Witam,
poszukuję informacji do jakiej parafii katolickiej należała wieś Marwałd w powiecie ostródzkim (Marwalde Kr. Osterode) w XIX w.
Urodził się tam jeden z moich przodków w 1862 r., a więc przed wprowadzeniem w Niemczech urzędów stanu cywilnego, jako katolik. Nie wiem, gdzie szukać jego metryki.
Może ma ktoś dostęp do Gemeindelexikon Provinz Ostpreußen lub schematyzmu diecezji warmińskiej. Niestety tereny te były wówczas mocno protestanckie, co utrudnia mi identyfikację parafii katolickiej.
Z góry dziękuję za pomoc,
Kacper Manikowski
Marwałd powiat ostródzki (Marwalde), diecezja warmińska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Manikowski_Kacper

-
Manikowski_Kacper

Marwałd powiat ostródzki (Marwalde), diecezja warmińska
Znalazłem odpowiedni tom Gemeindelexikon z 1905 r. w Bibliotece Uniwersytetu Wrocławskiego.
Marwałd, jak i kilkanaście innych wsi powiatu ostródzkiego w XIX w. został przyłączony do parafii katolickiej w Prątnicy (Pronikau Kr. Löbau), której księgi są w AD Toruń.
Uważam temat za zamknięty.
KM
Marwałd, jak i kilkanaście innych wsi powiatu ostródzkiego w XIX w. został przyłączony do parafii katolickiej w Prątnicy (Pronikau Kr. Löbau), której księgi są w AD Toruń.
Uważam temat za zamknięty.
KM
- Bea

Mój przodek - wedle zapisów aktu ślubu - urodził się w Schmückwalde (Smykowo k.Ostródy) około 1802 r. Ślub odbył się w katolickim kościele na Mazowszu i w akcie znania (z alegaty) wpisane, że pan młody katolik.... ale... hmmm ?
Moim zdaniem to zwykły wybieg, żeby nie było problemów podczas ślubu - w okolicy Ostródy, w tamtych czasach, parafii katolickich było jak na lekarstwo, więc bardziej prawdopodobne jest, że został zgłoszony w parafii ewangelickiej. Nie ?
Parafie katolickie w Prusach:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?p=123557#p123557
Moim zdaniem to zwykły wybieg, żeby nie było problemów podczas ślubu - w okolicy Ostródy, w tamtych czasach, parafii katolickich było jak na lekarstwo, więc bardziej prawdopodobne jest, że został zgłoszony w parafii ewangelickiej. Nie ?
-
Manikowski_Kacper

Bea pisze:Mój przodek - wedle zapisów aktu ślubu - urodził się w Schmückwalde (Smykowo k.Ostródy) około 1802 r. Ślub odbył się w katolickim kościele na Mazowszu i w akcie znania (z alegaty) wpisane, że pan młody katolik.... ale... hmmm ?
Moim zdaniem to zwykły wybieg, żeby nie było problemów podczas ślubu - w okolicy Ostródy, w tamtych czasach, parafii katolickich było jak na lekarstwo, więc bardziej prawdopodobne jest, że został zgłoszony w parafii ewangelickiej. Nie ?![]()
Nie musiało być tak do końca. W "Przyczynkach do poznania Mazur" czytamy, że wzdłuż całej granicy z Prusami Królewskimi i Zachodnimi mieszkali katolicy. Blisko leżą wsie Napromek i Lubstynek wcielone do Polski po plebiscycie mazurskim oraz Glaznoty. Ludność katolicka z tego terenu należała chyba do parafii katolickiej w Dąbrównie. Parafia ta została utworzona w 1862 roku tam szukalbym aktu chrztu (jeśli nie znajdzie się w Prątnicy). Sprawdzić można też drugą rozległą parafię obojemującą część powiatu ostródzkiego w Grabowie (jej filia znajdowała się w Glaznotach). Pozdrawiam! Witek.