Janówek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Janówek
Dzien dobry,
Czy ktos moglby mi pomoc i zlokalizowac parafie urodzenia panny mlodej?
Wedlug zapisu to Janówek ale jaka to parafia. (akt nr 14)
http://www.szukajwarchiwach.pl/5/525/0/ ... R1MQRqGd5w
Jej starszy brat rodzi sie w Rajgrodzie
Mlodsze rodzenstwo w Grajewie
Dziękuję.
Czy ktos moglby mi pomoc i zlokalizowac parafie urodzenia panny mlodej?
Wedlug zapisu to Janówek ale jaka to parafia. (akt nr 14)
http://www.szukajwarchiwach.pl/5/525/0/ ... R1MQRqGd5w
Jej starszy brat rodzi sie w Rajgrodzie
Mlodsze rodzenstwo w Grajewie
Dziękuję.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Szukam:
-
jamiolkowski_jerzy

Witam
Z informacji o urodzinach rodzeństwa wynika ,że tym razem odpadaja odległe migracje.Stąd miejscowościa która mi najbardziej (zgodnośc nazwy) pasuje jest Janowek w parafii Sztabin, Nie wykluczałbym jednak także miejscowosci Janówka. ( komunikacyjne bodaj bliższej Grajewu tym bardziej Rajgrodu). Janówka jest miejscowścia parafialna parafii Janówka.
W obu przypadkach jest ten sam problem dlczego ślub nie odbywał sie w parafii panny.
Tereny te leżą w zakresie zainteresowani Jamińskiego zespołu Indeksacyjnego. Radzię z nimi sie skontaktowac . moja wiedza jest tylko epizodyczna.
Pozdrawiam
Z informacji o urodzinach rodzeństwa wynika ,że tym razem odpadaja odległe migracje.Stąd miejscowościa która mi najbardziej (zgodnośc nazwy) pasuje jest Janowek w parafii Sztabin, Nie wykluczałbym jednak także miejscowosci Janówka. ( komunikacyjne bodaj bliższej Grajewu tym bardziej Rajgrodu). Janówka jest miejscowścia parafialna parafii Janówka.
W obu przypadkach jest ten sam problem dlczego ślub nie odbywał sie w parafii panny.
Tereny te leżą w zakresie zainteresowani Jamińskiego zespołu Indeksacyjnego. Radzię z nimi sie skontaktowac . moja wiedza jest tylko epizodyczna.
Pozdrawiam
Witam,
"Podejrzany" zakres dat urodzenia młodej jest obecnie w trakcie indeksacji, więc jeśli to Janówek (obecna parafia Sztabin), to akt urodzenia młodej się znajdzie. W każdym razie aktu urodzenia jej rodziców - Wincentego Sentkowskiego i Pauliny Staniszewskiej w parafii Krasnybór brak.
Pozdrawiam,
Krzysztof Zięcina
Jamiński Zespół Indeksacyjny
https://www.facebook.com/Jaminski.Zespol.Indeksacyjny
------------
Po bliższym przyjrzeniu się zapisowi wygląda mi to bardziej na Janówkę niż na Janówek (rodzaj żeński). Janówka też jest niezbyt odległą parafią (kilka km na pn-zach od Augustowa). Na szukajwarchiwach jest zdaje się kilka ksiąg. Sporo jest u mormonów.
Pozdrawiam,
"Podejrzany" zakres dat urodzenia młodej jest obecnie w trakcie indeksacji, więc jeśli to Janówek (obecna parafia Sztabin), to akt urodzenia młodej się znajdzie. W każdym razie aktu urodzenia jej rodziców - Wincentego Sentkowskiego i Pauliny Staniszewskiej w parafii Krasnybór brak.
Pozdrawiam,
Krzysztof Zięcina
Jamiński Zespół Indeksacyjny
https://www.facebook.com/Jaminski.Zespol.Indeksacyjny
------------
Po bliższym przyjrzeniu się zapisowi wygląda mi to bardziej na Janówkę niż na Janówek (rodzaj żeński). Janówka też jest niezbyt odległą parafią (kilka km na pn-zach od Augustowa). Na szukajwarchiwach jest zdaje się kilka ksiąg. Sporo jest u mormonów.
Pozdrawiam,
Krzysztof Zięcina
----------------------------------
Zięcina, Bernatowicz
----------------------------------
Zięcina, Bernatowicz
Dzien dobry
Dziekuje serdecznie za odpowiedzi, jak zawsze nieodzowny Pan Jurek 
Tak naprawde probuje odnalezc urodzenie jej brata Aleksandra (bezposredniego przodka mojej siostry), ktory ozenil sie pozniej z Anna Nowicka (rodzona w Szczuczynie w 1901 r corka Boleslawa i Anny Łapińskiej), nie mamy pojecia gdzie sie pobierali, nie ma kogo zapytac. Pewno jednak bede musiala uderzyc do USC Szczuczyn albo Grajewo czy jest tam akt slubu.

Slub panny odbyl sie w parafii zamieszkiwania, z aktow urodzenia rodzenstwa wynika ze rodzina Sędkowskich mieszkala tam juz od 1894 roku. i z przekazow rodzinnych czesc z nich tam pozostala, czesc pojawila sie pozniej w Warszawie, a mojej siostry galazka w Tomaszowie Maz.jamiolkowski_jerzy pisze: W obu przypadkach jest ten sam problem dlczego ślub nie odbywał sie w parafii panny.
Tak naprawde probuje odnalezc urodzenie jej brata Aleksandra (bezposredniego przodka mojej siostry), ktory ozenil sie pozniej z Anna Nowicka (rodzona w Szczuczynie w 1901 r corka Boleslawa i Anny Łapińskiej), nie mamy pojecia gdzie sie pobierali, nie ma kogo zapytac. Pewno jednak bede musiala uderzyc do USC Szczuczyn albo Grajewo czy jest tam akt slubu.
Krzysztofie, serdecznie dziekuje za poswiecenie czasu, przejrzenie i za podpowiedzi, przejrze ta Janówke chocby pod wzgledem wystepowania nazwiskakziecina pisze:W każdym razie aktu urodzenia jej rodziców - Wincentego Sentkowskiego i Pauliny Staniszewskiej w parafii Krasnybór brak.
------------
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Szukam:
Dzien dobry, dopiero dzisaj znalazlam ten blog. Czy pani znalazla takze cos o przodkach Boleslawa i Anny? Poszukuje rodziny Nowickich a takze Anny Lapinskiej. Dziekuje z gory za odpowiedz.
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Krystian + Onufry Łapiński & Agnieszka Bieleniewicz - powiat mariampolski
Piotrowski & Hryhorowicz - powiat lidzki/ Wilno
Szukam:
Krystian + Onufry Łapiński & Agnieszka Bieleniewicz - powiat mariampolski
Piotrowski & Hryhorowicz - powiat lidzki/ Wilno
Dzien dobry Lato (jak masz na imię ?)
Niestety narazie nic nie mam. Mam paru potomków tej pary i osobiście znałam jedna z sióstr Anny, żyła ponad 90 lat! Jeżeli masz jakiekolwiek informacje na ich temat to bardzo byłabym wdzięczna gdybys mogła sie nimi podzielić
Niestety narazie nic nie mam. Mam paru potomków tej pary i osobiście znałam jedna z sióstr Anny, żyła ponad 90 lat! Jeżeli masz jakiekolwiek informacje na ich temat to bardzo byłabym wdzięczna gdybys mogła sie nimi podzielić
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Szukam: