Nazwisko: Jagodziński

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=12678&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Jan Jagodziński syn Joachima i Marianny z domu Goliańska, urodzony w parafii Tarczyn?.

Longin
Pozdrawiam Longin
tomekov

Sympatyk
Adept

Post autor: tomekov »

Witam,

Jagodzińscy pojawiają się w połowie XVIII wieku w parafii Kuflew (pow. Mińsk Maz.). Za protoplastów "kuflewskiej" linii Jagodzińskich należy uznać Błażeja i Katarzynę (z Mazurów lub Pełczyńskich - obydwa nazwiska pojawiają się w aktach). Ich pierwsze dziecko - Felicjan urodziło się w 1745 roku. Niestety, skąd przybyli nie wiadomo. Ze względu na brak źródeł, chyba nie sposób będzie to ustalić. Jedyną wskazówką może być fakt, że byli pierwszymi mieszkańcami wsi Ruszczyzna, którą po raz pierwszy odnotowano w aktach właśnie w 1745 roku. Mogłoby to wskazywać na przybycie ze wschodnich terenów dawnej Rzeczypospolitej. Ale to oczywiście jedynie moje domniemanie.

Pozdrawiam,
Tomekov
Anna_Rutkowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Rutkowska »

Mój Ojciec, Ignacy Jagodziński ur. 1932 w Wiewiórczynie (Rogowo Żnińskie), był synem Franciszki i Franciszka. Miał 7 rodzeństwa, w większości znanego mi osobiście ;). Nic nie wiem natomiast o przodkach Franciszki i Franciszka. Czy ktoś ma pomysł, gdzie mogę szukać informacji?
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Sporo Jagodzińskich było i jest do tej pory w Słupii Nadbrzeżnej (SK).

Kamil
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Jagodzińscy pojawiają się też w parafii Grudusk
Pozdrawiam
Małgosia
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Jagodzińscy występują również w parafii Tarłów , parafii sąsiadującej z parafią Słupia Nadbrzeżna, o której wspomniał Kamil.W okolicy też ich dość dużo.
Danka
Marianna_Różalska

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Marianna_Różalska »

Witam,
moi 4xpradziadkowie to Mateusz i Rozalia (zd. Rycerzewska) Jagodzińscy. Mateusz zmarł na pewno przed 1866 r. Rozalia zmarla w 1892 r. w Śladkowie Podleśnym, gdzie mieszkała z córką - Marianną. Marianna urodziła się około 1848 r. w Małachowicach, 5 czerwca 1866 r. w Śladkowie Podleśnym zawarła związek małżeński z Antonim Izydorczyk (alias Izydorczak), wdowcem, rolnikiem. W 1885 r. ponownie wyszła za mąż, za Wojciecha Olczaka.

Pozdrawiam
Marianna
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: gregorian76 »

Jagodzińska powiązana jest z rodzinami Milczerek, Deremoniec z parafii Srock.
AdamKrawczyk

Sympatyk

Post autor: AdamKrawczyk »

Witam.W par.Srock na ten czas, Czesław Jagodziński żona zd.Gawryś.Z tego małżeństwa trzech synów ze swoimi rodzinami.Pozdrawia Adam K.
gregorian76

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: gregorian76 »

Z parafi Srock poszukuję rodziców i rodzeństwa Stanisława Jagodzińskiego (ur ok 1789) i jego małżonki Marianna zd. Kowalczyk (ur ok. 1794)
Prawdopodobnie mieli dzieci: Agnieszka(po pierwszym mężu Gadula) (ur.1817), Katarzyna (ur.1834), Franciszek (ur.1831), Jan (ur.1828), Ewa(po mężu Jończyk) (ur.1817)
Anna_Rutkowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Rutkowska »

Witam ponownie, dotarłam do aktu zgonu mojego dziadka Franciszka Jagodzińskiego. Był on synem Pawła i Małgorzaty z domu Mokrzyckiej. Urodził się w 1885 w Zarębkach k. Kolbuszowej. W 1909 wyemigrował do USA. W latach 20-tych powrócił i osiadł w Wiewiórczynie, gdzie urodził się mój ojciec.
Czy ktoś posiada informacje o Jagodzińskich z okolic Kolbuszowej?
Pajak_Barbara

Sympatyk

Post autor: Pajak_Barbara »

Interesują mnie Jagodzińscy z parafii Grajewo (miejscowość Danówek) oraz (dorosłe dzieci wyemigrowały do innych parafii) Goworowo, Długosiodło i Wąsewo.

Bogumił i Katarzyna z Wiśniewskich Jagodzińscy oraz ich dzieci: Józef, Franciszek, Grzegorz, Marianna (z męża Wawrzeńczak/Wawrzyńczak), Franciszka (z męża Korzeniak), Jan i Józef II.
Szukam!
ewangelicy nazwiskiem Radzikowski
Marcin Kaczmarek i Franciszka Chatlińska
Paweł Pająk z Wiktorią Walkiewicz - Łagów
Prachnio z Wyłazów par. Niwiski
Gotlib/Bogumił Jagodziński przed 1840
Gnash

Sympatyk

Jagodzińscy -Poddębice, Sokolniki, Ozorków, Parzęczew, Łódź)

Post autor: Gnash »

Poszukuję informacji na temat rodziny Jagodzińskich z Poddębic, Sokolnik, Parzęczew woj. Łódzkie.

Najstarsze dane do jakich dotarłem to Jan Jagodziński ur. (ok 1750-1760), ożenił się z Konstancją (nazwisko panieńskie nieznane)

mieli na 100% jednego syna (nie udało mi się natrafić na inne dzieci):

1. Pawła Jagodzińskiego ur. 1780, który ożenił się dwukrotnie, pierwszy związek z Marianną zd. Kałuzińska, a potem jako wdowiec z inną dużo młodszą od siebie kobietą Marcjanną zd. Konowalczyk, z którą nie wiem czy miał dzieci. Mieszkał w powiecie Parzęczewskim, dane o nim znalazłem m.in. we wsiach, Jerozolima, Kolonie Piaskowice, Sokolniki.

ze związku z pierwszą żoną na 100% miał dwóch synów (nie udało mi się natrafić na inne dzieci) :

a. Franciszka Jagodzińskiego (ur. ok 1801, ogrodnik z Sokolnik) -> nie mam żadnych danych o jego związkach i dzieciach.

b. Mikołaja Jagodzińskiego (ur. 1817 r.), ożenił się z Petronellą zd. Dziecińska
z którą mieli dzieci:

- Hipolit Ludwik Jagodziński (ur. 1838) /brak innych danych/
- Franciszek Jagodziński (1842-1845)
- Weronika Antonina Jagodzińska, (1847 - 1869) później po mężu Walerym - Wilmańska

- Michał Jagodziński (ur. 1850 r.), zawarł zw. małżeński z Marianną zd. Kamieńska/Kamieńska

ich dzieci (Michała i Marianny):

* Marian Jagodziński- (1884-1952) (mój dziadek)
* Alfons Jagodziński - (1897 - 1951) więzień w KL Dachau, pochowany na Cmentarzu Parafialnym w Poddębicach /brak innych danych/
* Franciszka Jagodzińska (ur. 1889) po mężu Franciszku, Juszczyńska
* Pelagia Jagodzińska (1893 - 1953) po mężu Karolu, Kubiak. Pochowana na Cmentarzu Parafialnym w Poddębicach /Brak innych danych/
* Edmund Jagodziński-> (ur. 1886) zamieszkały w Łodzi, szewc, ożenił się z Marianną zd. Brudnicka, zamieszkiwali prawdopodobnie w Tomaszowie Mazowieckim.
* Władysława Jagodzińska (1881 - 1950) -> wyszła za Jan Nepocumen Skrzypiński /brak innych danych/

ponieważ moja linia rodziny nigdy nie utrzymywała kontaktu z resztą rodziny, a na historię rodziny krewni spuścili zasłonę milczenia, chciałbym odnaleźć jakichś, żyjących krewnych, którzy mogliby mi opowiedzieć trochę więcej o mojej rodzinie, pokazać zdjęcia etc... Za każdą pomoc będę wdzięczny.
ChmielowskaAnna

Sympatyk
Legenda

Re: Nazwisko: Jagodziński

Post autor: ChmielowskaAnna »

Szukam Elżbiety Jagodzińskiej ,żony Wiktora Łabęckiego , Elżbieta zmarła w 1943 roku. Dane tylko z pomnika na Powązkach. Grób Korab Łabęcki,
pochowani Wojciech Łabęcki, Elżbieta z Jagodzińskich Łabęcka i Pokrzywnicka.
Za wszelkie informacje dziękuję. enimania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”