierz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michał_Kazimierz »

Wysłałem informację na podany adres e-mail.
Pozdrawiam
Michał Kazimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”