Marwałd powiat ostródzki (Marwalde), diecezja warmińska

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Manikowski_Kacper

Sympatyk

Post autor: Manikowski_Kacper »

Witam,

poszukuję informacji do jakiej parafii katolickiej należała wieś Marwałd w powiecie ostródzkim (Marwalde Kr. Osterode) w XIX w.
Urodził się tam jeden z moich przodków w 1862 r., a więc przed wprowadzeniem w Niemczech urzędów stanu cywilnego, jako katolik. Nie wiem, gdzie szukać jego metryki.
Może ma ktoś dostęp do Gemeindelexikon Provinz Ostpreußen lub schematyzmu diecezji warmińskiej. Niestety tereny te były wówczas mocno protestanckie, co utrudnia mi identyfikację parafii katolickiej.

Z góry dziękuję za pomoc,
Kacper Manikowski
Manikowski_Kacper

Sympatyk

Znalazłem odpowiedni tom Gemeindelexikon z 1905 r. w Bibliotece Uniwersytetu Wrocławskiego.
Marwałd, jak i kilkanaście innych wsi powiatu ostródzkiego w XIX w. został przyłączony do parafii katolickiej w Prątnicy (Pronikau Kr. Löbau), której księgi są w AD Toruń.

Uważam temat za zamknięty.
KM
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Mój przodek - wedle zapisów aktu ślubu - urodził się w Schmückwalde (Smykowo k.Ostródy) około 1802 r. Ślub odbył się w katolickim kościele na Mazowszu i w akcie znania (z alegaty) wpisane, że pan młody katolik.... ale... hmmm ?
Moim zdaniem to zwykły wybieg, żeby nie było problemów podczas ślubu - w okolicy Ostródy, w tamtych czasach, parafii katolickich było jak na lekarstwo, więc bardziej prawdopodobne jest, że został zgłoszony w parafii ewangelickiej. Nie ? :?:

Parafie katolickie w Prusach:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?p=123557#p123557
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Manikowski_Kacper

Sympatyk

Nie wykluczam takiego wybiegu moich przodków. Jakby nie patrzeć do kościoła katolickiego mieli kilkanaście kilometrów, a kościół ewangelicki na miejscu. Może faktycznie przydałoby się napisać do Lipska z zapytaniem o poszukanie w księgach ewangelickich.
Dziękuję za zainteresowanie.

Pozdrawiam,
KM
vitoo

Sympatyk
Ekspert

Post autor: vitoo »

Bea pisze:Mój przodek - wedle zapisów aktu ślubu - urodził się w Schmückwalde (Smykowo k.Ostródy) około 1802 r. Ślub odbył się w katolickim kościele na Mazowszu i w akcie znania (z alegaty) wpisane, że pan młody katolik.... ale... hmmm ?
Moim zdaniem to zwykły wybieg, żeby nie było problemów podczas ślubu - w okolicy Ostródy, w tamtych czasach, parafii katolickich było jak na lekarstwo, więc bardziej prawdopodobne jest, że został zgłoszony w parafii ewangelickiej. Nie ? :?:

Parafie katolickie w Prusach:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?p=123557#p123557

Nie musiało być tak do końca. W "Przyczynkach do poznania Mazur" czytamy, że wzdłuż całej granicy z Prusami Królewskimi i Zachodnimi mieszkali katolicy. Blisko leżą wsie Napromek i Lubstynek wcielone do Polski po plebiscycie mazurskim oraz Glaznoty. Ludność katolicka z tego terenu należała chyba do parafii katolickiej w Dąbrównie. Parafia ta została utworzona w 1862 roku tam szukalbym aktu chrztu (jeśli nie znajdzie się w Prątnicy). Sprawdzić można też drugą rozległą parafię obojemującą część powiatu ostródzkiego w Grabowie (jej filia znajdowała się w Glaznotach). Pozdrawiam! Witek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”