W pewnym jednak momencie, za sprawą myheritage, tych kuzynów zaczęło przybywać, zapalały się kolejne zielone lampki w programie a ja uzupełniałem białe plamy w drzewie, głównie końca XIX w. i wieku XX.
Kiedy doszedłem niedawno do 12 tys. osób w drzewie, stwierdziłem, że może wciąż jest ktoś nawet tutaj, komu się to może przydać. Dlatego czas najwyższy założyć własny temat pdt. "Nazwiska w moim drzewie".
Tych nazwisk jest ponad 4 tys. dlatego nie byłoby sensu wrzucać tutaj nawet podstawowych nazwisk.
Kilka uwag:
1. W liście nazwisk jest duża ilośc rodów magnackich i królewskich. To pozostałości po badaniach genealogicznych Pułaskich i Morawskich - rodzin bardzo blisko ze mną skoligaconych, które badałem na początku przygody z genealogią.
2. Niemieckie rodziny magnackie ze Śląska Opolskiego i Warmii to moje hobby, dla czystej przyjemności łączyłem je poprzez koligacje z moim drzewem. Aby połączyć Von Garnierów z moim drzewem musiałem szukać... odobre kilka lat
3. Bardzo duża częśc genealogii to Wąchock i parafie przyległe (także Skaryszew i Skarżysko). Docelowo zapewne znajdzie się w drzewie cała genealogia miasta Wąchocka. Na razie myślę, że jest to jakieś 20 procent wszystkich mieszkańców na przestrzeni 2 i pół wieku.
4. Wydaje mi się, że większośc mojej genealogii są to rody szlacheckie i mieszczańskie, natomiast bardzo rozlegle jest potraktowany temat przodków mojej babci - to duża rozwinięta gałąź genealogii chłopskiej z Lubelszczyzny. Zapewne niejedna osoba, mająca tam podobne korzenie znajdzie tutaj wspólne ze mną nazwiska.
Duża gałąż chlopska pochodzi także z Łąniąt i Krośniewic w Łódzkim.
5. Czy czegoś, kogoś szukam? Można wymieniać by długo. W sumie chyba najważniejsze to poszukiwania informacji o Sopoćkach z połowy XVIII wieku w Łódzkim (okolice Księstwa Łowickiego) i jakichkolwiek informacji o Fabianie Swinarskiem z XVIII wieku w Warszawie - to są absolutne priorytety genealogii po 15 latach badań
6. I uwielbiam odnajować nowych kuzynów, z którymi mam wspólnych przodków
Na życzenie wielu osób zamieszczam pełen spis osób z mojego drzewa, oczywiście z ukrytymi danymi osób żyjących.
Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu Smile
Lista osób
pozdrawiam
Maciek