Lista ponad 4 tys. nazwisk w moim drzewie.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

vonklinkoff

Sympatyk

Post autor: vonklinkoff »

Nad otwarciem tego tematu, zastanawiałem się długo, w sumie począwszy od powstania tego forum :) Wielokrotnie powtarzałem sobie, że nie ma to sensu, bo genealogia jest raczej pracą u podstaw archiwalnych niż szukaniem kuzynów na forach.

W pewnym jednak momencie, za sprawą myheritage, tych kuzynów zaczęło przybywać, zapalały się kolejne zielone lampki w programie a ja uzupełniałem białe plamy w drzewie, głównie końca XIX w. i wieku XX.

Kiedy doszedłem niedawno do 12 tys. osób w drzewie, stwierdziłem, że może wciąż jest ktoś nawet tutaj, komu się to może przydać. Dlatego czas najwyższy założyć własny temat pdt. "Nazwiska w moim drzewie".

Tych nazwisk jest ponad 4 tys. dlatego nie byłoby sensu wrzucać tutaj nawet podstawowych nazwisk.

Kilka uwag:
1. W liście nazwisk jest duża ilośc rodów magnackich i królewskich. To pozostałości po badaniach genealogicznych Pułaskich i Morawskich - rodzin bardzo blisko ze mną skoligaconych, które badałem na początku przygody z genealogią.

2. Niemieckie rodziny magnackie ze Śląska Opolskiego i Warmii to moje hobby, dla czystej przyjemności łączyłem je poprzez koligacje z moim drzewem. Aby połączyć Von Garnierów z moim drzewem musiałem szukać... odobre kilka lat :)

3. Bardzo duża częśc genealogii to Wąchock i parafie przyległe (także Skaryszew i Skarżysko). Docelowo zapewne znajdzie się w drzewie cała genealogia miasta Wąchocka. Na razie myślę, że jest to jakieś 20 procent wszystkich mieszkańców na przestrzeni 2 i pół wieku.

4. Wydaje mi się, że większośc mojej genealogii są to rody szlacheckie i mieszczańskie, natomiast bardzo rozlegle jest potraktowany temat przodków mojej babci - to duża rozwinięta gałąź genealogii chłopskiej z Lubelszczyzny. Zapewne niejedna osoba, mająca tam podobne korzenie znajdzie tutaj wspólne ze mną nazwiska.
Duża gałąż chlopska pochodzi także z Łąniąt i Krośniewic w Łódzkim.

5. Czy czegoś, kogoś szukam? Można wymieniać by długo. W sumie chyba najważniejsze to poszukiwania informacji o Sopoćkach z połowy XVIII wieku w Łódzkim (okolice Księstwa Łowickiego) i jakichkolwiek informacji o Fabianie Swinarskiem z XVIII wieku w Warszawie - to są absolutne priorytety genealogii po 15 latach badań :)

6. I uwielbiam odnajować nowych kuzynów, z którymi mam wspólnych przodków :)

Na życzenie wielu osób zamieszczam pełen spis osób z mojego drzewa, oczywiście z ukrytymi danymi osób żyjących.
Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu Smile

Lista osób

pozdrawiam
Maciek
Ostatnio zmieniony wt 19 maja 2015, 23:06 przez vonklinkoff, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Macku super, ale malenka prosba a nie daloby sie ten wykaz pokazac alfabetycznie? Latwiej by bylo szukac :)
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
vonklinkoff

Sympatyk

Agnieszka, na dzień dzisiejszy przy moich dostępnych narzędziach software'owych nie da rady :(
Jedynie mogę polecić ctrl+F na stronie i wyszukiwanie po konkretnych nazwiskach.

Maciek
Maciej
Awatar użytkownika
razare

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: razare »

Z ciekawości sprawdziłem listę nazwisk i to "ponad 4 tysiące" to trochę naciągane, biorąc pod uwagę fakt, że faktycznych pozycji na liście jest 3679, dwa nazwiska się powtarzają dwukrotnie, a jedno jest NN, co ostatecznie daje wynik 3677 - a jak odejmiemy formy żeńskie to wyjdzie jeszcze mniej :)

Niemniej ilość i tak robi na mnie ogromne wrażenie, wszak ja mam ledwo 20% tego co Ty ;)

Pozwoliłem też sobie posortować według kolejności alfabetycznej:
http://1drv.ms/1tRuvdQ

Pozdrawiam
Radek
wietom

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: wietom »

Jeśli Głogowscy są z Łanięt lub Łaniąt to jesteśmy kuzynami a jesli nie to i tak podziawiam nakład pracy :)
Wiesław Tomczak
vonklinkoff

Sympatyk

^^ Dzięki Radek :)
excel kojarzy mi się jedynie ze wszystkim co najgorsze na świecie ;D

Dziękuję Wiesławie :)
Głogowscy - niestety z okolic Słupcy :(
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witaj Maćku
Możesz coś więcej napisać o Wężykach, Sułkowskich, Zakrzewskich, Zaleskich i Boguckich? To jest szlachta?
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Re: Lista ponad 4 tys. nazwisk w moim drzewie.

Post autor: Lipnik.F.Turas »

moyra777 pisze:Macku super, ale malenka prosba a nie daloby sie ten wykaz pokazac alfabetycznie? Latwiej by bylo szukac :)
Wkleić do Exela i uporzadkować alfabetycznie rekordy w kopi?

Tylko sie nie ciesz to do autora po 36 000 exel też wymięknie.
chyba, że dziś już może wiecej
Znam ten problem jak robiłem słownik łaciński na tą stronę. :lol:
Musiałem ciąc hasła choc na pocztku miał w róznych działach 90 000
haseł
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witaj Maćku,

Na Twojej liście znalazłam nazwiska STEC, STECKI i STECKA.
Czy mógłbys mi cos o nich napisać.
Stece i Steccy z okolic Bełżyc i Lublina, a potem z Warszawy to moja najbliższa rodzina.
Moja Babcia była z domu Stecka i tej linii sięgnęłam aż do moich 4xpradziadków Józefa i Katarzyny Steców. Mam o nich co prawda niewiele wiedzy, udało mi się znaleźć tylko akt zgonu Katarzyny w 1820.
Widzę, że Twoje dane nie sięgają tak daleko, ale może to ci sami?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Gasol

Post autor: Gasol »

KOZIŃSKI, KOZIŃSKA - czy jest jakiś ślad prowadzący do okolic Płocka?
Bajer_Piotr

Sympatyk

Post autor: Bajer_Piotr »

Szanowny Panie,
Interesowałyby mnie nazwiska: Bayer, Gordon i Białoszewski. Będę wdzieczny za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam.
PPB
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Witam , interesuje mnie nazwisko Morawski , serdecznie pozdrawiam Anna

ps. Moja trzecia prababcia Józefa Łucja Morawska (Murawska ?) urodzona w 1835 roku W Rembertowie córka Feliksa Morawskiego urodzonego w 1806 roku we wsi Boguchwała w Galicyi , syn Stanisława i Heleny z Jabłońskich . Ekonom dóbr dóbr Piekuta , Feliks ożenił się z Franciszką Przytulską w 1835 roku w Wilanowie , a na ślubie świadkami byli Grzegorz Kreczunowski Sędzia Sądu Apelacyjnego Królestwa Polskiego i Piotr Lewandowski Plenipotent hrabiego Potockiego
Ostatnio zmieniony pt 09 sty 2015, 16:18 przez Meduza, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MateuszS

Sympatyk

Post autor: MateuszS »

Witam

Mógłbym prosić o informacje na temat następujących nazwisk:

1. Boczkowski
2. Dobrowolska
3. Jakubowski
4. Jaroszyńska
5. Kruk
6. Matysiak
7. Nowicki
8. Orzechowska
9. Paluch
10. Rybicki
11. Zielińska

Z góry dziękuję MateuszS.
Magda2000

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magda2000 »

Znalazław w Twoim wykazie nazwisko Jeziorski i Małachowska. Moi to Józef Jezierski (Jeziorski) i Rozalia Małachowska. Byli małżeństwem, mięli min. córkę Wiktorię ur ok. 1884r. Córka na początku XX wieku mieszkała z rodziną na Wołyniu. Jeziorscy ponoć mięli majątek gdzieś w okolicach Warszawy a Małachowscy pralnię w Warszawie. Ale to nie potwierdzone. Wiecej informacji nie mam ale bardzo się staram i szukam. Magda
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Interesuje mnie nazwisko Dowgiałło
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”